Yksityiskohtaista veistosta yritettiin kaataa ”kaikin voimin ja työkaluilla” – Kuraattori ei ymmärrä, miksi kyseistä teosta piinataan jatkuvasti Vantaalla - Vantaa | HS.fi

Yksityiskohtaista veistosta yritettiin kaataa ”kaikin voimin ja työkaluilla” – Kuraattori ei ymmärrä, miksi kyseistä teosta piinataan jatkuvasti Vantaalla

Tikkurilassa kaupungintalon edustalla sijaitseva veistos kohtaa usein ilkivaltaa. Nyt se on ollut korjattavana yli kaksi kuukautta.

Kalatyttö kesällä. Taustalla on Vantaan kaupungintalo.­

21.1. 8:16 | Päivitetty 21.1. 8:36

Vantaan taidemuseo Artsin kuraattori Anne Kaarna-Suomi huomasi eräänä viime syksyn aamuna jotain hyvin ikävää. Päivämääränkin hän muistaa: oli perjantai, 13. marraskuuta.

Kaupungintalon edustalla olevan altaan pronssista Kalatyttö-veistosta oli yritetty irrottaa paikoiltaan.

”Veistos oli yritetty kaataa kaikin voimin, ja uskon, että apuna on käytetty jopa työkaluja. Terästapit, joilla se oli installoitu kiinni altaan pohjaan, olivat murtuneet. Kaiken lisäksi patsaan kädessä on teräsvapa, josta oli leikattu pala pois”, Kaarna-Suomi kertoo.

Kaarna-Suomi ei ymmärrä, miksi julkiselle taiteelle on tehty moista ilkivaltaa.

”Se oli todella tyrmistyttävä näky. On kurjaa, että tällaista tapahtuu, vieläpä tällaisella keskeisellä paikalla, jota kuvaa ympäri vuorokauden useampi valvontakamera.”

Kaarna-Suomi teki asiasta rikosilmoituksen Itä-Uudenmaan poliisille. Poliisi tutkii asiaa.

Veistokselle on tehty nyt uudet teräksiset kiinnitystapit. Kunnostettu Kalatyttö palautetaan altaaseen loppukeväästä, kun allas täytetään taas vedellä.

Kaarna-Suomi ei vielä tiedä, paljonko kunnostustyöt maksavat.

”Hinta voi hyvin nousta tuhansiin euroihin”, hän arvioi.

Kalatyttö on osa Merja Rankin ja Outi Turpeisen Apaja-veistosta. Veistos valmistui vuonna 2016, ja se on ollut paikoillaan saman vuoden elokuusta lähtien. Siihen kuuluvat myös pronssinen salkku, nuttu ja hattu sekä viisi valaistua kalaa.

Kalatyttö ei aiemmin ole joutunut varsinaisen ilkivallan kohteeksi, mutta osa kaupunkilaisista suhtautuu veistokseen ajattelemattomasti.

Joidenkin lasten vanhemmat ovat antaneet lastensa kävellä sinne altaaseen ja roikkua veistoksen onkivavassa. Altaaseen kahlataan jopa kesällä, jolloin se on täytetty vedellä.

”Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että teos ei ole leikkiveistos. Toivoisin, että vanhemmatkin huomaisivat asian. Vieressä on kirjaston puisto, jossa on vasta kunnostettu hyvä leikkipaikka”, Kaarna-Suomi sanoo.

Altaaseen on heitelty myös kiviä, jotka kuormittavat kunnossapitoa, kun altaan pumppu rikkoutuu.

”Julkinen taide on tarkoitettu kaikkien iloksi. On harmi, että ihmiset eivät aina osaa ajatella asiaa niin. Kunnossapidosta aiheutuvat kulutkin lankeavat lopulta kuntalaisille.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat