Vantaalle aiotaan rakentaa suunnaton urheilukompleksi, jonka keihäänkärki on ”kunnon kokoinen” uimahalli - Vantaa | HS.fi

Vantaalle aiotaan rakentaa suunnaton urheilukompleksi, jonka keihäänkärki on ”kunnon kokoinen” uimahalli

Vantaan Asolaan nousee tällä vuosikymmenellä suuri urheilupuisto. Ensimmäisenä on määrä rakentua uusi uimahalli, jota on odotettu jo pitkään.

Näille main nousee lähivuosina Elmon urheilupuisto. Taustalla Asolanväylä.­

15.2. 9:36 | Päivitetty 15.2. 10:11

Viiden vuoden päästä Vantaan Asolassa jo polskitaan.

Nyt paikalla on vasta metsikköä, mutta vähitellen tilalle nousee Elmon urheilupuisto. Nimensä puisto on saanut kirjailija Juhani Peltosen luomalta hahmolta, epätyypilliseltä urheilijamestari Elmolta.

Uuden urheilullisen Elmon rakentaminen alkaa uudesta uimahallista.

Vantaan vapaa-ajan lautakunta hyväksyi uimahallin hankesuunnitelman tammikuun lopulla. Seuraavaksi suunnitelma siirtyy teknisen lautakunnan käsittelyyn. Mikäli kaikki lautakunnat ja valtuusto hyväksyvät suunnitelman, alkavat rakennustyöt keväällä puunkaadolla ja loppuvuodesta alkaa varsinainen esirakentaminen.

Hallia onkin ehditty jo odotella. Asolaan kaavailtiin uimahallia jo 2010-luvun alkupuolella, mutta silloin hanke kaatui rahan puutteeseen.

Kaupunginarkkitehti Henry Westlin muistelee, että alueen käytöstä liikuntapaikkana käytiin keskustelua jo 1980-luvulla.

Nykyisellään Vantaalla on viisi uimahallia: Tikkurilan, Hakunilan, Martinlaakson, Myyrmäen ja Korson hallit.

Suomessa uimahallia kohden on keskimäärin 28 000 asukasta. Vantaalla luku on huomattavasti korkeampi, 45 600.

Lisäksi Korson uimahalli on jo parhaat päivänsä nähnyt. Se sijaitsee Korson koulun yhteydessä, ja uuden uimahallin tarveselvityksessä se todetaan pieneksi ja heikkokuntoiseksi. Samalla Korson ja Koivukylän alueilla on ennustettavissa väestönkasvua. Uimareiden kannalta yhtälö ei kuulosta hyvältä.

Elmon uimahalli on kaivattu vastaus ongelmaan.

Korson uimahallissa on sangen pienet tilat hyppiä näyttävästi altaaseen.­

Suunniteltuun urheilupuistoon kohoava halli olisi valmistuessaan pääkaupunkiseudun suurimpia, sillä sinne suunnitellaan kymmenrataista 50 metrin allasta. Hallissa olisi myös muun muassa erillinen hyppyallas, kahluuallas, kylmäallas sekä vesiliukumäki. Uima-altaiden lisäksi halliin kaavaillaan kunto- ja voimistelusalia sekä uinnin oheisharjoittelutilaa.

”Ihan kunnon uimahallin kokoinen”, Westlin toteaa suunnitelmista.

Vuositasolla Elmon uimahallin odotetaan palvelevan kaupunkilaisia yli 300 000 käyntikerran verran. Hintaa hallille tulisi 36 miljoonaa euroa. Hanke on kallis, Westlin myöntää. Mutta on se kyllä komeakin.

Suunnitelmia ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta hankesuunnitelmassa annetaan jo osviittaa tulevasta. Rakennuksessa käytettäisiin mahdollisimman paljon puuta niin sisällä kuin ulkonakin. Hallissa voisi olla myös viherkattoja, aurinkopaneeleita ja muita ympäristöystävällistä ratkaisuja.

Valmistuessaan halli olisi esikuva modernista rakentamisesta, Westlin kuvailee. Ja nimenomaan hyvä sellainen.

Tältä näyttää luonnos uimahallin mahdollisesta julkisivusta.­

Kaupungin tavoitteet ovat korkealla, mutta niin ovat asukkaiden toiveetkin. Kaupunki toteutti viime vuoden toukokuussa asukkaille urheilupuistoon liittyvän verkkokyselyn, johon tuli lähes 800 vastausta. Suurin osa vastaajista ilmoitti olevansa lähialueen asukas, joka aikoo käyttää tulevaa urheilupuistoa.

Kyselyn vastauksista tulevat ilmi kaupunkilaisten suuret toiveet, mutta myös huolet.

Kyselyyn vastanneet toivoivat ylivoimaisesti eniten uimahallia. Se mainittiin yli 60 prosentissa vastauksista. Uimahalli ei kuitenkaan riitä, vaan suurin osa vastaajista toivoi urheilupuistolta myös monipuolisuutta, tapahtumia, oleskelutiloja ja virkistäytymistä. Vastaajat kaipasivat paikkoja, joissa esimerkiksi vanhemmat voisivat odottaa treenaavaa lastaan tai nuoret harrastajat tehdä läksyjä treenien alkua odotellessaan.

Näiden toiveiden esittäjille kaupunginarkkitehti Westlinillä on iloisia uutisia: urheilupuistosta suunnitellaan monipuolista kokonaisuutta, jossa olisi nimenomaan muitakin tiloja kuin varsinaiset liikuntatilat ja parkkipaikat.

Tapahtumillekin on oma tilansa, ainakin vielä. Uimahallin pohjoispuolelle jäävä Elmonaukio, joka vastaa kooltaan suunnilleen Helsingin Narinkkatoria, toimii ainakin aluksi mahdollisena tapahtuma-aukiona. Myöhemmin aukiolle saatetaan rakentaa maauimala, mutta mitään varmaa ei asiasta ole vielä sovittu.

Osa vastaajista toivoisi urheilupuistosta niin täysvaltaista hyvinvoinnin keskusta, että sieltä löytyisi myös tiloja esimerkiksi personal trainereille sekä kylpylä, ravintoloita ja muuta, mitä ikinä urheilun jälkeen rentoutuva voisikaan kaivata.

Myös toisen ääripään kannattajia löytyi. Jotkut vastaajista ilmoittivat pelkäävänsä, että suuret tapahtumat toisivat alueelle häiriöitä ja liian kunnianhimoiset suunnitelmat aiheuttaisivat koko hankkeen viivästymisen.

Oman jännityksensä aikatauluihin tuo koronapandemia. Onko se saanut kaupungin tiukentamaan kukkaronnyörejään ja perumaan töitä?

Westlin uskoo vakaasti, että uimahallin rakentaminen etenee kaikesta huolimatta. Tahtoa kaupungilla ainakin on, eikä hankkeelle ole löytynyt oikein vastustajiakaan. Liikuntamahdollisuuksien lisääntyminen tuntuu olevan asia, jota on helppo kannattaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat