Tikkurilan asemalle ilmestyi nerokas keksintö: Musta putki, johon voi siististi sujauttaa tyhjän tölkin - Vantaa | HS.fi

Tikkurilan asemalle ilmestyi nerokas keksintö: Musta putki, johon voi siististi sujauttaa tyhjän tölkin

Pääkaupunkiseudun juna-asemille on asennettu pullonkeräystelineitä. Väylävirasto kertoo, miksi ne ovat ”oikein positiivinen lisä laitureille”.

Tikkurilan juna-asemalla oleva musta panttiteline roskalaatikon kyljessä.­

22.2. 9:15

Tarkkasilmäinen HS:n lukija huomasi, että Vantaan Tikkurilan aseman kahdelle laiturialueelle on asennettu mustat putket, joissa lukee ”pantti”. Matkustajat voivat jättää putkiin tyhjät tölkkinsä tai pullonsa roskakorin sijaan.

Kunnossapidon aluepäällikkö Eero Liehu Väylävirastosta kertoo, että pullonpidikkeitä on jo lähes kaikilla pääkaupunkiseudun juna-asemilla kaupunkien hallinnoimia kehäradan asemia lukuun ottamatta.

”Ajatus putkien hankkimisesta lähti urakoitsijaltamme, joka hoitaa laiturialueiden puhtaanapidon. Kun pulloja ja tölkkejä etsitään roskakoreista, käy usein niin, että roskakorin sisältöä leviää laitureille”, Liehu kertoo.

Liehun mukaan Tikkurilan asema oli ensimmäinen, jossa pullonkeräysputkia testattiin. Putket osoittautuivat toimiviksi, ja niitä asennettiin sen jälkeen myös muille isoimmille asemille.

”Jo pelkästään pullojen kierrätyksen kannalta ne ovat olleet oikein positiivinen lisä laitureille”, Liehu sanoo.

Väyläviraston käyttämä urakoitsija tilaa juna-asemille lahtelaisen Finncont Ympäristötuotteiden Siti-panttiputkia.

Toimitusjohtaja Mikko Kärkkäinen Finncontilta kertoo, että vastaavaa tuotetta valmistavat myös muut toimijat.

”Idea on meilläkin lähtenyt markkinoiden tarpeesta: halutaan saada tyhjät pullot ja tölkit kerättyä ja kierrätettyä järkevästi”, Kärkkäinen sanoo.

Finncont Ympäristötuotteet on valmistanut Siti-putkia syksystä lähtien.

Muiden toimijoiden vastaavankaltaisista tuotteista ylöjärveläisen Lehtovuori Oy:n valmistama panttiputki tuli markkinoille loppukevään 2020 aikana.

Myös Vantaalla alettiin tehdä viime vuonna vastaavalla idealla toimivia pidikkeitä. HS Vantaa kertoi viime keväänä kahdesta vantaalaismiehestä, Aaron Barrisista ja Teemu Tuhkasesta, jotka kehittivät yhdessä tölkkitelineen vuoden 2019 lopulla ja nimesivät sen Can Caddyksi.

Keksintö piti ottaa tuoreeltaan koekäyttöön kauppakeskus Jumboon. Barrisin ja Tuhkasen yrityksen BaTuk Oy:n oli tarkoitus markkinoida klipseillä kiinnitettävää telinettä laajalti ja näkyvästi.

Tuhkanen kertoo, että liiketoiminta ei koskaan lähtenyt käyntiin kuten miehet olivat toivoneet. Hän kuvailee firman loppua surulliseksi.

”Kun tuotetta alettiin markkinoida, lähestyimme kaupunkien päättäjiä, useampaa yhtiötä ja muita tahoja. Emme saaneet vastakaikua oikeastaan mistään. Can Caddyja ei lopulta saatu kokeiluun edes Jumboon”, Tuhkanen sanoo.

Samaan aikaan Suomeen iski korona. Kului muutama kuukausi, ja vantaalaisyrittäjät huomasivat, että markkinoille oli ilmestynyt suurten valmistajien tekemiä vastaavia keräystelineitä.

”Meidän kilpailuvaramme kuihtui siihen.”

Rahatkin loppuivat markkinoinnin ja juoksevien kulujen vuoksi.

Tuhkanen ja Barris tietävät, että vastaavia telineitä, tosin hieman eri näköisiä, on maailmalla ollut jo vuosia.

”Nyt vain kävi näin, niin kuin bisneksessä joskus käy. Uskon, että yritykset kiinnostuvat tämänkaltaisen tuotteen kehittämisestä samaan aikaan täysin sattumalta, koska kaikki kierrättämiseen liittyvä on nyt esillä”, sanoo Tuhkanen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat