Klassinen pesula lopetti Vantaalla, eikä uutta yrittäjää löydy jatkamaan katoavaa kansanperinnettä – ”Asiakas­kuntakin olisi valmiina” - Vantaa | HS.fi

Klassinen pesula lopetti Vantaalla, eikä uutta yrittäjää löydy jatkamaan katoavaa kansanperinnettä – ”Asiakas­kuntakin olisi valmiina”

Pitkittyneen koronaepidemian vuoksi ei ole löytynyt yrittäjää, joka olisi kiinnostunut jatkamaan pesulan pitoa Tikkurilassa.

Kielotiellä Tikkurilassa toiminut perinteikäs Vantaan Palvelupesula on ollut tyhjillään vuoden.­

5.3. 9:50 | Päivitetty 5.3. 10:14

Tikkurilan ytimessä Kielotiellä toimi useita vuosikymmeniä perinteikäs Vantaan Palvelupesula. Nyt sen tilat ovat olleet tyhjinä vuoden päivät sen jälkeen, kun edellinen yrittäjä lopetti pesulatoimintansa.

Taloyhtiön kivijalassa sijaitsevaan liiketilaan etsitään uutta toimijaa, mutta koronaepidemian vuoksi se ei ole helppoa.

Tilat omistaa Dagny Bäckströmin säätiö. Sen hallitukseen kuuluva Olli Varjosaari kertoo, ettei kiinnostuneita ole ollut.

”Tällaisena aikana yrittäjäksi ryhtyminen koetaan riskinä. Se on harmi, sillä tiloissa on yhä täysi pesulavarustus koneita lukuun ottamatta. Tikkurilan keskustassa ei ymmärtääkseni ole ollut eikä ole nytkään muita pesuloita, joten asiakaskuntakin olisi valmiina.”

Pesulassa on vuosikymmenten aikana toiminut useampi yrittäjä, jotka kaikki ovat käyttäneet aputoiminimenään Vantaan Palvelupesulaa.

”Sillä nimellä pesula on tunnettu Tikkurilassa kymmeniä vuosia.”

Pesulatilat ovat olleet taloyhtiön tiloissa vuodesta 1967 lähtien, jolloin taloyhtiö valmistui. Varjosaaren tietojen mukaan tilat rakennettiin alun perin taloyhtiön pesutuvaksi.

”Jossain vaiheessa tilat on sitten muutettu liiketilapesulaksi ja niistä on muodostettu oma osakesarjansa”, Varjosaari sanoo.

Tilat päätyivät aikanaan säätiön omistukseen ”sijoitusmielessä”. Silloin säätiö omisti asuinhuoneistojakin.

”Tällä hetkellä säätiö omistaa ainoastaan tämän liiketilan, ja tästäkin on tarkoitus nyt luopua”, Varjosaari kertoo.

Nimensä säätiö sai Dagny Bäckströmiltä (1918–2007), joka oli vantaalainen käsityön harrastaja. Säätiön tarkoituksena on säilyttää käsityöperintöä sekä edistää vantaalaista käsityöharrastusta.

Liiketilaa myydään esimerkiksi Oikotie-sivustolla ja huutokaupalla Huutokaupat.com-sivustolla.

Neliömetrejä pesulassa on 86. Taloyhtiössä tehtiin täysi linjasaneeraus vuonna 2015, ja samassa yhteydessä uusittiin liikehuoneiston putket ja sähköt.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat