Vantaalla on niin vaikeasti nimetty tie, etteivät asukkaat uskalla tilata sinne pitsaa, koska ruokalähetti eksyy - Vantaa | HS.fi

Vantaalla on niin vaikeasti nimetty tie, etteivät asukkaat uskalla tilata sinne pitsaa, koska ruokalähetti eksyy

Vantaan Askistossa sijaitsevaa Skobbaksenkujaa voi olla vaikea löytää kartoilta. Ja mitä ihmettä skobbas edes tarkoittaa?

Skobbaksenkuja-nimen alkuperä on mysteeri.­

14.4. 8:28 | Päivitetty 14.4. 8:37

Skobbaksenkuja. Siinäpä vasta tiennimi.

Kuulostaa ruotsalaiselta, mutta Google-kääntäjällä ei ole hajuakaan, mitä skobbas tarkoittaa suomeksi.

Se ehdottaa suomeksi sanaa skobbas. Selventävää.

Mahtaa olla mukavaa tilata pitsaa tälle alueelle, kun kuski ei löydä perille. Tiellä asuva Karina Sabitova kertoo, ettei ole vielä uskaltanut edes yrittää ruoan tilaamista. Esimerkiksi Applen karttapalvelut iPhone-puhelimissa eivät tunnista katua.

”Kun rakensimme taloa ja meille tuli tavaraa, jouduimme aina ja edelleen menemään Tulvaniityntielle näyttämään, missä meidän talomme sijaitsee. Ei ihan vielä uskalla tilata ruokaa.”

Sabitovan mukaan tiennimeä saa myös tavata alvariinsa, koska kukaan ei osaa kirjoittaa sitä oikein. Sabitovaa kiinnostaa, mistä tiennimi oikein tulee?

Vantaan kaupungin aluearkkitehti ja nimistöasioiden vastaava Timo Kallaluoto tunnustaa, että nimi on harvinaisen kinkkinen.

”Nimen alkuperä on epäselvä ja sen ikääkin on vaikea määrittää.”

Kallaluoto kertoo, että alueella on kaksi muutakin Skobbas-alkuista tietä: Skobbaksenpolku ja Skobbaksenrinne. Lisäksi alueelta löytyy virkistysalue nimeltä Skobbaksenmaa ja viheralue Skobbaksenniitty.

Kaikkia näitä yhdistää sama asia: kantatalo nimeltään Skobbars eli Skobbas. Mutta mistä kantatalon nimi tulee, sitä ei tiedä kukaan.

Talon omisti 1500-luvulla Erik Jönsson, mutta tällöin talon nimi ei tiettävästi vielä ollut Skobbas.

”1600-luvulla talonpoika, jota kutsuttiin nimellä Thomas ”Skråbbor”, omisti talon”, kertoo Kallaluoto.

Skråbbor eli raapija voisi viitata siihen, että Thomas olisi ollut esimerkiksi nahan käsittelijä. Tämä on voinut muuntua muotoon Skobbars tai Skobbas.

Tämän suuntaisesti arvelee nimistötutkija Saulo Kepsu kirjassaan Uuteen maahan. Helsingin ja Vantaan vanha asutus ja nimistö. Kepsun mukaan nimi tulisi Ruotsin sanasta ”skubba”, joka tarkoittaa ’hieroa, raapia; juosta’.

Myös Vantaan kaupungin entinen nimistösuunnittelija Ulpu Lehti arveli Helsingin Pitäjä 1979 -kirjassa, että nimi tulisi kutsumanimestä. Mutta kenen kutsumanimestä, sitä ei taida tietää enää kukaan.

Haluatko tietää jonkun Vantaan tiennimen historian? Laita meille sähköpostia osoitteeseen jonna.hovi-horkan@hs.fi, niin yritämme selvittää asian.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat