Opettajan Wilma-viestistä nousi vihainen äläkkä Vantaalla: Käski vanhempia ostamaan lapsille kuulosuojaimet metelin takia - Vantaa | HS.fi

Opettajan Wilma-viestistä nousi vihainen äläkkä Vantaalla: Käski vanhempia ostamaan lapsille kuulosuojaimet metelin takia

Perusopetuksen johtajan mukaan kyseessä oli opettajan virhearvio. Kuulosuojaimia Veromäen koulussa käytetään ainoastaan harvinaisissa tilanteissa.

Sosiaalisessa mediassa nousi viikonloppuna kohu siitä, pitäisikö vanhempien ostaa koululaisille kuulosuojaimia kouluun.

18.10. 14:37

Vantaan puskaradio -Facebook-ryhmässä roihahti perjantaina.

Kaikki alkoi vantaalaisen isän tuohtuneesta postauksesta.

Isä kertoi, että hänen kolmasluokkalainen lapsensa käy Veromäen koulua. Koulun opettaja oli lähettänyt vanhemmille Wilma-viestin, jonka mukaan vanhempien pitäisi hankkia koululaiselle kuulosuojaimet.

Kuulosuojainten avulla koululainen voisi opettajan mukaan keskittyä koulutehtäviin, sillä luokassa on kova meteli. Koululla kuulosuojaimia on ainoastaan neljät kappaleet, jotka eivät riitä kaikille niitä tarvitseville.

Facebook-postauksen mukaan Wilma-viestissä sanottiin lisäksi, että koululainen voisi käyttää kuulosuojaimia myös vapaa-ajalla, mennessään teatteriin, elokuviin tai katsellessaan ilotulituksia.

”Siis mitä h******, mihin tämä maailma on menossa?” isä ihmetteli postauksessaan.

Maanantaiaamuun mennessä aihetta on kommentoitu Facebookissa yli kolmensadan viestin verran.

Moni kommentoija ihmettelee, miksi koulussa ylipäätään tarvitaan kuulosuojaimia. Eikä koulun tulisi taata koululaisille työrauha muutenkin?

”Herranen aika, siis mitä?! Eli kun koulu on sitä mieltä, että kuulosuojaimia aletaan käyttämään luokassa metelin takia, niin silloinhan koulu hyväksyy metelin!” ihmettelee yksi käyttäjä.

Myös se kiihdyttää tunteita, että vanhempien pitäisi ostaa koulussa tarvittavia apuvälineitä. Perusopetuksen kuuluisi olla maksutonta kaikille.

Osa kommentoijista ymmärtää Wilma-viestin lähettänyttä opettajaa. Varsinkin keskittymishäiriöiset lapset voivat saada apua keskittymiseen, jos ympäröivää melua on mahdollista sulkea ulkopuolella.

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoo, että Wilma-viesti oli inhimillinen vahinko.

”Opettajalta on epähuomiossa lähtenyt tällainen viesti.”

Kalon mukaan perusopetus on ilmaista, ja kouluun tarvittavat välineet tulevat koululta.

Kuulosuojaimia käytetään Kalon mukaan koulussa lähtökohtaisesti ainoastaan hyvin harvoin. Kuulosuojaimista hyötyvät Kalon mukaan erityisesti oppilaat, jotka ovat herkkiä häiriöäänille. Veromäen koululla on kuulosuojaimia, joita oppilaat voivat halutessaan käyttää.

Millaisissa tilanteissa kuulosuojaimia sitten tarvitaan?

”Joskus on tilanteita, joissa esimerkiksi kolmasluokkalaiset vasta harjoittelevat parityötä tai ryhmätöitä. Siitä voi tulla ääniä, ennen kuin työt sujuvat riittävän hiljaisesti”, Kalo kertoo.

”Ei ole tavoitteena pitkäkestoisesti pitää kuulosuojaimia.”

Veromäen koulussa opiskelee 866 koululaista luokka-asteilla 1–9.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat