Pientaloalueella kasvoi pitkään kuusi, jota ihmiset tulivat ihailemaan kauempaakin – Tänä vuonna puun istuttaja päätti, että se on aika kaataa - Vantaa | HS.fi

Pientaloalueella kasvoi pitkään kuusi, jota ihmiset tulivat ihailemaan kauempaakin – Tänä vuonna puun istuttaja päätti, että se on aika kaataa

Yksi Vantaan Rajakylän rakastetuimmista puista on kaadettu. Nyt se on viimeisen kerran joulupuuna Tikkurilassa kaupungintalon edessä.

Rainer Puschmannin naapuri kuvasi rajakyläläisten joulukuusena tunnetun kuusen alkumatkaa Vantaan kaupungintalolle sen kaadon jälkeen.

28.11.2021 14:24 | Päivitetty 28.11.2021 14:26

Vantaalaisen Rainer Puschmannin istuttama kuusi ehti useita vuosia ilahduttaa niin rajakyläläisiä kuin sitä kauempaakin ihailemaan saapuneita valoillaan joulun tienoilla.

Puschmann istutti kuusen vuonna 1997, ja jouluvalot siihen on pantu alusta alkaen. Aluksi koristeluun riitti yksi valonauha, koska kuusi oli vain metrin mittainen. Viime jouluna siinä oli arviolta viitisentuhatta lamppua.

Kuusi seisoi omakotitalon pihassa Rajakyläntien ja Säilätien kulmassa.

Kuusen koristelu on ollut Saksasta jo noin 35 vuotta sitten muuttaneen miehen jouluharrastus. Aluksi Rainer Puschmann käytti apuna tikkaita, sitten nosturia. Kuva on vuodelta 2016.

Nyt puu on kuitenkin kaadettu. Asiasta kertoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat.

Puschmann, 61, kertoo, että tarjosi liian suureksi kasvanutta pihakuusta Vantaan kaupungille viralliseksi joulukuuseksi.

”En yksinkertaisesti raaskinut vain kaataa sitä, koska se oli nimenomaan joulukuusi.”

Kaatopäätöstä helpotti kuusen koon lisäksi se, että lapset, joille kuusta aluksi koristeltiin, ovat aikoja sitten muuttaneet omilleen. Lisäksi talo on nyt myynnissä. Puschmann arvelee, että uusi omistaja olisi joka tapauksessa halunnut kaataa kuusen, sillä se ei ollut enää mahtua pihan kulmaan.

Vantaa hyväksyi kuusen joulupuuksi kaupungintalon eteen. Se kaadettiin tämän viikon torstaina ja vietiin saman tien pois. Perjantaihin mennessä puu oli jo valaistu.

HS kertoi Rajakylän tuhansin ledilampuin koristellusta kuusesta vuonna 2016. Tuolloin kuusi oli noin 14-metrinen, ja sen koristelussa tarvitsi nosturia.

Puschmannin arvion mukaan kuusi oli sen kaatamiseen mennessä kasvanut noin 17-metriseksi.

Reiner Puschmannin pihan joulukuusi vuonna 2016. Kuusesta tuli tärkeä joulumielen tuoja vuosien mittaan.

Kuusesta tuli vuosien mittaan rajakyläläisille tärkeä. Puschmannilta kyseltiin pitkin vuotta, jopa kesällä, että kai hän aikoo taas panna valot puuhun.

”Ei voi sanoa, että siitä tuli pakko, mutta ei sitä [valojen laittamista] oikein tekemättäkään voinut jättää. Kun näki sen ilon, joka kuusta katselevien pikkulasten silmistä loisti, se toi valtavasti iloa itsellekin.”

Useat ihmiset ovat myös muistelleet puuta Rajakylän Facebook-ryhmässä.

Puschmann ei itse ollut vielä ehtinyt perjantaihin mennessä Tikkurilaan kuusta katsomaan, mutta aikoi tehdä sen viikonloppuna.

Ilman joulukuusta Rajakyläntien ja Säilätien kulma ei jää tänäkään vuonna, sillä Puschmann on jo suunnitellut panevansa tunnetun kuusen paikalle jalkaan pienemmän yksilön.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat