Kun nettikeskusteluissa peloteltiin keskenmenolla, vauvaa odottava Hanna Uotinen varasi ajan pieneen vantaalaisyritykseen – Sieltä hakevat mielenrauhaa nyt sadat muutkin odottavat äidit - Vantaa | HS.fi

Kun netti­keskusteluissa peloteltiin kesken­menolla, vauvaa odottava Hanna Uotinen varasi ajan pieneen vantaalais­yritykseen – Sieltä hakevat mielen­rauhaa nyt sadat muutkin odottavat äidit

Kätilö Tiina Kipinoisen työtä on antaa mielenrauhaa raskaana oleville naisille. Kun julkisesta terveydenhuollosta on karsittu, yksityiset kätilöpalvelut ovat tulleet suosituiksi.

Kätilö Tiina Kipinoinen (oik.) etsii raskaana olevan Hanna Uotisen vauvan kasvoja 3d-ultraäänitutkimuksella Kivistössä. Pääkaupunkiseudulla julkisessa terveydenhuollossa vauvaa tutkitaan yleensä vain kahdessa ultraäänitutkimuksessa koko raskauden aikana. Yksityisellä puolella vauvan kehittymistä voi seurata niin usein kuin haluaa.

27.12.2021 7:00 | Päivitetty 27.12.2021 10:38

”Voi, pieni poika siellä”, kätilö Tiina Kipinoinen lepertelee tietokoneen näytölle.

Vauva kujeilee, nostaa kantapäätään kasvojensa eteen ja naureskelee. Sitten kasvojen eteen tulee napanuora.

Hoitopöydällä makoilee raskausviikolla 28 oleva Hanna Uotinen, jonka vatsa on geelistä tahmea. Uotinen on tullut ihastelemaan vielä muutaman kuukauden ajan vatsassa kasvavaa vauvaansa.

”Hei, nyt se hymyilee! Katso, miten ihana hymy”, Kipinoinen ihailee.

Uotinen katsoo kuvaruutua onnellisena. Pian hänestä tulee äiti.

Vantaan Kivistössä on kolmen vuoden ajan toiminut kätilöpalveluita tarjoava Kaunis odotus, joka tunnetaan jo eri puolilla Suomea. Kaukaisimmat asiakkaat matkustavat Kipinoisen luo jopa Ruotsista tai Lapista saakka. Vantaan Sanomat uutisoi Kaunis odotus -yrityksestä marraskuussa.

Sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla kehutaan kilvan lempeä-äänistä ja rauhallista Kipinoista: hänen luokseen saavutaan hakemaan mielenrauhaa ja tietoa raskauden kulusta.

Kuukaudessa asiakkaita käy parisen sataa, sillä tällaisen yrityksen palveluille on juuri nyt kysyntää: kun julkisessa terveydenhuollossa raskausajan hoidoista ja tutkimuksista on täytynyt karsia, yhä useampi turvautuu yksityisiin, täydentäviin palveluihin.

Yksityisissä neuvoloissa ensimmäisen vilkaisun alkioon saa jo raskausviikolla kuusi. Kuntien neuvoloissa ensimmäinen ultraäänitutkimus tehdään yleensä raskausviikolla 12.

”Vanhemmat voivat olla todella jännittyneitä, sillä se on pitkä aika odottaa”, Tiina Kipinoinen tietää.

Toinen suosittu yksityinen äitiysneuvola pääkaupunkiseudulla on Helsingin Malmilla sijaitseva Perhe-Arte.

Kaukaisimmat asiakkaat matkustavat Kauniiseen odotukseen Ruotsista ja Rovaniemeltä saakka. Kätilö Tiina Kipinoisella itsellään on viisi lasta. Esikoisensa hän sai parikymppisenä. Viides lapsi syntyi, kun Kipinoinen oli neljänkympin korvilla.

Miksi raskaana olevat naiset oikein hakeutuvat Kivistöön?

Saadakseen tukea ja neuvoja.

Suosituimpia palveluita Kauniissa odotuksessa ovat ultraäänitutkimukset.

Varhaisultrassa Kipinoinen tarkistaa, että alkion sydämen syke löytyy. Samalla hän tutkii, että raskaus on alkanut oikeassa paikassa eli kohdussa.

Monia odottavia äitejä jännittää ja pelottaa, että onhan kaikki kuten pitää – juuri heitä varten Kipinoinen työskentelee.

Keskiraskaudesta asiakkaat haluavat varmistua, että raskaus etenee odotetusti.

Ultraäänitutkimuksen lisäksi tärkeää on juttelu kokeneen kätilön kanssa – Kipinoisella on yli 30 vuoden kokemus odottavien äitien ja vauvojen kanssa työskentelystä.

”Monesti asiakkaan kanssa jutellaan kaikesta, mikä huolettaa: ravinnosta, liikunnasta ja siitä, mikä voi aiheuttaa keskenmenoja. Moni luulee, että omalla toiminnalla voisi aiheuttaa keskenmenon. Mutta raskaus ei ole mitään, mitä äidin pitäisi suorittaa. Keskenmenot johtuvat vauvan kromosomipoikkeavuudesta”, Kipinoinen sanoo.

Vääriä uskomuksia Kipinoinen oikoo parhaansa mukaan. Internet on Kipinoisen mukaan niitä pullollaan, ja odottava, tiedonjanoinen äiti ahmii kaiken tiedon, mitä saatavilla on.

”Aiemmin näistä asioista puhuttiin vain pienen lähipiirin kanssa. Nyt netissä voi jutella tuhansien muiden kanssa. Siellä joku voi kertoa totena mitä vaan”, Kipinoinen harmittelee.

Kätilö Tiina Kipinoisen työtä on vastata odottavien äitien huolestuneihin kysymyksiin esimerkiksi siitä, millaisessa asennossa raskaana on turvallista nukkua tai voiko vauvaa satuttaa, jos odottava äiti nojaa mahallaan kylpyhuoneen lavuaariin. ”Vauva on niin hyvin suojassa, että se vain hytkyy kohdussa kuin vesisängyssä”, Kipinoinen rauhoittelee.

Yksi syy Kauniin odotuksen suosioon saattaa olla hinnoittelu.

Yksityisellä terveysasemalla, kuten Mehiläisessä tai Terveystalossa, varhaisultraäänitutkimuksen hinta saattaa kivuta yli pariin sataan euroon, kun taas Kauniissa odotuksessa alkuraskauden ultraäänitutkimus maksaa tällä hetkellä 84 euroa.

”Olen tehnyt työtä yksin sillä ajatuksella, että pystyn työllistämään itseni. En ole tavoitellut suuria voittoja”, Kipinoinen sanoo.

Edullisuuteen vaikuttaa myös se, että Kipinoinen on kätilö. Terveysasemilla tutkimuksen tekee useimmiten lääkäri.

Kipinoinen ei tee diagnooseja, ei kirjoita lääkereseptejä eikä määrää sairauslomaa. Hänen roolinsa on neuvoa ja rauhoittaa mutta myös ohjata lääkärille, jos siltä näyttää.

Kipinoinen itse epäilee suosionsa syyksi sen, että hän on touhussa mukana koko sydämellään.

”Olen niin innoissani jokaisesta vauvasta.”

Raskaus mielletään herkästi vain äidin jutuksi. Mutta yhtä lailla raskaus ja tuleva vauva mullistaa myös muun perheen, kuten kumppanin, elämän.

Kipinoisen mukaan äidin kanssa tutkimuksiin saapuu usein myös puoliso ja kenties perheen vanhemmat lapsetkin.

”Monia isiä tai kumppaneita mietityttää, mitä raskaana voi tehdä turvallisesti.”

”Kumppanit pohtivat kovasti, miten voivat auttaa odottavia äitejä synnytyksessä. Monia isiä tai kumppaneita myös mietityttää, mitä raskaana voi tehdä turvallisesti. Usein kysytty kysymys on, saako raskaana esimerkiksi harrastaa seksiä”, Kipinoinen sanoo.

Oikea vastaus on, että saa.

”Normaalissa raskaudessa seksiä saa harrastaa. Lääkäri voi myöhemmässä vaiheessa kehottaa pidättäytymään, jos on ennenaikaisuuden uhka ja kohdunkaulakanavaan on tullut muutoksia. Mutta nämä eivät koske alkuraskautta”, Kipinoinen vakuuttaa.

Ja sitten on vielä tämäkin puoli: kun odottava nainen on kenties jo ehtinyt sisäistää raskauttaan ainakin jollakin tasolla, kumppanille asia loksahtaa monesti paikalleen vasta siinä vaiheessa, kun oman lapsen liikkeet näkyvät näytöllä.

”Yksikin isä nousi seisomaan näytön eteen ja vain tuijotti. Hän ei voinut käsittää, mitä tapahtuu.”

3d-kuvasta paljastuvat Hanna Uotisen vauvan kasvot. Kätilö Tiina Kipinoisen mukaan raskautta ja synnytystä saattavat ja saavat pelätä niin ensisynnyttäjät kuin usean lapsen synnyttäneet konkarit.

Kätilön työhön kuuluu myös huonojen uutisten kertominen. Se on Kipinoiselle joka kerta yhtä raskasta.

”Toiset asiakkaat ovat aavistaneetkin, että raskaus on saattanut mennä kesken. On ehkä ollut vuotoa tai muita merkkejä. Toisille keskenmeno tulee yllätyksenä”, hän sanoo.

Silloin ei auta kuin istua alas.

Kipinoinen antaa menetyksen kokeneille aikaa ja tukea. Tarvittaessa hän ohjaa lääkäriin.

Kun aikaa on kulunut, saattaa käydä niinkin iloisesti, että keskenmenon aikaisemmin kokenut nainen palaa Kauniiseen odotukseen uusi elämä vatsassaan.

”Se on minulle tärkeä juttu. Vaikka olen aiemmin antanut ikävän uutisen, he luottavat minuun niin paljon, että tulevat uudelleen.”

Lohjalainen Hanna Uotinen on käynyt Tiina Kipinoisen ultraäänitutkimuksessa monta kertaa: ”Kunnan neuvolassa on kova kiire, ja siellä keskitytään lääketieteellisiin asioihin. Täällä olen ehtinyt jutella kodinomaisessa ja rauhallisessa ympäristössä.”

Lohjalainen Hanna Uotinen kävi ensimmäisen kerran Kauniissa odotuksessa raskausviikolla kymmenen. Silloin tyypilliset raskausoireet olivat loppuneet kuin seinään, ja internetin keskustelupalstoilla peloteltiin keskenmenosta.

”Oli virhe mennä internetiin”, Uotinen sanoo.

”Onneksi varasin ajan tänne. Lähtiessäni pois oli aivan tyyni olo, sillä kaikki oli hyvin.”

Sen jälkeen hän on käynyt tarkastamassa tilanteen useaan kertaan.

Muistoksi käynneistä Uotinen on saanut ultraääni- ja 3d-kuvia, jotka hän aikoo liimata vauvan valokuva-albumiin. Lisäksi hän on saanut muistitikun, jossa on kuvamateriaalia.

”Tämä on älyttömän hieno mahdollisuus nähdä tuleva perheenjäsen etukäteen. Ensiodottajalle tämä on todella jännittävää.”

Uotisen laskettu aika on maaliskuun alkupuolella.

Sitä ennen pitäisi vielä valmistella kotia vauvaa varten.

Juttua oikaistu 27. joulukuuta klo 9.10: Tekstissä luki aikaisemmin virheellisesti, että Kaunis odotus -yrityksestä olisi ensiksi uutisoinut Länsiväylä. Todellisuudessa aiheesta kirjoitti ensin Vantaan Sanomat.

Aiheeseen liittyvää

Kunnianhimoisen Kivistön tyyli revittiin antiikin Roomasta – Kaikki alkoi vitsistä, mutta se näkyy nyt alueen valtavassa maamerkissä

Moni kärsii raskauspahoinvoinnista, vaikka hoitoa olisi saatavilla – Asiantuntija kertoo, mikä kuvottavaan oloon auttaa

Essee: Kaksi keskenmenoa olivat jo muutenkin järkytys, mutta sitten seurasi vielä pahempi vaihe – Miksi minut jätettiin kipeimmässä tilanteessa niin yksin?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat