HS:n tiedot: Suomalaisia vieras­taistelijoita on jo palannut takaisin Ukrainasta

Ukrainaan pyrkiviä vierastaistelijoita on myös käännytetty rajalla puutteellisen sotilaskokemuksen vuoksi.

Britanniasta Ukrainaan saapuneita vierastaistelijoita Lvivissä 5. maaliskuuta.

19.3. 9:58

Muutamia Suomesta Ukrainaan lähteneitä vierastaistelijoita on jo palannut Suomeen, kertovat useat lähteet HS:lle.

”Aamukoneel tuli moni sieltä [Ukrainasta] takas”, vierastaistelijoiden keskustelukanavalla kirjoitettiin jo keskiviikkona. Lennolla ollut vierastaistelija kertoo, että koneessa oli viisi suomalaista sodasta palaajaa, mutta HS ei ole pystynyt vahvistamaan henkilöiden lukumäärää.

HS:n vierastaistelijoiden kanssa käymien taustakeskustelujen perusteella syitä palaamiseen ovat olleet muun muassa väärä tilannekuva paikallisista oloista, liian heikko varustus ja sotilastaitojen puute. Ukraina ei ole pystynyt kattavasti varustamaan ja kouluttamaan kaikkia vierastaistelijoita.

Alun perin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esitti nimenomaan sotilaskoulutetuille vierastaistelijoille kutsun saapua maahan. HS:n tietojen mukaan maaliskuun alkupuolella Ukraina otti kuitenkin vastaan myös sotilaskouluttamattomia henkilöitä. Nyt käytäntö on kiristynyt.

Eri arvioiden mukaan Ukrainassa olisi jopa 20 000 vapaaehtoista vierastaistelijaa ympäri maailman.

Suojelupoliisi tai ulkoministeriö eivät ole kertoneet virallisia arvioitaan suomalaisten taistelijoiden määrästä, mutta HS:n arvion mukaan lähteneitä on tähän mennessä ollut vähintään kymmenkunta.

Suomalaisten vierastaistelijoiden keskustelupalstalla on puitu kotiinpaluun syitä.

Erään todennetusti paikalla olleen vierastaistelijan mukaan kaikki uutistiedot Ukrainan tilanteesta eivät pidä paikkaansa ja vierastaistelijoiden arki konfliktialueella on hyvin vaarallista. Kansainvälisen legioonan sotilaita on sijoitettu myös eturintamaan, mutta turvallista ei ole myöskään kauempana taisteluista.

HS uutisoi aiemmin, että Javorivin sotilaskoulutuskeskuksessa oli suomalaisia vierastaistelijoita sillä hetkellä, kun Venäjä iski keskukseen ohjuksilla.

Suomalaistaistelijoiden keskusteluissa viitataan myös siihen, ettei sotimaan kannata lähteä sen vuoksi, että haluaisi itselleen kovan luokan sosiaalisen median sisältöä. Ilman kunnollista sotilaskoulutusta ja kunnollisia varusteita ei keskustelijoiden mukaan Ukrainassa pärjää.

Ukrainaan pyrkiviä suomalaisia vierastaistelijoita on myös kerrottu käännytetyn rajalla.

Iltalehden tietojen mukaan enemmistö käännytetyistä vieras­taistelijoista hylätään taistelukokemuksen puutteen vuoksi tai siksi, että heidän motiivinsa eivät liity ensisijaisesti Ukrainan puolustamiseen.

HS haastatteli aiemmin Brysselissä toimivan, ulkopolitiikkaan keskittyvän Egmont-instituutin vierailevaa tutkijaa Juha Saarista, joka sanoi, että tyypillisesti monilla vierastaistelijoilla on ”hieman romantisoitu ja idealistinen” käsitys sodankäynnistä.

Riskit taisteluissa ovat nimittäin Saarisen mukaan äärimmäisiä. Niistä keskeisimpiä ovat muun muassa kuolema, haavoittuminen, henkisen hyvinvoinnin järkkyminen tai vapaudenmenetys sotavankina.

”Konfliktialueella tai viimeistään oikeissa taisteluissa monen idealismi karisee”, Saarinen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat