60 000 eurolla korjatut portaat ovat nyt kuin tuhotyön jäljiltä Vantaalla: ”Mitä kumman hiekkaa on myyty kivenä?”

Koivukylän keskustassa sijaitsevan Koivutorin juuri kunnostetut portaat rikkoi "työtapavirhe". Kaupunki selittää, mitä portaille oikein tapahtui.

Tältä näyttää yli 60 000 eurolla korjattu Koivutorin portaikko.

25.3. 12:54 | Päivitetty 25.3. 13:09

Lumien sulettua Koivutorin portailta paljastui surkea näky Vantaalla. Loppusyksyllä kunnostetut portaat näyttävät lähes samalta kuin ennen korjausta.

”Portaat korjattiin syksyllä poistamalla rikkoutuneet graniittilaatat ja asentamalla uudet pesubetonilaatat tilalle”, kertoo Vantaan kaupungin projektisuunnittelija Seija Tulonen HS:lle sähköpostitse.

Tulosen mukaan portaiden kunnostus jäi hieman kesken aikaisen talven vuoksi.

”Laattojen saumaus jäi osin kesken ja siltä osin kulkua rajoitettiin, mutta muuten portaista pääsi kulkemaan.”

Nyt portaista kuitenkin puuttuu isoja palasia, eikä syy ole puuttuvassa saumauksessa.

Mitä ihmettä on tapahtunut?

Askelmien reunat näyttävät kuluneilta. Surkeaan kuntoon liittyy moka talvikunnossapidossa.

Asiaa on ihmetelty myös Koivukylän Facebook- ryhmässä, johon alueella asuva Kirsi Virtanen postasi kuvan rikkoutuneista portaista. Virtanen arvelee kommentissaan, että kaupunki on ostanut sian säkissä.

”Mitä kumman hiekkaa on myyty kivenä?”

Vantaan kaupungin tarkastuspäällikkö Juha Hämäläinen vastaa, että näin ei ole käynyt, vaan syy löytyy talvikunnossapidosta.

”Portaiden puhdistamisessa on tapahtunut työtapavirhe. Urakoitsija oli puhdistanut lunta ja jäätä portaista koneellisesti, mikä on kielletty.”

Hämäläisen mukaan alueurakoitsijan kanssa asiasta on keskusteltu ja he ovat myöntäneet virheensä.

”Urakoitsija korjauttaa portaat kustannuksellaan.”

Portaiden korjaus on maksanut kaupungille noin 60 000 euroa. Koko Koivutorin kunnostusremontti maksaa yli 300 000 euroa.

”Kokonaisbudjettia ei ole tarkkaan pystytty määrittämään, sillä peruskorjauksessa on tullut vastaan yllätyksiä, kuten rakenteiden korjaustarvetta portaiden kohdalla. Tähän mennessä urakoitsijan kuluja on kulunut hankkeeseen 310 000 euroa”, kertoo Seija Tulonen.

Tänä vuonna aukiolla tehdään vielä viimeistelytöitä. Lisäksi asfalttiin tehdään Feenix-lintukuvio ja asukastilan kattoon tulee Tervetuloa -teos.

Rahat Koivutorin kunnostukseen ovat osittain tulleet myönteisen erityiskohtelun ohjelmasta. Ohjelman tarkoitus on vähentää hyvinvointieroja kohdentamalla resursseja ja tukitoimia sinne, missä tuen tarve on tavallista suurempi. Loput kustannukset menevät kaupungin investointimäärärahoista.

Koivutorin kunnostuksessa on ollut vuosien saatossa muitakin vastoinkäymisiä.

Vuonna 1985 valmistunut aukio ja sen vieressä oleva kauppakeskus piti remontoida uuteen uskoon jo vuosia sitten. Tontille piti tulla kerrostaloja ja uusi kauppakeskus, jossa olisi ollut tilat muun muassa kirjastolle ja supermarketille. Hanke kuitenkin kariutui.

Vantaan kaupunki päätti tällöin kohentaa alueen yleisilmettä pintaremontilla. Ideoita visuaalisen ilmeen parantamiseen kysyttiin alueen asukkailta. Monet palautetta antaneista toivoivat, että ränsistyneet portaat korjattaisiin.

Korjausten piti olla valmiina jo viime syksynä, mutta remontti viivästyi. Uuden arvion mukaan Koivutorin kunnostus valmistuu toukokuun aikana.

Koivutori on rakennettu vuonna 1985. Asukkaat ovat pyytäneet jo aiemmin portaiden kunnostusta.

Koivutorin kunnostaminen on väliaikainen ratkaisu.

Seija Tulosen mukaan tarkoitus on, että noin kymmenen vuoden päästä junaradan ja aukion välille tulee tiivistä asuinrakentamista.

Lue lisää: Ryyppyremmien valtaama ”murheenkryyni” yritetään panna kuntoon Vantaalla vuosien odottelun jälkeen

Lue lisää: Pahamaineinen ostarin piha yritetään siistiä Vantaalla – Nykytilanne on se, että piristykseksi tuoduille penkeille sammuu ihmisiä

Uuden arvion mukaan Koivutorin kunnostus valmistuu toukokuun aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat