Tyhjillään oleva koulu muutetaan pika­vauhdilla pakolaisten hätä­majoitukseksi – "Korson koulun kaunis miljöö olisi hyvä kesän­viettopaikka lapsille"

Entisen Korson koulun kaunis ja virikkeellinen ympäristö sopisi Vantaan hätämajoitustyöryhmän mielestä erityisen hyvin pakolaislasten kesäpaikaksi.

Ukrainan pakolaisia majoitettaisiin Korson entiselle koululle siihen saakka, kunnes heille saataisiin pysyvä asuminen järjestettyä.

31.3. 15:56 | Päivitetty 31.3. 16:35

Vantaa valmistelee Korson koulun muuttamista pikavauhtia Ukrainan pakolaisten hätämajoitustilaksi.

Maahanmuuttovirasto on pyytänyt Vantaata varautumaan 1­200 henkilön hätämajoitukseen. Kaupungin hätämajoitustyöryhmä pitää tammikuussa tyhjäksi jäänyttä yläkoulua Vantaan parhaimpana vastauksena pyyntöön.

Vantaa selvittää lisäksi pakolaisten majoittamista vapaana oleviin asuntoihin.

Vantaan palkkaama arkkitehtitoimisto suunnittelee parhaillaan, kuinka entistä koulua käytettäisiin majoitukseen. Muutostöille pitää hakea rakennuslupa.

”Vantaan rakennusvalvonta on luvannut käsitellä hakemuksen nopeasti, ja oma arvioni on, että parhaimmassa tapauksessa pakolaiset voisivat päästä Korson kouluun jo toukokuun alussa”, hätämajoitustyöryhmän puheenjohtaja, Vantaan kaupungin toimitilapäällikkö Pasi Salo kertoo.

Majoitustoiminnasta on tehtävä myös terveydensuojelulain mukainen ilmoitus ja rakennuksen paloturvallisuus täytyy varmistaa.

Salon ”karkea arvaus” on, että entiseen kouluun voisi majoittaa kaksisataa pakolaista ilman muutostöitä. Rakennuksessa on jo valmiiksi iso ruokala ja keittiö, peseytymistiloja, yöpymiseen soveltuvia luokkatiloja ja sosiaalitiloja.

Pyykit voidaan pestä muualla, mutta sekä likaisten että puhtaiden tekstiilien varastointiin täytyy järjestää tilaa. Lisäksi esimerkiksi ilmanvaihdon ja varastotilojen riittävyys täytyy varmistaa.

”Määrää rajoittava tekijä on pesutilat. Täytyy varmistaa, kuinka monen hengen majoittamiseen ne riittävät.”

Korson kouluun kuuluu kaksi rakennusta, joissa toisessa toimii Vantaan kaupungin yleinen uimahalli. Selvittelyjen alla on, voisiko uimahalli jatkaa toimintaansa yleisenä hallina, vaikka koulu muuttuisi pakolaisten vastaanottokeskukseksi.

Korson koulu jäi tyhjäksi, kun sen oppilaat siirtyivät tammikuussa 2022 aloittaneeseen Leppäkorven yhtenäiskouluun. Korson koulun rakennukset edustavat Vantaata ja Suomea EU-projektissa, jossa vanhoille rakennuksille etsitään uusia käyttötapoja.

Urheiluseurat ovat käyttäneet koulun kahta liikuntasalia koulun tyhjentymisen jälkeenkin. Salo arvoi, että tämä käyttö loppuu pakolaisten tuloon.

Suurin osa ukrainalaispakolaisista on äitejä ja lapsia. Lapsia on tulijoista jopa yli puolet.

”Puhuimme hätämajoitustyöryhmässä, että Korson koulun kaunis miljöö olisi hyvä kesänviettopaikka lapsille. Heidän ei tarvitsisi kökkiä neljän seinän sisällä karussa ympäristössä”, Salo sanoo.

Korson koulu sijaitsee korkean mäen päällä kivenheiton päässä vastakunnostetusta Ankkapuistosta. Sen vieressä on Korson liikuntapuisto.

Talvisin liikuntapuistossa on ulkokuntosalin ja rullakiekkokentän lisäksi tekojää ja luistinrata. Kesäisin puistossa voi pelata koripalloa, tennistä, sulkapalloa, jalkapalloa ja yleisurheilla.

Suomeen arvioidaan saapuvan Ukrainasta noin 80 000–100 000 pakolaista. Toistaiseksi noin 15 000 ukrainalaista on hakenut Suomesta tilapäistä suojelua.

Vantaalla sijaitseva Robert Huberin tien vastaanottokeskus toimii kauttakulkukeskuksena, ja suurin osa ukrainalaispakolaisista jää sinne vain yhdeksi yöksi.

Maahanmuuttovirasto avasi Espooseen Nihtisillan vastaanottokeskuksen 16. maaliskuuta. Sen toiminta lopetettiin kesäkuussa 2021, mutta Ukrainan sodan vuoksi se avattiin uudelleen.

Helsingin vastaanottokeskuksella on toimipisteet Punavuoressa ja Metsälässä. Metsälän palvelupiste huolehtii Helsingissä yksityismajoituksessa asuvien, kansainvälistä suojelua hakevien ja tilapäistä suojelua saavien henkilöiden lakisääteisistä palveluista. Punavuoren toimipiste taas toimii kauttakulkukeskuksena.

Lue lisää: Espoossa avattiin uudelleen jo kerran suljettu vastaan­ottokeskus – Pääkaupunki­seudulle on saapunut tuhansia pakolaisia

Lue lisää: Yksin Helsinkiin voi saapua tuhansia pakolaisia – Apulaispormestari ehdottaa poikkeuksellista ratkaisua heidän majoittamisekseen

Lue lisää: Maahanmuutto­virasto perustaa lisää vastaanotto­keskuksia Ukrainan sotaa pakeneville

Lue lisää: Tyhjästä korsolaisesta koulusta voi tulla kiehtova ennakko­tapaus ja paraatiesimerkki, miten vanhoille rakennuksille annetaan uusi elämä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat