Virkamiehet lähtivät mukaan ”hypeen”, jossa Vantaalle piti saada kaikkien aikojen matkailu­kohde – sitten hankkeen järjettömyys alkoi valjeta pala palalta

Mitä tapahtui Jurase Parkille? Vantaan Kivistöön suunniteltiin mahtipontista teemapuistoa, jossa ei ollut mitään järkeä.

Jurase Parkin havainnekuvassa näkyy robottidinosauruksia, jotka oli määrä tilata Aasiasta.

2.5. 7:00 | Päivitetty 2.5. 8:27

Jos asiat olisivat menneet toisella tavalla, Vantaan Kivistössä saattaisi sijaita yksi maamme suurimmista nähtävyyksistä.

Siellä seikkailtaisiin viidakon keskellä ja ihmeteltäisiin jättimäisiä dinosauruksia Käytäisiin elokuvateatterissa ja arkeologisilla kaivauksilla, viihdyttäisiin suuren maailman tyyliin.

Dinosauruspuistosta tuli kuitenkin pannukakku ennen kuin sen perustuksia ehdittiin edes alkaa rakentaa.

Mitä tapahtui Kivistöön suunnitellulle Jurase Parkille?

Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnalle saapui lokakuussa 2015 suunnitteluvaraus teemapuistosta, joka perustettaisiin Keimolanmäkeen neljän hehtaarin kokoiselle alueelle.

Alue sijaitsi kehäradan varrella Hämeenlinnanväylän länsipuolella. Paikalla oli aiemmin ollut asuntomessujen pysäköintialue.

Hanketta markkinoitiin vetävillä havainnekuvilla: kesävaatteisiin pukeutuneet ihmiset kulkivat dinosaurusten vieressä vehreässä puistomaisemassa.

Jurase Park Oy havitteli paikalle dinosaurusaiheista teemapuistoa. Puistoon tulisi noin 5 000 neliömetrinen sisähalli sekä ulkopuisto kesäsesonkeja varten. Puistosta löytyisi muun muassa 5D-elokuvateatteri, ruokailukeidas, arkeologinen kaivausalue sekä lasten oma puuhapuisto.

Puiston varsinaiset vetonaulat olisivat 32 Aasiassa rakennettua dinosaurusrobottia.

Hanketta markkinoitiin vetävillä havainnekuvilla: kesävaatteisiin pukeutuneet ihmiset kulkivat dinosaurusten vieressä vehreässä puistomaisemassa, jossa kasvoi palmuja ja kaktuksia. Näytti aurinkoiselta ja lämpimältä, trooppiseltakin.

Työpaikkoja lupailtiin noin sadalle työntekijälle.

Jurase Parkin havainnekuvista saattoi huomata yhtäläisyyksiä Universal Picturesin omistamien Jurassic Park -elokuvien visuaaliseen maailmaan.

Vantaan kaupungilla idea otettiin innostuneesti vastaan. Kaupungin silloiset virkamiehet kuvailevat, että pientä hypetystä oli ilmassa.

Vuonna 2015 kaupungin projekti-insinöörinä työskennellyt Gilbert Koskela muistelee, että noihin aikoihin kehärata oli juuri valmistunut. Kivistön alueella oli edellisenä kesänä järjestetty asuntomessut, mutta muuten siellä ei oikein ollut vielä mitään. Rakennustyötkin olivat vasta alkutekijöissä, joten jotakin vipinää alueelle olisi kyllä kaivattu.

Koskela työskentelee nykyisin kaupungin projektipäällikkönä.

Kivistön kaavoituspäällikkönä silloin työskennellyt Lea Varpanen on samoilla linjoilla. Hän on nykyisin eläkkeellä.

”Sehän kuulosti hirveän hyvältä. Oltaisiin saatu Kivistöön jopa kansallinen vetonaula”, Varpanen kertoo.

”Kivistön asema oli juuri avattu, ja toivottiin, että saataisiin asemalle runsaasti käyttäjiä.”

Kaupunki varasi Keimolanmäen puolelta alueen dinosaurushankkeelle.

Melko pian Leppäniemestä alettiin puhua.

Teemapuiston puuhamiehenä eri medioissa esiintyi 58-vuotias Jorma Leppäniemi. Virallisesti Jurase Park Oy:n omisti Leppäniemen vaimo Sumalee SaeLeaw.

Melko pian Leppäniemestä alettiin puhua.

Länsiväylä-lehti uutisoi ensimmäisenä miehen epäselvästä taustasta. Leppäniemeltä löytyi tuomio useista törkeistä petoksista. Lisäksi miehen aikaisemmasta yrityksestä oli viety kymmeniä tapauksia käräjille.

Media ja yleisö alkoivat lisäksi ihmetellä, saisiko teemapuiston tosiaan nimetä Jurase Parkiksi, vaikka nimi oli hyvin lähellä Hollywoodin Jurassic Park -elokuvasarjaa. Teemapuiston visuaalisissa materiaaleissa oli paljon yhtäläisyyksiä Jurassic Park -elokuvasarjan maailmaan.

”Ei meillä ole Jurassic Park -nimeen lupia.”

Elokuvat ovat Universal Pictures -tuotantoyhtiön tuottamia ja omistamia, ja niitä suojaavat tekijänoikeudet. Universalilla on kaiken lisäksi Yhdysvaltojen Orlandossa Jurassic Park -niminen teemapuisto.

Jurase Parkiin suunniteltiin myös Kiviset ja Soraset -aluetta, mikä olisi niin ikään vaatinut sopimuksen tuotemerkin käytöstä.

Suomen Kuvalehden julkaisemassa laajassa artikkelissa Leppäniemi kertoi vierailleensa Universalilla ja sopineensa nimen käytöstä. Myöhemmin mies kuitenkin pyörsi puheensa, ja myönsi, ettei ollut koskaan tavannut Universalin edustajia.

”Ei meillä ole Jurassic Park -nimeen lupia, ja siksi paikka on vähän erilaisella nimellä”, Leppäniemi kertoi jutussa.

Myös puiston rahoituksessa tuntui olevan suuria kysymysmerkkejä.

Leppäniemen mukaan puiston kokonaisbudjetti oli 13 miljoonaa euroa. Tästä summasta yhtiö lupaili saavansa 10 miljoonaa euroa Kiinasta pääomalainana.

”Ei se ole kreisi laskelma.”

Joukkorahoituksen avulla yritys haaveili keräävänsä 1,5 miljoonan euron potin. Kun puistolle rahaa keräävä joukkorahoituskampanja oli alkamassa, Leppäniemi lupaili sijoittajille seitsemän prosentin kiinteää tuottoa seuraavan viiden vuoden ajalta.

Sijoittajille luvattiin lisäksi ilmaisia sisäänpääsyjä puistoon sekä 10 prosentin alennusta puiston tarjoiluista, kuten kahvista ja pullista.

Omilla nettisivuillaan Jurase Park arvioi tekevänsä kymmenen miljoonan euron liikevaihdolla kuuden miljoonan euron voitot vuodessa. Tämä summa olisi siis jäänyt viivan alle verojen jälkeen.

Hälytyskellot alkoivat soida.

Kun Suomen Kuvalehti kyseli artikkelissaan Leppäniemeltä laskelmista, Leppäniemi vastasi:

”Ei se ole kreisi laskelma, koska Jurase Park ei ole euroakaan velkaa. Kaikki käyttösähkö otetaan aurinkopaneeleina ja lämpö maalämpönä. Nämä ovat isoja säästöjä. Vantaan kaupunki oikein toivoi tällaista ekologisuutta.”

Jurase Parkin olisi ollut määrä olla ympärivuotinen keidas koko perheelle.

Jurase Parkin joukkorahoituksesta piti huolehtia ruotsalaisen Fundedbyme.

Dinosauruspuiston mainosvideolla Youtubessa Fundedbymen Suomen maajohtaja Niclas Ahlström kertoi, että heillä on suuri kunnia olla järjestämässä joukkorahoitusta Jurase Parkille ja olla mukana rakentamassa Suomeen ja Vantaan Kivistöön erittäin merkittävää matkailukohdetta.

Tammikuun 2016 lopussa Fundedbyme kuitenkin vetäytyi joukkorahoituskampanjasta, ennen kuin se ehti edes alkaa. Joukkorahoitusalusta ei ollut saanut Leppäniemeltä tarvittavia dokumentteja.

Epäselvyyksiä oli liikaa.

Tässä vaiheessa Vantaan kaupungillakin säikähdettiin. Helmikuussa kaupunki purki Kivistön aluevarauksen.

”Jäi todella niin ikävä maku, kuin voi vain mistään jäädä. Ei tullut mitään vastaavaa työurallani vastaan.”

Vantaalla tapausta ei heti unohdettu.

Vaikka dinosauruspuiston lässähdyksessä oli omat erikoisuutensa, siinä oli myös monia tuttuja piirteitä:

”Yleensäkin yritykset tulevat kauhealla innolla kysymään maata, mutta sitten toimijoilla ei olekaan rahaa, on vain innostus”, Gilbert Koskela kertoo.

Lea Varpasen mieleen dinosauruspuisto jäi pitkäksi aikaa, sillä Jurase Park oli käyttänyt hänen nimeään luvattomasti markkinointimateriaaleissaan. Yhtiö oli väittänyt hänen olleen henkilökohtaisesti mukana joukkorahoituksessa.

”Jäi todella niin ikävä maku, kuin voi vain mistään jäädä. Ei tullut mitään vastaavaa työurallani vastaan.”

Kului kuusi vuotta.

Tässä välissä Jorma Leppäniemi ehti pyörittää Etelä-Pohjanmaan Soinissa Vuorenmaan laskettelukeskusta. Toiminta päättyi massiiviseen riitaan Soinin kunnan ja Leppäniemen välillä. Riidoista on uutisoinut ainakin Yle.

Jurase Parkia puitiin käräjäoikeudessa vuonna 2020. Oikeuden mukaan Leppäniemi oli esittänyt puiston markkinoinnissa sijoittajille joko vääriä tai harhaanjohtavia väitteitä.

Jorma Leppäniemi itse syytti sotkusta loppuun saakka vaimoaan.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Leppäniemen arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta 30 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen. Maksettavaa jäi minimimäärä, eli 180 euroa.

Leppäniemi valitti Helsingin käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Tämän vuoden helmikuussa Helsingin hovioikeus antoi lopullisen tuomion tapaukseen liittyen: se ei ottanut käsiteltäväksi Leppäniemen valitusta ja käräjäoikeuden tuomio jää voimaan. Asiasta uutisoi silloin muun muassa Mtv3.

Jorma Leppäniemi itse syytti sotkusta loppuun saakka vaimoaan.

Helsingin Sanomat ei tavoittanut Leppäniemeä kommentoimaan Jurase Parkin tarinaa.

Siellä se maapläntti edelleen on Kivistön laidalla, osaksi tyhjillään.

Ei näy kiljuvia lapsilaumoja, ei pitkiä jonoja dinosauruspuiston porteille.

Paikassa, jossa mekaaniset dinosaurukset saattaisivat nyt ulista, sijaitsee pysäköintialue kehäradan käyttäjille.

Ehkä parempi niin.

Lue lisää: Vantaan jokimaisemaan piti rakentaa ”jättiläisvalas”, joka olisi kuusi kertaa Heurekan kokoinen – Mihin utopia unohtui?

Lue lisää: Tätä oli Suomi ennen finanssikriisiä: Sellon viereen oltiin rakentamassa täyttä päätä kokonaista sisälaskettelukeskusta 2000-luvun alussa

Lue lisää: Espoon lähiöön haviteltiin tosissaan jopa 200-metristä pilvenpiirtäjää kasinotalouden huumassa – Tältä näyttivät utopistiset suunnitelmat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat