Vantaalaislähiössä on erikoisesti nimetty aukio – mahtipontisen nimen taustalla on suunnittelijan viehtymys italialais­säveltäjään

Leinelän keskellä oleva aukio kantaa italialaista nimeä Primavera. Nimi on erikoinen, sillä Vantaalla paikat nimetään yleensä vain suomeksi tai ruotsiksi.

Melkein kuin Italiassa: Leinelän Primavera-aukiolla näyttää tältä ja laidalta löytyy pitsapaikka.

28.4. 9:50 | Päivitetty 28.4. 10:21

Leinelänkaari, Leineläntie, Leinelänpolku ja sitten: Primavera.

Onkohan Vantaan nimistösuunnittelijalle iskenyt äkkinäinen Italian kaipuu, kun kerrostalojen keskellä oleva aukio on nimetty mahtipontisesti Primaveraksi? Primavera tarkoittaa italiaksi kevättä.

Aukion nimi on hyvin poikkeuksellinen, sillä Vantaalla teitä tai paikkoja ei ole ollut tapana nimetä millään muilla kielillä kuin suomella tai ruotsilla. Joitain poikkeuksia kuitenkin on, kuten Aviapolis.

”Ja esimerkiksi Kuninkaalassa on Heidehofin asuinalue, jonka nimi tulee Adelheid-nimisestä saksalaisesta rouvasta, joka omisti aikanaan alueelta talon”, kertoo Vantaan kaupungin aluearkkitehti ja nimistöasioiden vastaava Timo Kallaluoto.

Mutta kenen Italian ystävän lennokkaasta kynästä nimi Primavera on lähtöisin?

”Nimiehdotuksen teki Vantaan kaupungin entinen nimistösuunnittelija Ulpu Lehti”, kertoo Vantaan kaupungin entinen aluearkkitehti Anitta Pentinmikko.

”Rakentajien tahto oli, että Leinelän tiennimistön pitää erottua selkeästi Koivukylän teiden nimistä. Leinelä haluttiin irrottaa Koivukylän statuksesta”, sanoo Pentinmikko.

Niinpä alueen suunnitteluvastaavat keksivät, että Leinelän tiennimien teemana olisi neljä vuodenaikaa.

”Ajatus oli, että Leinelässä on hyvä elää kaikkina vuodenaikoina.”

Teeman mukaisesti Leinelään oli tarkoitus tulla vuodenaikojen mukaan nimettyjä katuja ja teitä.

Ikävä kyllä sen aihepiirin nimistöä osoittautui olevan pääkaupunkiseudulla jo melko paljon. Helsingin Viikistä löytyy esimerkiksi Kevätkatu ja Kevättori ja Malmilta Syystie. Espoossa on muun muassa Kevätkuja, Kesäkuja ja Talvitie.

Alueelle suunniteltiin myös toisenlaisia vuodenkiertoon liittyviä nimiä. Jos asiat olisivat menneet toisin, saattaisi Leinelänpolulla asuva ilmoittaa kotiosoitteekseen Maaliskuun. Pienet kadut oli tarkoitus nimetä kuukausien mukaan. Tästäkin ajatuksesta luovuttiin, koska pieniä teitä oli alueella liian vähän.

”Halusimme kuitenkin, että aukiolla olisi poikkeava nimi, koska se on alueen ainut kokoontumispaikka”, kertoo Pentinmikko.

Primavera-aukion keskellä on Timo Heinon suunnittelema taideteos nimeltään Kosmos. Veistos on syntynyt Kehäradan karttakuvan innoittamana.

Ulpu Lehden ehdotuksesta aukio nimettiin Primaveraksi. Ja kyllä vain, kulttuurinystävä ja paljon matkustellut Lehti sai inspiraation nimeen Italiasta.

”Ulpun mielestä hienoin Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa -konsertoista oli Kevät, La Primavera”, kertoo Pentinmikko.

Alueelta löytyy myös puisto nimeltään Metsänhenki, johon liittyy hauska tarina.

”Meidän kaavoitussihteerimme asui Leinelässä olevan metsän toisella puolella ja hän oli suruissaan siitä, että metsä kaadettiin rakentamisen tieltä.”

Kaavoitussihteeri kertoi usein työkavereilleen, että kyseisessä metsässä on hyvä henki ja että on sääli, että se rakennetaan täyteen.

”Hänen kunniakseen annoimme säilyneelle metsänosalle nimen Metsänhenki.”

Lue myös: Uinuvan vantaalaislähiön hiljaiselle kadulle on ahdettu peräti neljä liikenneympyrää – Eikä kukaan oikein osaa perustella miksi

Leinelän asemalta pääsee Primavera-aukiolle pitkin jalankulkusiltaa, jota kutsutaan Primaveransillaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat