Nainen löysi vantaalaiselta hautausmaalta kasan hylättyjä hautakiviä ja järkyttyi: ”Siinä rivissä olivat kylmästi kaikki elämät”

Vanhat hautakivet saattavat päätyä murskaamon ja kulkuteiden pohjamateriaaliksi.

Birgitta Wulf näki Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla useita kymmeniä hylättyjä hautakiviä.

3.5. 16:17

Huhtikuun lopussa keravalainen Birgitta Wulf näki jotain pysäyttävää.

Hän oli vierailemassa Vantaalla Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla omien vanhempiensa haudoilla, kun päätti kierrellä hautausmaata vähän enemmänkin.

Kierros ei ollut ainutlaatuinen, sillä Wulfilla on usein tapana hautausmaalla käydessään kuljeskella, ja pysähtyä elämän katoavaisuuden äärelle. Tälläkin kertaa Wulf katseli vanhoja hautoja ja mietti, kuka missäkin haudassa lepäsi.

Hautausmaan perällä Wulf seisahtui. Maassa lojui pitkä rivi hylätyn näköisiä hautakiviä.

”Se pysäytti aivan totaalisesti. Siinä rivissä olivat kylmästi kaikki elämät”, Wulf sanoo.

Wulf on aina ollut kiinnostunut kuolemasta ja elämän loppumisesta. Hautausmailla hautakivet puhuttelevat häntä.

Ehkä siksi Wulfista tuntui niin pahalta nähdä hautakiviä hylättyinä.

Hänen mukaansa hautakivet näyttivät suhteellisen hyväkuntoisilta. Erääsen hautakiveen oli kaiverrettu vainajan kuolinvuodeksi 1990.

”Jos omaiset eivät pysty maksamaan hautapaikkaa, ihminen on ihan arvoton. Ihminen vain katoaa”, Wulf pohtii.

Wulf julkaisi kuvan hautakivistä Vantaan Puskaradio -Facebook-ryhmässä. Julkaisun alle tuli nopeasti reilu sata kommenttia, jossa pohdittiin, mihin vanhat hautakivet päätyvät.

Vantaan seurakunnan hautaustoimen päällikkö Minna Aho kertoo, että hautakivet eli hautojen muistomerkit palautuvat seurakunnalle joko siksi, että omaiset päättävät luopua haudasta, haudan hallinta-aika on päättynyt tai hauta on palautunut seurakunnalle hoitamattomuus­kuulutuksen myötä.

Vantaalla on eri pituisia hautojen hallinta-aikoja. Ahon mukaan ennen vuotta 1962 lunastetut haudat ovat ainaishautoja, sen jälkeen suosittiin 50 vuoden hallinta-aikoja.

Nykyisin hautojen hallinta-aika on 25 vuotta kerrallaan. Aikaa on mahdollista jatkaa, jolloin lisävuodet maksavat 11 euroa vuodelta.

Kun haudan hallinta-aika päättyy, omaiset voivat päätyä haudasta luopumiseen. Tällöin seurakunta tarjoaa haudalla ollutta muistomerkkiä omaisille, mutta mikäli omaiset eivät hae hautamuistomerkkiä, seurakunta ottaa muistomerkin joksikin aikaa huoltoalueelle säilöön.

”Jos omaiset eivät hae muistomerkkiä, muistomerkki hävitetään murskaamalla”, Aho kertoo.

Haudan hoitamattomuus on Ahon mukaan toinen syy, miksi muistomerkki palautuvat seurakunnalle.

Hautausmaalla työntekijät seuraavat tarkasti, mitkä hautakivet ovat kallellaan tai kaatuneet ja mitkä haudat ovat hoitamatta. Jos työntekijät havaitsevat huonosti hoidettuja hautoja, kirkkoneuvosto kehottaa omaisia hoitamaan hautaa.

Neuvoston kehotuksesta alkaa vuoden mittainen seuranta-aika. Jos hauta tai hautakivi ovat edelleen vuoden päästä huonossa kunnossa, kirkkoneuvosto julistaa hautaoikeuden menetetyksi.

Myös tässä tapauksessa omaisilla on oikeus hakea muistomerkki itselleen, mutta usein omaisia ei enää ole. Tässäkin tapauksessa hautakivi päätyy murskaamoon.

Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalta murskeeksi päätyy vuosittain noin 30 hautakiveä. Mursketta käytetään esimerkiksi kulkuväylien pohjana.

Joissakin kaupungeissa muistomerkkejä kierrätetään uudelleen hautakiviksi, mutta Vantaalla asiaan kytkeytyy vielä eettisiä haasteita.

”Omaiset ovat ostaneet hautakiven ja kaiverruttaneet sen. Emme ole seurakuntana lähteneet siihen, että luovutettaisiin muistomerkkejä toisten omaisten käyttöön”, hautaustoimen päällikkö Aho sanoo.

Lue lisää: Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

Lue lisää: Insinöörin ja hänen puolisonsa hautakivi päätyi louhekasaan Jätkäsaaressa, Helsinki aloitti selvityksen

Lue lisää: Jätkäsaaresta löytynyt insinöörin ja vaimon hautakivi upotetaan mereen

Lue lisää: Useita hylättyjä hautakiviä löytyi kiviröykkiöstä Helsingissä – Seurakunta ymmällään

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat