Harvojen tuntema patikointi­paratiisi piilottelee aivan keskellä Vantaata – Nyt se uhkaa tärveltyä ennen kuin valtaosa on hoksannut koko paikkaa

Lähellä kauppakeskus Jumboa on luonnonsuojelualue, jonka löytäminen vaatii salapoliisitaitoja.

Blåbärkärrsbergenin luonnonsuojelualueen luoteisosa on karua mäntyvaltaista kalliota.

14.5. 2:00 | Päivitetty 14.5. 13:01

Vihje tulee Twitteristä.

Retkeilijä kertoo löytäneensä keskeltä Vantaata luonnonsuojelualueen, joka jää piiloon Ylästön ja Kehä III:n väliin.

Se on Blåbärkärrsbergen eli Mustikka­suon­kallio. Paikka sijaitsee kolmen kilometrin päässä Jumbosta, joten siellähän ehtisi pistäytyä vaikka kesken ostosreissun.

Miten on mahdollista, etten minäkään tiedä tästä luontokeitaasta mitään, vaikka pidän patikoinnista ja olen asunut Vantaalla yli kaksikymmentä vuotta?

Jumbossa olen kyllä ravannut alituiseen.

Soittamalla Vantaan kaupungille selviää, miksei Blåbärkärrsbergenin patikointireiteistä ole tiedotettu.

Tämä johtuu siitä, ettei niitä ole. Ei, vaikka luonnonsuojelualue perustettiin jo vuonna 2002 eli kaksikymmentä vuotta sitten.

”Tämä on alue, jolle pitäisi tehdä hoito- ja käyttösuunnitelma, jossa osoitetaan alueelle toteutettavat reitit ja muut rakenteet, muun muassa infotaulut. Sillä tavoin alueesta tulee myös houkuttelevampi”, kertoo Vantaan kaupungin ympäristösuunnittelija Sinikka Rantalainen.

Luonnonsuojelualueen itäpuolella on kangaskorveksi soistunut alue.

Paikka ei kuitenkaan ole tuntematon lähiseudun asukkaille.

”Kyllä siellä liikutaan, valitettavasti myös maastopyörillä”, Rantalainen sanoo.

Juuri tällä luonnonsuojelualueella maastopyöräily on kielletty, ilmenee alueen perustamispäätöksestä. Myös koirien pitäminen vapaana on kiellettyä.

Harvojen tunteman luonnonsuojelualueen rajat hahmottuvat selkeimmin Vantaan kaupungin karttapalvelusta. Alue näkyy tässä kuvassa yläoikealla vihreällä viivalla ympäröitynä.

Ongelmia näyttää olevan nyt kaksi.

Ensimmäinen on se, että suuri osa pääkaupunkilaisista ei tunne keskellä Vantaata olevaa luontokohdetta, jonne kannattaisi mennä virkistäytymään näinä ankeina aikoina.

Toisaalta on ihmisiä, jotka liikkuvat alueella varomattomasti ja tuhoavat sen herkkää luontoa, koska he eivät välttämättä edes tiedä liikkuvansa luonnonsuojelualueella.

”Suojelualueet ovat kaikille avoimia virkistysalueita, mutta toiveena on, että niissä liikuttaisiin varovaisesti ja merkityillä reiteillä. Tuo alue kaipaa kulunohjausta, etteivät sen herkät kohdat, kuten kallioluonto, kuluisi liikaa”, Rantalainen sanoo.

On aika vierailla Blåbärkärrsbergenissä ja katsoa, mitä sieltä löytyy.

Sitä ennen vielä kysymys: miksi ihmeessä alueen nimi on ruotsinkielinen? Eikö sitä voi kutsua Mustikkasuonkallion luonnonsuojelualueeksi?

”Nimi on virallisesti ruotsinkielinen, koska sen perustamisen aikaan paikka oli kartoissa vain ruotsinkielisellä nimellä”, Rantalainen kertoo.

Luonnonsuojelualueen rajat on merkitty tolpilla.

Vantaan kaupungin sivuilla Blåbärkärrsbergenin luonnonsuojelualueen osoitteeksi annetaan Peltovuorentie 32a.

Sellaista osoitetta ei ole olemassakaan.

Tämä on tietysti hyvä uutinen niille, jotka haluavat paikan pysyvän edelleen piilossa.

Lähimmäksi osuvasta osoitteesta löytyy ystävällinen nainen, joka viittilöi meidät kesken Teams-palaverinsa viereiselle polulle ja antaa luvan pysäköidä pihalleen.

Omalla autolla tänne ei kannata tulla, sillä yleisiä parkkipaikkoja ei ole.

”Tuolla toisessa suunnassa on oja, jossa on sammakonkutua”, vinkkaa perheen poika. Hänkään ei ehdi kuvaan eikä oppaaksi, sillä koulu alkaa aivan kohta.

Kostea polku johdattaa meidät metsään, jossa peipot visertävät vimmatusti. Paikka vaikuttaa olevan nimensä veroinen. Maa on täynnä mustikanvarpuja.

Kallioisen alueen itäpuolella on mustikkatyypin tuoretta kangasmetsää.

Polun päässä nainen ulkoiluttaa koiraa. Muihin ihmisiin emme parin tunnin aikana törmää, mutta se on hyvä syy keskittyä luontoon. Siksihän täällä ollaan.

Alueen länsilaidalla maasto nousee ja kohoaa kallioille. Kulku on helppoa, ja näkymät ovat kauniita.

13,8 hehtaarin suuruinen pitkä ja kapea luonnonsuojelualue rajautuu pohjoisessa voimalinjoihin ja laajaan kallioon. Ja tuossahan se Jumbokin näkyy.

Voimalinja avaa luonnonsuojelualueen reunamilla näkymän aina Jumboon saakka.

Sitruunaperhoset johdattavat onneksi ajatukset pois ostamisesta.

Näin hienoilla kallioilla kelpaisi pitää piknikkiä, ja muutkin ovat ajatelleet samaa. Epävirallinen nuotiopaikka on vuorattu huolellisesti kivillä, mutta juomapulloja ei ole jaksettu kantaa kotiin. Syylliset pitävät Cola Vanilla- ja Kane’s Soda Pop -merkkisistä virvokkeista.

Epävirallinen nuotiopaikka sijaitsee luonnonsuojelualueen vieressä, voimalinjojen pohjoispuolella.

Palataan alas, askelten alla joustavaan kosteaan metsään, ja ihaillaan luonnon luomia taideteoksia. Täällä puut jätetään maatumaan siihen paikkaan, johon ne sattuvat kaatumaan.

Blåbärkärrsbergenin luonnonsuojelualue on osa laajempaa Tolkin metsää.

”Kuuntele tuota konkelon narinaa”, valokuvaaja sanoo ja tarkoittaa ääntä, joka syntyy, kun toista puuta vasten kaatunut puu hankautuu tuulessa tukipilarinsa runkoa vasten.

Tuohon kaksi maassa makaavaa puuta ovat muodostaneet ristin.

Jos lentokoneet eivät lentäisi säännöllisin väliajoin metsän yli, voisi kuvitella olevansa syvällä erämaassa. Toisaalta lentomelu on merkki siitä, että pandemiassa aletaan päästä voiton puolelle. Siksi lentokoneistakin kannattaa nyt iloita.

Oikaisu 14.5. kello 13.01: Jutussa luki alun perin virheellisesti, että maastopyöräily olisi kielletty luonnonsuojelualueilla. Pyöräily on jokamiehenoikeus, joten se on sallittua ellei alueelle ole tehty erillisiä rajoituksia.

Lue myös: Vantaalla on katseilta piilossa upea suo, joka näyttää kuin pohjoisen erämailta

Lue myös: Maastopyörillä ajetaan tuhoisin ottein vantaalaisella suojelualueella – Asiasta huomauttaneelle vastattu, että ”metsään kaikki mahtuu”

Lue myös: Kehä III:n kupeessa Vantaalla piilottelee täysin tuntematon ”erämaa”

Metsässä voi hiljentyä luonnon omien tilataideteosten äärellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat