Näin miljoona­hanke meni sivu suun: Fazer ei teekään jätti-investointia Vantaalle, koska luonnosta löytyi yllätyksiä

Vantaan hidas kaavoitusaikataulu ei sopinut Fazerin suunnitelmiin, ja metsästä löytyi liito-oravia sekä lahokaviosammalta. Nyt makeistehdas siirtyy Lahteen.

Yksi Vantaan Fazerin makeistehtaalle ehdottamista tonteista oli Vehkalan aseman eteläpuolella. Toinen oli hieman edempänä Petaksessa.

24.5. 16:19 | Päivitetty 24.5. 16:47

Jostakin täältä, Vehkalan aseman eteläpuolen metsästä Vantaan kaupunki tarjosi tonttia Fazerin makeistehtaalle. Sijainti vaikuttaa hyvältä, vieressä kulkee rautatie ja Kehä III, eikä lähettyvillä ole naapureita.

Fazer kuitenkin hylkäsi Vantaan tarjouksen ja päätti siirtää tehtaan Lahteen.

”Yksi syy siihen, että emme valinneet Vantaata, oli kaavoituksen aikataulu”, sanoo Fazer Makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola.

Fazer halusi saada uuden tehtaan rakennustyöt alkuun jo ensi vuonna, mutta Vantaalla rakentamisvaiheeseen olisi päästy aikaisintaan 2024.

Lue lisää: Fazer aikoo rakentaa uuden makeistehtaansa Lahteen

Syy kaavoitusvaiheen hitauteen piileskelee tällä hetkellä jossakin metsän uumenissa.

”Metsissä elää liito-oravia ja siellä on lahokaviosammalta, joten alueella täytyy tehdä ensin tarvittavat luontoselvitykset”, kertoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Fazerille tarjottiin Vantaalta kolmea tonttia. Näistä yksi oli Vehkalan aseman länsipuolella, toinen Petaksessa ja kolmas Vaaralassa, nykyisen tehtaan alueella. Sekä Petaksen että Vehkalan alueella elää liito-oravia.

Liito-orava on luonnonsuojelulailla tiukasti suojeltu laji, ja liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty. Jos alueella tiedetään olevan liito-oravia, edellyttää maankäyttö-ja rakennuslaki riittävien luontoselvitysten tekemistä.

”Länsi-Vantaa on liito-oravan vahvaa aluetta, ja niitä on siellä useissa paikoissa”, kertoo Vantaan ympäristökeskuksen ympäristösuunnittelija Sinikka Rantalainen.

Vaaralan tehtaan tontilla ei elä liito-oravia, mutta siihen Fazer ei halunnut rakentaa uutta tehdasta.

”Fazer piti ongelmallisena sitä, että samalla tontilla sekä rakennettaisiin että pyöritettäisiin toimivaa tehdasta”, kertoo Viljanen.

Fazerin vierailukeskus jää yhä Vantaalle. Se on yksi Vantaan suosituimmista matkailukohteista. Keskuksessa käy vuosittain noin 300 000 ihmistä.

Fazer aikoo siirtää makeistuotannon Lahteen vaiheittain vuosien 2025–2027 aikana, joten vanha makeistehdas pyörii vielä pitkään uuden rinnalla. Se, mitä vanhalle tehtaalle tapahtuu tulevaisuudessa on vielä harkinnassa.

”Tila jää meidän käyttöön, mutta tarkkoja suunnitelmia meillä ei sille ole. Eiköhän liiketoiminta Vantaalla kuitenkin kasva, joten varmaan jotakin käyttöä rakennukselle löytyy, sanoo Liisa Eerola.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toivoo, että Vantaalle jäävä leipomo tai keksitehdas laajentavat toimintaansa ja makeistehdas otetaan niiden käyttöön.

”Juttelin juuri toimitusjohtajan kanssa ja hän näkee kasvumahdollisuuksia Vantaalla.”

Vantaalle jää edelleen Fazerin pääkonttori, leipomo, keksitehdas ja vierailukeskus. Niissä työskentelee noin 700 ihmistä. Makeistehtaassa vakituisia työntekijöitä on ollut noin 500.

Fazerin tehdas aloitti toimintansa Vantaalla vuonna 1956. Samana vuonna avattiin tehtaan työntekijöiden lapsille tarkoitettu päiväkoti.

Päiväkoti toimii edelleen, eikä makeistehtaan myynti vaikuta sen toimintaan. Toisin kuin alussa, nykyisin päiväkoti on avoin muillekin kuin tehtaan työntekijöiden lapsille.

Lue lisää: Vehkalaan on saatu kehäradan juna-asema ja liityntäpysäköintipaikka, mutta muuten alue muistuttaa yhä enemmän joutomaata

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat