Perheenäiti sai epilepsia­kohtauksen vilkkaassa kauppa­keskuksessa – ohi­kulkijoiden reaktio tyrmistyttää

Elisa Määttä oli vähällä jäädä ilman apua, kun epilepsiakohtaus iski kesken ostosreissun. Empaattiset työntekijät pelastivat päivän.

Tapahtumaketju sattui kauppakeskus Jumbossa Vantaalla.

7.6. 14:48 | Päivitetty 7.6. 15:01

Ruokakaupan työntekijöiden apu pelasti Elisa Määtän, kun hän sai epilepsiakohtauksen keskellä vantaalaista kauppakeskusta lauantaina.

”Menimme poikani todistustenjaon jälkeen Jumboon. Tarkoituksena oli mennä syömään ja ostamaan hänelle herkkuja ja uutta jalkapalloa. Syömisen jälkeen iski huono olo ja jouduin käydä istumaan”, Määttä kertoo.

Hänen alakouluikäinen poikansa osasi pyytää ihmisiä apuun, mutta moni ohitti kyselyt välinpitämättömästi.

”Poikani kertoi, että äidillä on epilepsia ja hän tarvitsee apua. Ihmiset eivät suostuneet soittamaan hätäkeskukseen. Sitä en ymmärrä, että lapsen avunpyyntö ohitetaan”, Määttä sanoo.

Onneksi työntekijät riensivät auttamaan.

”Citymarketin työntekijä huomasi, kun poikani pyysi apua. Poikani mukaan hän suorastaan juoksi apuun ja odotteli siinä, kunnes ensihoitohenkilökunta tuli paikalle”, Määttä kertoo.

Määttää auttoi kohtauksen aikana myös miespuolinen asiakas.

Kohtauksen jälkeen Määttä meni lapsensa kanssa ostamaan herkkuja ja jalkapalloa, joiden takia kauppakeskukseen oli tultu. Olo oli yhä hieman huono, ja Määttä istahti hetkeksi kaupan penkille.

Penkille jäi Määtän puhelin pankkikorttien kera.

Kassalle päästyään Määttä hätääntyi siitä, että hänen puhelimensa oli unohtunut johonkin. Myyjä ei jäänyt toimettomaksi.

”Työntekijä laittoi kassan kiinni siksi aikaa, että puhelin saatiin löydettyä. Käytiin vielä infopisteellä, missä työntekijä toivotti minulle parempaa loppupäivää ja voimia ja sanoi, että onneksi kaikki on nyt hyvin.”

Tapauksesta uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Epilepsiakohtaus voi tulla aivan yllättäen. Erityisesti Määtän saama tajuttomuus­kouristus­kohtaus voi iskeä lähes tyhjästä. Tällä kertaa hän ehti onnekseen huomata omituisen olonsa ajoissa ja tajusi istua alas.

”Hyvin harva osaa kunnolla ennakoida yhtäkkistä tajuttomuuskouristuskohtausta”, Määttä sanoo.

Hän ymmärtää, että kohtaus voi ohikulkijan silmään pelottavalta.

”Epilepsiakohtauksen nähdessään moni voi ajatella, että ihminen on huumeiden vaikutuksen alaisena tai humalassa. Sekään ei mielestäni ole syy olla auttamatta.”

Juuri siksi Määttä toivoisi, että ihmisillä olisi sairaudesta enemmän tietoa. Hän toteaa, että kaikkien pitäisi ainakin osata soittaa hätäkeskukseen.

”Ihmisten tulisi tajuta, ettei näissä tilanteissa voi vain päättää olla auttamatta. Auttaminen on meidän jokaisen velvollisuus.”

Alla olevasta laatikosta löydät ohjeet, jotka jokaisen pitäisi hallita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat