Yksi Helsingin lähistön suosituimmista matka­kohteista lymyilee katveeseen jäävällä teollisuus­alueella – ”Aiomme todella ottaa kaiken irti”

Vantaalla sijaitsee yksi pääkaupunkiseudun suosituimmista matkailukohteista. Se on teollisuusalueella oleva Fazerin vierailukeskus, jossa käy vuosittain jopa yli 200 000 vierasta.

Timo Siika tuli Asikkalasta Vantaalle Fazerin vierailukeskukseen. Vieressä keskuksen aulassa on 9 330 tyhjästä Mignon-munankuoresta tehty Migu-pupu.

14.6. 7:00

Ensimmäisenä nenään tulvii paistuvan keksin tuoksu. Ehkä tänään valmistetaan suklaacookieita?

Ollaan Fazerilassa eli Fazerin tuotantotilojen alueella Vaaralassa Itä-Vantaalla. Keksitehtaan tuoksut yltävät vierailukeskuksen aulaan asti.

Sen edustalla on pieni viheralue, jonka keskellä kasvaa eri viljalajeja. Fazer haluaa kertoa kävijöille, että sen leipomotuotteissa käytettävät raaka-aineet ovat kotimaisia.

Vuonna 2016 valmistunut vierailukeskus on matala, valoisa rakennus. Sellainen skandinaavisuutta huokuva. Muodoltaan keskus on pyöreä kuin yrityksen logo.

Tämä hivenen syrjään jäävä kompleksi on kuitenkin yksi pääkaupunkiseudun suosituimmista matkailukohteista.

Fazerin vierailukeskus valmistui vuonna 2016. Avaamisen jälkeen siellä on käynyt jo yli miljoona vierailijaa.

Jutuntekopäivänä aamun ensimmäiset tunnit ovat keskuksessa hiljaisia, sillä yhdeksäksi kierroksen varannut ryhmä on joutunut perumaan osallistumisensa.

Kahvilassa on kuitenkin jo ihmisiä. Osa tekee töitä, jotkut nauttivat aamukahviaan.

Myymälän puolella ostoksia tekevät Sirpa Piira ja Marje Nybom. Piira on Espoosta, Nybom Vihdistä.

Ystävykset ovat ensimmäistä kertaa Vantaan vierailukeskuksessa.

”Soitin eilen Sirpalle ja kysyin, lähdettäisiinkö tänne”, Nybom kertoo.

Fazerin myydyin yksittäinen tuote on pysynyt samana vuosikymmenestä toiseen. Fazerin Sinisen lanseeraamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi pyöreät sata vuotta.

Piira on kesälomalla. Kiinteistönvälittäjänä työskentelevällä Nybomilla ei ole kesällä kovinkaan montaa lomapäivää, mutta Fazerin-vierailu kiinnosti molempia.

”Tämä on sitä paljon puhuttua lähimatkailua parhaalla mahdollisella tavalla”, sanoo Nybom.

Opastettu kierroskin kiinnostaisi naisia, mutta tällä kertaa se jää väliin.

”Varasimme käyntiin puoli päivää, ja aiomme todella ottaa kaiken irti”, he kertovat.

Marje Nybom (vas.) ja Sirpa Piira tulivat karkkiostoksille. ”En muista, olenko koskaan nähnyt yhtä valtavaa määrää karkkipusseja hyllyssä. Pitää varmaan ottaa kuva”, Nybom pohti.

Valmista ostoslistaa kaksikolla ei ole, mutta makeisia ja suklaata on tarkoitus hankkia sekä kotiin että kaappivaraksi. Piira vie osan ostoksistaan tuliaisiksi.

”Eikä täältä nyt tietenkään ilman Fazerin sinistä voi lähteä”, Nybom sanoo.

Helsingin Olympialaiset vuonna 1952 näkyivät Fazerin tuotannossa.

Kun nuori Karl Fazer lähti 1884 opintomatkalle Pietariin, Berliiniin ja Pariisiin, hän ei varmasti voinut kuvitellakaan, mitkä seuraukset matkalla olisi.

Lähes 140 vuotta myöhemmin Fazerin vierailukeskuksessa käy vuosittain satojatuhansia vierailijoita tutustumassa yritykseen.

Ennätysvuonna 2019 vierailukeskuksessa oli 231 000 kävijää. Heistä noin kolmannes osallistui opastetuille kierroksille.

Lähivuosina Fazerilaan on tulossa muutoksia, sillä toukokuun lopulla Fazer kertoi suunnittelevansa makeistehtaan rakentamista Lahteen. Uusi tehdas korvaisi nykyisin Vantaalla ja Lappeenrannassa sijaitsevat tehtaat.

Lue lisää: Fazer aikoo rakentaa uuden makeistehtaansa Lahteen

Toiminnan on tarkoitus siirtyä uuteen tehtaaseen Lahteen vaiheittain vuosien 2025–2027 aikana. Fazerin pääkonttori, leipomo sekä vierailukeskus säilyvät kuitenkin Vantaalla.

Vierailukeskuksessa on trooppinen talvipuutarha, jonka lämpötila on 25 astetta ja kosteusprosentti noin 90. Puutarhassa kasvaa muun muassa kuvassa näkyviä kaakaopuun hedelmiä.

Vierailukeskus on auki lähes vuoden jokaisena päivänä juhannusta ja joulua lukuun ottamatta.

Opastetulla kierroksella pääsee tutustumaan ruoan tuotantoon sekä Fazer-makeisten historiaan. Opastus alkaa trooppisesta talvipuutarhasta. Siellä kasvaa raaka-aineita, kuten kaakaopapuja, inkivääriä, kahvipapuja ja chiliä.

”Tuomme raaka-aineet tällä tavoin vierailijoidemme lähelle, jotta suomalaiset pääsevät katsomaan, miltä ne näyttävät ja miten ne kasvavat”, viestintäpäällikkö Taina Lampela-Helin kertoo.

Pihlaja on vanhin edelleen myynnissä oleva Fazerin makeinen. Sen valmistus alkoi vuonna 1895.

Välillä sieraimiin leijailee tuttujen makeisten tuoksuja. Dumle on helppo tunnistaa – ja Marianne!

Vierailukeskuksessa on muun muassa kaakaontuotannosta kertova Kaakaometsä-seinä.

Siinä Norsunluurannikolla sijaitsevassa Biébyn kylässä asuva nuori Justine-niminen nainen kertoo katsojalle perheensä tarinan. Kylässä toimii Fazerin viljelijäohjelma, jonka kautta saadaan kaakaota, suklaan tärkeintä raaka-ainetta.

Kierroksen lomassa mielen valtaa haikeus. Kaakao ja suklaa saattavat nimittäin olla tulevaisuudessa vain muisto.

Kun päiväntasaajan ilmasto kuumenee ja kuivuu, kaakaon kasvattaminen ei enää onnistu. Silloin kuihtuu myös kaakaonviljelijöiden elinkeino.

Lue lisää: Kahvin kallistuminen voi olla vasta alkua – Nämä arkiset ruokatuotteet saattavat tulevaisuudessa olla kalliita luksusherkkuja

Kierros päättyy maistelupisteelle. Sen herkut on tarkoitettu paikan päällä syötäviksi. Kotiin viemisiksi saa tuotekassin.

Talvipuutarhassa voi nähdä keittiöstä tuttuja aineksia, joihin ei törmää Suomen luonnossa. Kuvan ananas kasvaa luonnonvaraisena tropiikissa.

Kello yhdeltätoista alkavalle opastetulle kierrokselle ovat lähdössä Pirkko Pietilä poikansa Timo Siian kanssa. Mukana on myös Siian kummipoika.

Pietilä asuu Etelä-Haagassa, Siika on tullut paikalle Asikkalan Vesivehmaalta Päijät-Hämeestä. Hän kertoo olevansa maanviljelijä, joka tuottaa luomuvehnää Fazerille.

Timo Siika tuottaa luomuvehnää Fazerin tehtaille Lahteen.

Siika osti liput yllätykseksi äidilleen ja kummipojalleen. Hän kertoo käyneensä Fazer-vierailulla aiemminkin, lapsena.

”Siitä vierailusta ei jäänyt oikeastaan mitään muistikuvaa, mutta tänään olen mukana avoimin mielin.”

Pietilälle vierailu on ensimmäinen. Hän kertoo, että mielikuva saa hyvälle tuulelle.

”Tuotteisiin ei ole koskaan tarvinnut pettyä. Kun puhutaan Fazerista, ajattelen ainakin itse ensimmäiseksi suklaata. Sitä aitoa sinistä.”

Lue lisää: Näin miljoona­hanke meni sivu suun: Fazer ei teekään jätti-investointia Vantaalle, koska luonnosta löytyi yllätyksiä

Lue lisää: Fazer aikoo rakentaa uuden makeistehtaansa Lahteen

Lue lisää: Fazer luopuu kaikista toiminnoistaan Venäjällä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat