Miten pyörätuolilla pääsee kesällä uimaan? Vantaalla iki­ongelmaan on vireillä yllättävä ratkaisu

Esteetön uimaranta olisi Vantaalla ensimmäinen laatuaan.

Vantaan Kuusijärven uimaranta voisi olla mahdollista parantaa esteettömäksi uimarannaksi.

9.6. 10:03

Vantaan kaupunginhallitukselle luovutettu valtuustoaloite esteettömän uimarannan perustamisesta etenee kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Valtuuston käsittelee asiaa uimarannan perustamismahdollisuudesta ja sijainnista tehtävän selvityksen valmistuttua.

Valtuustoaloitteen liikkeellepanija Elina Nykyri (vas) on ilahtunut aloitteen etenemisestä. Helmikuun lopussa jätetyn aloitteen allekirjoitti Nykyrin lisäksi 20 valtuuston jäsentä.

”Monet puolueet olivat kokouksessa sitä mieltä, että tämä on hyvä asia. Kaupunkikulttuurialan aloitevastaus oli myös todella myönteinen. Hienoa, että asia otettiin vakavasti”, Nykyri kertoo tyytyväisenä.

Verkkosivuillaan Nykyri kertoo liikkuvansa itse pyörätuolilla, ja haluavansa edistää etenkin pienituloisten, vammaisten ja kroonisesti sairaiden hyvinvointia sekä tasa-arvoista asemaa yhteiskunnassa.

Jos esteetön uimaranta päätettäisiin perustaa Vantaalle, se tarkoittaisi Nykyrin arvion mukaan sitä, että jompaakumpaa Vantaalla jo olemassa olevista Kuusijärven tai Vetokantaan uimarannoista parannettaisiin.

Helppokulkuisesta uimarannasta hyötyisivät monet Vantaan vammaiset asukkaat, joita on aloitteen mukaan ainakin 23 700.

”Käytännössä esteetön uimaranta vaatii sitä, että rannalle ja veteen on esteetön kulku. Se vaatii myös apuvälineitä, kuten pyörätuolia tai rollaattoria, käyttäville esteetöntä reittiä veteen ramppeineen ja kaiteineen”, aloitteessa kerrotaan.

Esteettömyyttä voitaisiin aloitteen mukaan edistää valvotuilla rannoilla myös levitettävillä matoilla ja kelluvilla uintituoleilla. Näin toimitaan esimerkiksi Hietarannan uimarannalla Helsingissä.

Helsingin lisäksi pääkaupunkiseudulla myös Espoossa sijaitseva Oittaan uimaranta on esteetön. Vantaalla ei ole tällä hetkellä yhtäkään esteetöntä uimarantaa.

”Uimahallit ovat osan kesästä kiinni, eikä meillä ole maauimaloita. Se on kurjaa, sillä vedessä monet liikunta- ja näkörajoitteiset ihmiset pystyvät liikkumaan aivan eri tavalla kuin kuivalla maalla”, Nykyri kertoo.

Nykyri ei lähde arviomaan tarkasti, milloin mahdollinen esteetön uimaranta voitaisiin ottaa käyttöön. Hän on kuitenkin toiveikas.

”Jos ei tänä kesänä, niin seuraavana varmaan ainakin.”

Lue lisää:

Laajasaloon aiotaan rakentaa Helsingin ensimmäinen esteetön uimaranta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat