Lukemattomien lasten rakastama lelu oli uhattuna – Silloin vantaalainen yrittäjä tajusi sen merkityksen ja kääri hihansa

Ikonisen Hymy-helistimen valmistus jatkuu Vantaalla, kun Leena Anttila osti edesmenneen Keijo Ahtolan perustaman Tehomuovi Oy:n.

Iloinen Heppu -lelukaupan perustaja Leena Anttila on ostanut Tehomuovi Oy -yrityksen ja jatkaa Vantaalla helistimen tuotantoa. Erityisesti punaiset Hymy-helistimet ovat jääneet suomalaisten mieleen.

5.7. 8:29 | Päivitetty 5.7. 8:55

KaupASSA kävelee ympäriinsä pieni lapsi, jonka käsissä lelupaketit näyttävät valtavilta.

”Kiva, että tulit tänne. Näytä, mitä löysit”, sanoo Iloinen Heppu -lelukaupan perustaja Leena Anttila.

Vantaalainen kauppa kätkee sisälleen kaikkea kiehtovaa. Muiden lelujen lomasta löytyy ikoninen, suomalaisille tuttu Hymy-helistin, joka on useana vuonna löytynyt äitiyspakkauksestakin.

Nostalgiset Hymy-helistimet on aina valmistettu Vantaalla. Kultaseppä Keijo Ahtola suunnitteli ja kaiversi niiden muotit ja valmisti niitä omassa verstaassaan monen vuosikymmenen ajan.

Helistimen suunnittelussa oli mukana myös Ahtolan oma poika, psykologi ja psykoterapeutti Seppo Ahtola. Hänen tietämyksellään helistimestä saatiin vauvoja kiehtova.

Nyt ”helistinpatruunaksi” itseään kutsuva lelukauppias Anttila jatkaa Ahtoloiden elämäntyötä.

”Helistinpatruunaksi” itseään kutsuva Leena Anttila jatkaa kultaseppä Keiho Ahtolan elämäntyötä Hymy-helistimen parissa.

”Olen ehdottomasti helistinpatruuna. Se on niin överi, että se on hyvä”, Anttila nauraa pilke silmäkulmassa.

Hän nimittäin osti helistimiä valmistaneen Tehomuovi-yrityksen Keijo Ahtolan pojilta.

Ahtola siirsi yrityksen reilu kymmenen vuotta sitten pojilleen, sillä kultaseppä jäi eläkkeelle omien sanojensa mukaan ”jo 80-vuotiaana”. Ahtolan veljekset hoitivat helistimien valmistusta omien töidensä ohella, mutta he eivät ehtineet tehdä helistintä kuin ajoittain.

Keijo Ahtola kuoli viime syksynä ollessaan 93-vuotias. Nyt hänen luomuksensa saa uuden elämän.

Nauru raikaa, ja kädet heiluvat puheen mukana, kun Leena Anttila kertoo Hymy-helistimen tarinaa. Lelu on hänelle merkityksellinen.

”Helistin on pelastamisen arvoinen helmi, jonka arvostus pysyy. Teen lastenkulttuuriteon jatkamalla vanhan herran työtä.”

Ahtolan veljekset ovat tyytyväisiä, että heidän yritystään jatkaa juuri lelukaupan pitäjä. Markku Ahtola kommentoi tiedotteessa, että nyt klassikkolelun tuotanto jatkuu ”samassa käsityöhengessä, joka isällämme oli”.

Iloinen Heppu -lelukaupassa on myynnissä Hymyn lisäksi myös muita Tehomuovi Oy:n valmistamia helistimiä.

Yrityksen uusi

Viime kesänä Anttilan vuosien haave toteutui, kun hän nosti ensimmäisen lämpimän helistimen koneesta.

”Se oli ensimmäinen harjoituskappaleeni”, hän kertoo.

Anttilan mukaan hän ”oli tarpeeksi höpsö jatkamaan helistimien tuotantoa”.

”Aluksi mieheni oli järkyttynyt, kun kerroin haluavani ostaa yrityksen. Hän sanoi, että enhän minä ymmärrä koneista mitään. Enhän minä ymmärräkään, mutta aina voi oppia.”

Isoja koneita on kuulunut helistimen valmistusprosessiin myös Ahtolan verstaassa, mutta osa prosessista on edelleen tänä päivänä käsityötä.

Nyt ”helistinpatruuna” on siirrättänyt koneet isompaan halliin, jossa pian valmistetaan taas helistintä. Kolme konetta tekee helistimen eri osia Ahtolan aikoja sitten suunnittelemalla muotilla.

”Laskin, että valmista helistintä ennen on noin yhdeksän käsityövaihetta.”

Tehomuovi valmisti ennen muitakin muovisia asioita, kuten metallivarsista kärpäslätkää. Sen jälkeen innostuttiin valmistamaan helistimiä ja vaunuleluja.

Anttila kertoo vievänsä näytille näitä retrohelistimiä ja -vaunuleluja keväällä avattuun Museo Leikki -lelumuseoon Espooseen.

Iida Helenius, 17, (vas.) ja Ellen Jussila, 11, esittelevät retrohelistimiä, joita lelukaupan omistaja Leena Anttila vie Espoon lelumuseoon.

Retroista kissoista, pupuista ja mustavalkoisista karhuista lähtee Hymyä kimeämpi helinä, sillä niissä on käytetty muovia, jota ei enää nykypäivän standardien mukaan saa käyttää.

Hymystä kuuluu omanlaisensa kevyt ja rahiseva ääni, kun sitä heiluttaa puolelta toiselle. Kahvasta saa hyvän otteen niin pieni kuin isompikin käsi.

Ääni on osa helistimen nostalgiaa.

Itsekin muistan nämä lapsuudestani. Hymy on jokaiselle nostalginen ja jokaisella on luultavasti ollut joku niistä.”

Lelukaupassaan Anttila kuulee usein kertomuksia ja muistoja helistimestä.

”Kerran yksi neuvolantäti kertoi, että hän käyttää Hymyä tärkeänä työkaluna, kun tarkistaa vauvojen näköä, kuuloa ja huomiokykyä. Kuulemma hänen Hymynsä lähtee välillä vahingossa vauvojen matkaan, kun se on niin kiehtova, mutta aina hän on saanut sen takaisin ja vaalii sitä tarkasti.”

Iloinen Heppu -lelukaupassa myydään muun muassa nukkeja kaikissa ihonväreissä.

Iloinen Heppu -lelukauppa on Anttilan perustama ja poikkeaa valtavirrasta.

”En mene viimeisen muodin perässä, vaan suosin kestäviä, laadukkaita ja mahdollisimman ekologisia leluja.”

Nykypäivänä useissa leluissa on kovia ääniä ja vilkkuvia valoja sekä televisio-ohjelmista tuttuja hahmoja.

”Lapsen leikki ei ole muuttunut. Lapsi oppii paremmin leikkimään, kun lelut eivät leiki lapsen puolesta.”

Anttila arvelee, että pian häneltä kysytään, milloin Hymy tulee taas äitiyspakkaukseen.

”Se työllistää paljon, eikä se ole niin yksinkertaista. Nyt unelmana olisi, että tulevaisuudessa pystyisin viemään Hymyä ekologisempaan suuntaan. Vanha herrakin olisi arvostanut lelun tuomista nykypäivään.”

Lue vuonna 2004 tehty henkilöjuttu Keijo Ahtolasta: Vauvapakkaushelistin pitää pintansa

Lue lisää: Lojuuko ullakollasi aarteita? Näitä vanhoja lastentarvikkeita ja leluja himoitaan nyt

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat