”Tätä ei ole kenenkään risteystä käyttävän näkö­vinkkelistä loppuun asti mietitty” – Tikkurilassa on risteys, joka pelottaa niin autoilijoita kuin kävelijöitäkin

Osa autoilijoista ei malta pysähtyä Tikkurilan Prisman parkkihallista ulos ajaessaan, vaikka näkyvyys suojatielle ja kadulle on heikko.

4.8. 15:25 | Päivitetty 4.8. 15:48

Onko tässä Tikkurilan vaarallisin ja epäloogisin risteys?

Asiaa ihmettelee vantaalainen Mikko Stenberg, joka kulkee Tikkurilan Prisman parkkihallin oviaukon edestä säännöllisesti.

Viime vuoden syksyllä valmistunut kiinteistön remontti ei Stenbergin mielestä parantanut tilannetta.

”Tätä ei ole kenenkään risteystä käyttävän näkövinkkelistä loppuun asti mietitty.”

Risteyksessä on Stenbergin näkemyksen mukaan useita epäselvyyksiä.

Parkkihallista ulos ajavia kulkuneuvoja ohjataan pysähtymään stop-merkillä, mutta pysähtymisviivaa ei ole merkattu. Autot siis pysähtyvät – jos pysähtyvät – kohtaan, jossa on risteykseen paras näkyvyys. Tämä kohta taas sijaitsee suojatien päällä.

”On outoa, että ennen suojatietä ei ole pakollista pysähtyä, koska pysäytysviivaa ei ole. Erityisesti jalankulkijaa tämä hämää enemmän, mikä luo vaaratilanteita.”

Oviaukon edustan suojatie on merkitty maalatuilla viivoilla mutta ei liikennemerkillä.

Hallista ulos ajaessa näkyvyyttä peittävät talon rakenteet, joiden taakse jalankulkijat voivat jäädä katveeseen. Asiaa voisi Stenbergin mielestä parantaa esimerkiksi peilillä, josta autoilija voisi nähdä tolpan taakse ja korotusrampilla, joka antaa autoilijalle merkin hidastamisesta.

”Tässä risteyksessä saa tosissaan olla ajan hermolla.”

Suojatie ja muut liikennemerkinnät sijaitsevat Prisman kiinteistön tontilla. Liikennejärjestelyt on hyväksytetty Vantaan kaupungilla.

Tikkurilan Prisman johtaja Jari Kättö kertoo kuulleensa, että osa asiakkaista kokee parkkihallin edessä kulkevan Unikkotien olevan ahdas ja vilkas. Liikenne on lisääntynyt paljon viimeisen noin 30 vuoden aikana, jona parkkihalli on paikalla sijainnut.

Remontissa jalankulkijoille tehtiin parkkihalliin oma kulkuväylä. Aiemmin jalankulkijat puikkelehtivat autojen joukossa.

Kätön tietoon ei kuitenkaan ole tullut, että risteyksessä olisi sattunut kolareita viime vuosina.

Autolla on Prisman parkkihallista ja tontilta tultaessa väistämisvelvollisuus, kuten muissakin vastaavissa paikoissa. Näkyvyys pimeästä parkkihallista päivänvaloon ajaessa voi kuitenkin olla heikko, mutta sama ongelma on Kätön mielestä kaikissa parkkihalleissa.

”Ei tämä eroa kaupungissa olevista muista parkkihalleista mitenkään.”

Kättö on huomannut, etteivät kaikki autoilijat piittaa stop-merkistä eivätkä malta pysähtyä risteyksessä.

”Kyllä sen pysähtymisviivan voisi siihen ennen suojatietä maalauttaa”, Kättö sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat