Hedelmäosaston vakio­asiakas hoksasi ilmiön, joka kiihtyy vaivihkaa: Miksi kauppojen persikat mätänevät raakoina?

Vantaalainen lukija huomasi, että samasta kaupasta ostetut hedelmät mätänivät jatkuvasti kypsymättä koskaan syömäkelpoisiksi. Varsinkin persikat, nektariinit, mangot ja avokadot ovat alttiita tälle ongelmalle.

Kuvan hedelmät eivät koskaan kypsyneet, vaan mätänivät raakoina.

5.9. 11:46

Usein kaupasta ostetut hedelmät kypsyvät syöntikelpoisiksi muutamassa päivässä, mutta toisinaan tuntuu kuin hedelmä hyppäisi tämän vaiheen yli suoraan raa’asta mädäksi. Ilmiö on tuttu monelle hedelmä- ja vihannesosaston ystävälle.

Myös vantaalainen Pirita Aukee-Irving on törmännyt tähän ongelmaan ja ihmetellyt mikä sen aiheuttaa. Varsinkin hänen Tikkurilassa sijaitsevasta luottomarketistaan ostetut persikat ovat kerta toisensa jälkeen tuottaneet pettymyksen.

”Myös nektariinit ovat olleet sellaisia. Ne ovat ensin raakoja ja kivikovia ja sitten yhtäkkiä pilalla niin, että ovat samaan aikaan raakoja ja pilalla – kovia ja puisevia, mutta mätänevät samaan aikaan”, hän kuvailee.

Monesti käy vielä niin, että kaikki samassa pakkauksessa olevat hedelmät ovat samanlaisia. Silloin koko pakkauksen sisältö osoittautuu syömäkelvottomaksi.

”Onhan se harmillista. Olen mielessäni jo joskus ruvennut laskemaan paljonko rahaa niihin on mennyt.”

Rahan lisäksi roskiin menevät hedelmät lisäävät myös hävikkikuormaa.

Useita hedelmälajeja myydään kaupoissa tarkoituksella hieman raakoina. Näin niiden käyttöaika kuluttajalla on pidempi.

SOK:n hedelmistä ja vihanneksista vastaava tuotelaatupäällikkö Riikka Nummi tunnistaa ilmiön. Se johtuu siitä, että hedelmä on vahingoittunut jossain vaiheessa matkalla viljelmältä kaupan kautta kotiin.

”Jos hedelmä on ehjä ja hyvissä olosuhteissa ollut, niin kyllä sen pitäisi sopivissa olosuhteissa kypsyä. Mätäneminen, homehtuminen ja muunlainen pilaantuminen alkaa yleensä siitä, että hedelmälihaa suojaava kuori on rikki. Voi olla naarmuja tai viilto jossain kohtaa.”

Aina kuoren ei ole tarvinnut edes rikkoutua, vaan hedelmä on saanut kolhun, jota voisi verrata mustelmaan. Siitä pilaantuminen lähtee liikkeelle.

Kaikki hedelmä- ja vihanneserät tarkastetaan ennen myymälöille lähettämistä. Jos heikkolaatuisia hedelmiä tai vihanneksia havaitaan, niitä ei lähetetä myymälöihin.

”Harmillista on kuitenkin, että tästä huolimatta kaikki virheet eivät näy. Kolhuja ei aina näe, jos hedelmä on raaka, vaan asia tulee ilmi vasta vähän myöhemmin”, Nummi sanoo.

Tietyt hedelmät ovat erityisen herkkiä tällaiselle, esimerkiksi juuri persikat ja nektariinit.

”Mangossa ja avokadossakin on samalla tavalla pehmeä, hyvin sokeripitoinen hedelmäliha. Siihen iskevät herkästi homeet ja muut kiinni, jos on pienikin viilto.”

Aukee-Irvingin tuntuman mukaan ilmiö on ollut yleisempi viime aikoina.

”Kiinnostaisi tietää miksi näin on käynyt. Jossain vaiheessa kuitenkin sai ihan hyviä persikoita, jotka kypsyivät normaalisti”, hän sanoo.

SOK:n Nummen mukaan persikoiden kohdalla ei ole mitään erityistä ongelmaa taustalla. Hedelmien säilyvyyden suhteen on kuitenkin yleisellä tasolla ollut hieman enemmän haasteita tänä kesänä sääolosuhteista johtuen.

”Valitettavasti tämä erittäin kuuma kesä on vaikuttanut kasvavien hedelmien laatuun. Kasvit ovat olleet tosi kovilla.”

Kun sato korjataan puusta tai kasvista, hedelmä jäähdytetään. Näin siinä tapahtuva soluhengitys ja sitä myötä kypsymistahti hidastuvat, ja sen jälkeen hedelmä säilyy huoneenlämmössä pidempään.

”Kun on hyvin kuuma, kasvi imee paljon vettä ja myös haihduttaa paljon vettä. Kasvissa tapahtuva soluhengitys on kiihkeämpää, eikä se lopu niin nopeasti, vaan jää jäähdytyksen jälkeenkin tavallista korkeammalle tasolle”, Nummi selittää.

Säilyvyys ei silloin välttämättä ole yhtä hyvä kuin mitä se voisi optimaalisesti olla.

”Sen ei pitäisi kuitenkaan vaikuttaa siihen, että hedelmä muuttuu raasta mädäksi, vaan se johtuu hedelmän huonosta kohtelusta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat