Iso muuttofirma vaihtoi autojensa väriä, eikä ensin tajunnut, miten suuri merkitys asialla oli

Kalevi Niemi ei olisi ikinä uskonut, että hänen yhden miehen yrityksestään tulee miljoonaliikevaihdolla pyörivä suuryritys. Sellaista ennustavaa hän olisi pitänyt pähkähulluna.

Tästä se lähti. Poikien pingispöytä sai siirtyä autotallista nurmikolle, kun Juha Niemen isä Kalevi Niemi osti muuttofirma Niemen ensimmäiset muuttolaatikot.

13.9. 7:00

Vuonna 1971 Itä-Hakkilassa sijaitsevan omakotitalon yläkerrassa käytiin neuvotteluja.

Kalevi Niemen edessä seisoi viisi lasta, joilla oli hänelle tärkeää asiaa.

Lapset olivat päättäneet muuttaa pois huushollista, koska olosuhteet siellä eivät vastanneet odotuksia. Naapurin Jarski sai viikkorahaa ainakin sata markkaa, kun heillä se oli vain viisi markkaa. Lisäksi oli täysin kohtuutonta, että kotona piti olla jo kello 21, kun kaikki muut naapurin lapset saivat olla ulkona pidempään.

Tokihan poismuutto kävi Kalevi Niemelle. Mutta ensin hän halusi kertoa, että oli pahoillaan, että hänellä oli taksirenkinä varaa maksaa heille vain vaatimatonta viiden markan viikkorahaa. Ja ikävä kyllä, kotiintuloajasta ei voinut joustaa.

Pienen neuvottelun jälkeen lapset päättivät peruuttaa muuttoaikeet sillä kertaa.

Mutta tätä olisi voinut ehkä pitää jonkinlaisena enteenä. Tällä porukalla muuttaminen oli verissä.

Myöhemmin sitä muuttamista tulikin sitten enemmän kuin tarpeeksi. Ja vuosien saatossa isän maksama viikkorahakin nousi jonkin verran siitä viidestä markasta.

Vuonna 2021 muuttoyhtiö Niemi Palvelut Oy:n liikevaihto oli 39,8 miljoonaa euroa. Korona-aika kolautti hieman yhtiötä, mutta yleisesti voi sanoa, että sillä menee hyvin.

Toisin oli vuonna 1981, jolloin Kalevi Niemi perusti yrityksen. Pikkuilmoitus Helsingin Sanomissa ei johtanut läpimurtoon.

Vuonna 1982 Kalevi Niemi mainosti palvelujaan näin. Vuonna 2015 yritys oli kasvanut niin suureksi, että Niemen mainos oli Helsingin Sanomien sunnuntainumeron etusivulla.

Vanhalla Mersulla Kalevi ajeli kuljetuksia, kuten leivonnaisia, ympäri pääkaupunkiseutua. Iltaisin hän teki muuttoja. Apuna oli perheen nuorin lapsi, lukioikäinen Esa Niemi.

Mutta muutaman vuoden päästä yritys oli laajentunut ja toiminta oli päätetty keskittää vain muuttoihin. Tässä vaiheessa mukaan oli saatu koko perhe.

Tänä päivänäkin perheen viidestä lapsesta neljä työskentelee yrityksessä. Lisäksi mukaan on tullut jo kaksi lapsenlastakin.

Aluksi kaikki tekivät kaikkea, mutta nyt työnjako on selkiytynyt. Juha Niemen mukaan se on ollut tärkeä asia yrityksen menestyksen kannalta.

”Emme olisi kasvaneet tähän mittaan, jos emme olisi saaneet työskennellä omilla vahvuusalueillamme.”

Niemen klaani vasemmalta: Juha, Kalevi, Kai, Ilpo, Heidi ja Esa. Lapsista kaikki, paitsi Heidi, ovat edelleen töissä Kalevi Niemen perustamassa yrityksessä.

Yksi pikkuinen oivallus siivitti yrityksen alkuvuosien menestystä. Muuttolaatikot.

Lähipiirin vastusteluista huolimatta Kalevi Niemi päätti ostaa yritykselle muovilaatikoita. Vaimo Aune Niemi oli varma, ettei kukaan järki-ihminen vuokraisi laatikoita muuttoa varten, kun marketeista pahvilaatikkoja sai ilmaiseksi.

”Eno sanoi, että nyt on Kalevi mennyt päästään sekaisin. Ostaa nyt sata muuttolaatikkoa, ei mitään järkeä”, kertoo Kalevin poika Juha Niemi.

Lievää ärsytystä perheen keskuudessa herätti myös se, että muuttolaatikot veivät lapsilta pingispöydän paikan.

”Se vietiin autotallista ruohikolle ja laatikot tuotiin sinne”, kertoo Juha.

Nopeasti kävi ilmi, että päätös oli kuitenkin oikea. Pian laatikoita ostettiin lisää ja omakotitalon autotalli jäi pieneksi. Kun piha täyttyi pressujen alla olevista laatikoista, päätti perhe muuttaa suurempaan asuntoon, jossa olisi kunnon varastotilat.

Nykyisin muutto- ja logistiikkayritys Niemellä on noin 150 000 muuttolaatikkoa.

Joku niitä sittenkin tarvitsee.

Niemen autot vaihtoivat väriä ruskeista punaisiksi vuonna 2001. Juha Niemi kertoo, että aluksi perhe vastusti värinvaihtoa.

NYT Niemi tunnetaan punaisista autoistaan ja työasuistaan. Harva muistaa, että näin ei ole ollut aina. Alkuvaiheessa autojen väri oli beesi tai ”karmean ruskea”, kuten Juha Niemi väriä kuvailee.

”Suunnittelimme autojen uudet värit yhdessä vaimon kanssa. Istuimme keittiön pöydän ääreen ja piirsimme lasten väriliiduilla auton, joka oli beesinruskea ja sivuissa oli siniset raidat”, kertoo Juha Niemi.

Piirustus vietiin Vehoon ja jäätiin odottelemaan.

”Kun menimme hakemaan autoja, jo kaukaa katsoimme, että ei voi olla, onko se tuo? ­Aika jyrkän näköinen. Ei ollenkaan sellainen kuin ajattelimme”, kertoo Juha Niemi.

Asian annettiin olla, ja niin autot olivat 20 vuotta ruskeita. Työasuna puolestaan oli pitkään kelta-valko-sini-violetti verkka-asu. Se vaihtui punaiseen samaan aikaan autojen kanssa vuonna 2001.

Punaisen ilmeen takana on mainostoimistojohtaja Martti Kirsitie, joka tapasi Niemen muuttomiehet EU-tapahtumassa. Suomella oli EU:n puheenjohtajuusvuosi, ja Niemi oli saanut tehtäväksi siirrellä tapahtumiin tarvittavat kalusteet oikeisiin paikkoihin.

Kirsitie katseli muuttomiesten kirjavia verkka-asuja ja ehdotti heille palveluksiaan.

Aluksi Kalevi Niemi tyrmäsi värin täysin. Se oli hänestä aivan liian neuvostoliittolainen. Myös uusi slogan: Niemi muuttaa kaiken, vaati miettimistä. Hetken tuumailun jälkeen väri ja slogan päätettiin kuitenkin hyväksyä.

”Se oli oikea päätös, mutta emme yhtään ymmärtäneet silloin, miten suuri merkitys värin vaihdolla oli”, sanoo Juha Niemi.

Muuttopalvelu Niemi kuljetti presidentti Martti Ahtisaaren tavarat Mäntyniemestä uuteen asuntoon vuonna 2000. Yrityksen autot olivat tuolloin vielä väritykseltään ruskeita ja työasuna oli tuulipuku.

Nykyisin Juha Niemen käyntikortissa lukee ytimekkäästi ”johtaja”. Tuolla tittelillä varustettujen täytyy harvemmin kannella enää mitään. Mutta oli aika, jolloin hänen päätyönään oli tehdä muuttoja.

Juha Niemi arvelee olleensa mukana ainakin 2 500 muutossa.

”Niissä näkee koko elämän kirjon. Stressitilastoissa muutto on sijalla kolme, joten monen hermo on kireällä.”

Pahimpia ovat tapaukset, joissa muutto tapahtuu pakon edessä, kuten häätötilanteissa tai joissain kuolemantapauksissa ja avioeroissa. Muuttomiehiltä vaaditaan silloin pelisilmää, etteivät he lisää jännitteitä.

”On maailman ihme, ettei mitään ole koskaan tapahtunut. Monia uhkatilanteita on kyllä ollut”, sanoo Juha Niemi.

Yrityksen alkuaikoina eräs asiakas kieltäytyi maksamasta laskua ja Niemen pojat päättivät lähteä hakemaan rahoja asiakkaan kotoa.

”Siinä vaiheessa, kun asiakas ryhtyi kaivamaan mutkaa taskusta, päätimme lähteä.”

Vaikka Juha Niemen ei enää tarvitse muuttaa ihmisten tavaroita päivittäin, pari kertaa vuodessa hän käy kentällä. Se kuuluu yrityksen toimintatapoihin. Toimitusjohtajaa myöten kaikki käyvät muuttotöissä kaksi kertaa vuodessa.

Eläkkeellä oleva Kalevi Niemi sentään on jo vapautettu kenttävuoroista. Nykyisin hän seurailee yrityksen asioita vain sivusta.

Kalevi Niemi antaa tunnustusta yrityksen menestyksestä pojilleen, jotka ovat tehneet oikeita ratkaisuja oikeaan aikaan.

”Välillä olen haukkonut henkeä, kun ihmisten ja autojen määrä on vain lisääntynyt.”

Tällä hetkellä yritys työllistää 1 245 ihmistä ja autoja on 160.

Kun Kalevi ja Juha Niemeltä kysyy, mikä mahtaa olla yrityksen menestyksen salaisuus, seuraa hetken hiljaisuus. Sitten Kalevi vastaa:

”Se oli vahinko, että menestyttiin. En lähtenyt tähän bisnekseen sillä ajatuksella, että meistä tulee suurin. Lähdin palvelemaan asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla.”

Kalevi Niemi sanoo, että jos joku olisi kertonut hänelle, että tulevaisuudessa hänen yhden miehen yrityksestään kasvaisi Pohjoismaiden suurin muutto- ja logistiikkayritys, hän olisi pitänyt tätä täysin hulluna.

”Tuntuu ihan mahtavalta, että olemme menestyneet. Välillä epäilen itsekin, että onko tämä edes totta.”

Lue lisää: Muuttopiikki Helsinkiin aiheuttanut ongelmia muuttajille

Lue lisää: Espoolaisen Marko Vuorisen muutto oli lähes ”traumaattinen” – Karuista kokemuksista muuttofirmoista tulvii nyt valituksia

Lue lisää: Toimittaja Laura Haimilan muutosta tuli katastrofi särkyneiden tavaroiden vuoksi – Muuttoyrityksen mukaan vastuu on asiakkaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat