Britannian uusi kuningas saa pian makeis­lähetyksen Vantaalta

Fazer on muistanut brittihovin merkkihetkiä marmeladilähetyksin jo vuodesta 1902 lähtien.

Kruunajaismarmeladirasia 1940-luvulta.

9.9. 15:17 | Päivitetty 9.9. 16:02

Vantaalla ja brittihovilla ei äkkiseltään vaikuttaisi olevan minkäänlaista yhdistävää tekijää tai edes yhteyttä.

Fazerin viestintäpäällikkö Taina Lampela-Helin kertoo, että sellainen kuitenkin on.

Ja se liittyy nykyään Finlandia-marmeladina tunnettuun makeiseen. Marmeladin nimi oli alun perin Hedelmämarmeladia Kruunurasiassa.

”Rasian päällys suunniteltiin Fazerin omassa ateljeessa 1901. Kannessa on Englannin kuninkaan kruunu, ja tuote suunniteltiin alun perin vientiä varten”, Lampela-Helin kertoo.

Englannin kuningas Edward VII:n kruunajaiset olivat vuoden 1902 elokuussa, ja Karl Fazer halusi ehdottomasti lähettää hedelmämarmeladeja tulevan kuninkaan kruunajaisiin.

Puisen kruunajaisrasian idea oli itsensä Karl Fazerin. Siihen oli painettu tarkka jäljennös Englannin kuninkaan kruunusta.

Tämän näköisiä rasioita lähetettiin prinsessa Elisabethin häihin vuonna 1947. Vuonna 1948 marmeladien nimi muuttui Finlandia-marmeladiksi.

Fazer jatkoi brittihovin muistamista ahkerasti myös kuninkaan kruunajaisten jälkeen.

Vuonna 1947 kruunajaismarmeladeja lähetettiin nimittäin jälleen Britanniaan, tällä kertaa häälahjaksi prinsessa Elisabetille, tulevalle kuningattarelle. Karl Fazer muisti prinsessaa kymmenillä marmeladirasioilla.

”Kruunajaismarmeladin nimi muuttui vuonna 1948 Finlandiaksi, mutta pakkauksessa on yhä muistona kuva kruunusta”, kertoo Lampela-Helin.

Karl Fazer sai prinsessa Elisabetin sihteeriltä henkilökohtaisen kiitoskirjeen. Kirje on nyt näytillä Fazerin vierailukeskuksessa.

Karl Fazer lähetti prinsessa Elisabetille häälahjaksi kymmeniä rasioita marmeladeja. Elisabetin avustaja kiitti Fazeria lahjasta henkilökohtaisella kirjeellä. Kirjeen mukaan rasioita olisi saattanut olla jopa yli sata, mutta Fazerilla ei ole varmuutta siitä, kuinka monta rasiaa tuolloin lopulta lähetettiin.

Ensimmäiset brittihoville osoitetut muistamiset lähetettiin Helsingistä, Fazerin Tehtaankadun-tehtaalta.

Fazer muutti Tehtaankadulta Vantaan Vaaralaan — jonne rakennettu tehdas oli nimetty Fazerilaksi — vuonna 1963.

Lue myös: Yksi Helsingin lähistön suosituimmista matka­kohteista lymyilee katveeseen jäävällä teollisuus­alueella – ”Aiomme todella ottaa kaiken irti”

”Sen jälkeenkin Fazer on muistanut brittihovia. Finlandia-marmeladeja lähti myös vuonna 2011 prinssi Williamille häälahjaksi”, Lampela-Helin kertoo.

Kuningatar Elisabet II kuoli torstaina, ja kuninkaaksi nousi Charles, Elisabet II:n ja prinssi Philipin vanhin poika.

Samalla Charlesin viralliseksi tittelikseen tuli kuningas Charles III.

”Koska brittihovin muistaminen on meille hieno perinne, myös Charles III tulee saamaan meiltä lähetyksen, kunhan hovin suruaika on ohi. Selvittelemme parhaillaan lähetyksen toimitustapaa”, Lampela-Helin kertoo.

Oikaisu 9.9.2022 kello 16.02. Karl Fazer lähetti prinsessa Elisabetille häälahjaksi marmeladirasioita, joita kiitoskirjeen mukaan on ollut englanniksi ”12 dozen” eli 144 rasiaa, eikä 12, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Lue lisää: ”Erittäin sanavalmis ja nopea” – Englannin kuningas Charlesin ympäristöajattelu on vahvaa, kertoo hänet monesti tavannut Pertti Salolainen

Lue lisää: John Ahlfors kuuli Elisabetin kuolemasta Oopperassa ja halusi heti lentää Lontooseen

Lue lisää: Pekka Granqvist sai kuningatar Elisabetilta kirjeen vielä tällä viikolla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat