15-vuotias alkoi etsiä marras­kuun tet-paikkaa keskellä kesää – Se viestii käänteestä kouluissa

Yläkoululaisten tet-jaksot lähestyvät, mutta paikan löytäminen voi olla hankalaa. Vantaalainen Enni Kiskola löysi paikan aloitettuaan etsinnän jo kesälomalla.

Enni Kiskola pääsee tutustumaan työelämään Talous ja nuoret TAT:ssa, joka auttaa nuoria kehittämään talous- ja työelämätaitoja.

14.10. 7:00 | Päivitetty 14.10. 8:50

Yläkoulussa suoritettava työelämään tutustuminen eli tet-jakso lähestyy monessa pääkaupunkiseudun koulussa.

Vaikka potentiaalisia työpaikkoja on runsaasti tarjolla, ei tet-paikan saaminen ole aina itsestäänselvää. Moni nuori on HS:n tietojen mukaan kohdannut vaikeuksia tet-paikan haussa.

Siksi myös Vantaan Martinlaaksossa yhdeksättä luokkaa käyvä Enni Kiskola, 15, päätti varautua marraskuun tet-jaksoon hyvissä ajoin. Hän lähti etsimään paikkaa netistä Peda.netin Tet-torin kautta jo kesällä, kuten koulun opinto-ohjaaja oli kehottanut.

”Valitsin pääkaupunkiseudun ja klikkailin kaikki paikat läpi, kunnes löysin kiinnostavan”, Kiskola kertoo.

Kyseinen paikka oli valtakunnallisesti toimiva Talous ja nuoret TAT, joka auttaa nuoria kehittämään talous- ja työelämätaitoja. Kiskola kiinnostui paikasta, sillä on pohtinut talousalalle lähtemistä lukion jälkeen.

Hän lähetti TAT:iin sähköpostia, mutta viesti päätyi aluksi väärälle henkilölle Tet-torin listalla olleen vanhentuneen tiedon vuoksi. Helsinki aikoo luopua verkkosivun käytöstä vuoden 2022 aikana ja korvata sen uudella alustalla.

Lopulta oikea henkilö löytyi TAT:in nettisivuilta. Myöntävä vastaus tuli nopeasti, Kiskola kävi haastattelussa ja sai paikan.

Kiskolan mukaan hänellä kävi tuuri, että tet-paikka löytyi lopulta niin helposti. Asiassa auttoi tietysti se, että hän alkoi etsiä paikkaa jo kesällä.

”Osa kavereistani on ollut paljon myöhemmin liikenteessä ja saanut stressata enemmän”, hän kertoo.

Tet-jakso on osa opetussuunnitelmaa eli pakollinen kaikille Suomen yläkoululaisille.

Jaksojen ajankohta vaihtelee koulukohtaisesti. Monilla paikkakunnilla koulut sopivat keskenään, milloin tet-jaksot järjestetään, jotta kaikki kunnan nuoret eivät etsi työelämään tutustumispaikkaa samaan aikaan, sanoo TAT:n nuorten työelämätaitojen asiantuntija Riikka Ahonvala.

Ahonvalan mukaan pääkaupunkiseudulla työpaikkoja varmasti riittää kaikille halukkaille, kunhan erilaisista paikoista uskalletaan kysyä rohkeasti. Ennen kuin lähtee hakemaan tet-paikkaa, on Ahonvalan mukaan tärkeää miettiä, mikä itseä aidosti kiinnostaa.

”Jos on esimerkiksi olemassa jo joku haaveammatti, tet-jakso on hyvä tilaisuus selvittää, pitävätkö siihen liittyvät mielikuvat paikkansa.”

Käytännössä tet-paikkaa voi hakea sähköpostitse, puhelimitse tai käymällä paikan päällä. Hakiessa kannattaa kertoa, mistä on kyse, miksi haluaa juuri tähän työpaikkaan ja mitkä ovat omia taitoja ja vahvuuksia. Ne voi listata vaikkapa ranskalaisilla viivoilla itselleen muistiin.

Varsinaista ansioluetteloa tai motivaatiokirjettä ei Ahonvalan mukaan tet-paikkaa hakiessa vielä tarvita, sillä kyseessä on vasta peruskoululaisten työelämään tutustuminen.

”Itse toivoisin, että jokaisella nuorella olisi mahdollisimman matala kynnys lähteä tettiin.”

Joillekin nuorille on saattanut kertyä tet-hausta ikäviä kokemuksia, jos esimerkiksi monesta työpaikasta tulee kieltävä vastaus tai sähköposteihin ei vastata lainkaan.

”On tosi kurjaa, jos koululainen lähtee etsimään innoissaan tet-paikkaa mutta ei saakaan mitään vastausta”, Ahonvala sanoo.

Hänen mukaansa yritysten tulisi suhtautua tet-paikkoja hakeviin nuoriin siten, että nämä voivat olla tulevia työntekijöitä tai asiakkaita. Nuoret ansaitsevat vähintään kohteliaan ja kannustavan vastauksen, vaikka työpaikkaa ei olisikaan tarjota.

Lisäksi hän muistuttaa, että kaikille eri lähtökohdista tuleville koululaisille on tarjottava mahdollisuus tet-jaksoon. Hän toivoo, ettei työpaikoilla ajateltaisi, että paras tettiläinen on aina reipas ja omatoiminen nuori, joka tulee itse paikan päälle kysymään paikkaa.

”Nuoret voivat tuoda työyhteisöön ajatuksia, ideoita ja huomioita, joita siellä ei itse osata edes ajatella. Toivoisin, että näitä havaintoja pidettäisiin arvokkaina.”

Enni Kiskolalle tuleva tet-jakso on ensimmäinen, sillä kahdeksannella luokalla harjoittelu jäi koronan takia kokonaan välistä. Hän lähtee töihin hyvin ja odottavaisin mielin.

”Odotan näkeväni, olisiko talous jotain sellaista, jonka parissa voisin haluta työskennellä jatkossakin.”

Muille tet-paikkaa etsiville nuorille Kiskola antaa yksinkertaisen vinkin: kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat