40 vuotta vanha laatta muistuttaa yhä karvaasti talosta, jota ei tehty

Musiikkitalo-hankkeesta kertova kivi laattoineen on seissyt Louhelassa yksin 40 vuotta. Miksi taloa ei rakennettu?

Vantaan musiikkitalon peruskivi tuotiin juhlallisesti Louhelaan syyskuussa 1982.

26.10. 16:01

Aina ei käy niin kuin odottaa tai toivoo. Ja onko tarpeenkaan?

Näin miettii Vantaan kulttuurijohtaja Annukka Larkio, kun häneltä kysyy Louhelaan aikanaan suunnitellun Vantaan musiikkitalon kohtalosta. Musiikkitalon peruskivi laattoineen on seisonut Louhelassa ostoskeskuksen kulmalla 40 vuotta.

Vantaan musiikkitalon peruskivi. 25. 9. 1982, laatassa lukee.

”Musiikkitaloa ei koskaan tullut. Eikä siitä ole ihmeemmin enää puhuttukaan”, Larkio sanoo puhelimessa.

Mitä hankkeelle tapahtui? HS:n lukija kysyi tätä toimitukseen lähettämässään yhteydenotossa.

Larkio aloitti kulttuurijohtajana vuonna 2004. Sitä ennen hän toimi kuntapolitiikassa, mutta ei niin kauan sitten, että muisti ulottuisi 1980-luvun alkuun saakka.

Ilmeisesti 40 vuotta sitten syy oli sama kuin tänäkin päivänä: rahaa ei ole.

”Kulttuurin investointikatto on Vantaalla matala. On vaikea nähdä, että sellaista [musiikkitaloa] rakennettaisiin. Eihän Vantaalla ole kulttuurin infraa muutoinkaan niin kuin esimerkiksi naapurikaupungeissa. Ja onko tarpeellistakaan? Kulttuuria voi tehdä muuallakin kuin palatseissa.”

Musiikkitalo-hanketta ajoi kannatusyhdistys 1980-luvun alusta 2000-luvulle.

Puheenjohtajat olivat nimekkäitä vaikuttajia: muun muassa opetusministerinä, maaherrana ja Vantaan kaupunginjohtajana toiminut Pirjo Ala-Kapee ja entinen kulttuuriministeri ja Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaarina Dromberg.

Kannatusyhdistyksen lahjoittama kivi tuotiin ja istutettiin juhlallisin menoin Louhelaan. Myöhemmin se siirrettiin, kun paikalle rakennettiinkin musiikkitalon sijaan ostoskeskus.

Peruskivi laattoineen nököttää yksinäisenä ja unohdettuna aukiolla.

Vantaalla riittää silti musiikin harrastusmahdollisuuksia, vaikka talo kaatuikin.

Kaupunki ylläpitää yhtä Suomen suurimmista musiikkiopistoista, jossa noin 2 000 opiskelijaa saa opetusta soitossa, laulussa ja musiikkikasvatuksessa.

Vantaan musiikkiopistolla on kolme pääopetuspaikkaa: Kaksi Tikkurilassa ja yksi juurikin Louhelassa. Lisäksi opetusta annetaan lähes 20:ssä muussa toimitilassa.

Vantaalla toimii myös yksityisiä musiikkikouluja, kuten esimerkiksi Länsi-Vantaan musiikkiopisto.

Ja tulihan niitä kulttuuritalojakin Vantaalle.

Musiikkiesityksiä tarjoavat muun muassa Kulttuuritalo Martinus Martinlaaksossa (1987), Kulttuuritehdas Vernissa Tikkurilassa (1990 lähtien kulttuuritilana) ja Monitoimikeskus Lumo Korsossa (2003).

Myyrmäkeen on suunnitteilla uusi kaupunkikulttuuritalo, kulttuurijohtaja Larkio kertoo. Sieltä on tarkoitus varata tiloja myös länsivantaalaiselle musiikille.

Louhelan rakennus, jossa Vantaan musiikkiopisto toimii, on purku-uhan alla. Sen paikalle on suunniteltu muun muassa asuinkerrostaloa.

”Olemme saaneet purkua viivästettyä”, Larkio kertoo.

Lue lisää: Keskelle metsää nousi lasten rakastama sadunomainen kerrostalokylä – Syntyi asumismuoto, jonka kokeneet muistelevat sitä kaiholla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat