Poliisi tutkii useita alaikäisten tekemiä vakavia rikoksia Vantaalla

Poliisilla on Itä-Uudellamaalla tutkittavana useita alaikäisten tekemiä vakavia rikoksia, kuten ryöstöjä ja tapon yrityksiä.

Poliisin tietoon tulee tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla poikkeuksellisen paljon alaikäisten tekemiä ryöstörikoksia.

16.11. 16:05

Itä-Uudenmaan poliisissa on tutkittavana useita alaikäisten nuorten tekemiä vakavia rikoksia, poliisi tiedottaa.

Teot ovat tapahtuneet marraskuussa lyhyen ajan sisällä Keravalla sekä eri puolilla Vantaata.

Tiistaina 1. marraskuuta viisihenkinen poikaporukka ryösti 12- ja 13-vuotiaat pojat Keravan juna-asemalla. Yksi epäillyistä tekijöistä tehosti ryöstöä näyttämällä karambit-tyylistä puukkoa.

Pojilta varastettiin vaatteita, rahaa ja sähkötupakkaa. Tapausta tutkitaan törkeänä ryöstönä ja kaikki epäillyt henkilöt ovat alaikäisiä.

Saman viikon lauantaina Vantaan Martinlaaksossa 17-vuotiaan nuoren epäillään ampuneen käsiaseella maata kohden, minkä jälkeen joukko miehiä hyökkäsi nuoren kimppuun ja pahoinpiteli tämän.

Poliisi otti kiinni pahoinpitelyyn epäiltynä kolme henkilöä, jotka ovat kaikki täysi-ikäisiä. Laukauksen ampunutta nuorta taas epäillään ampuma-aserikoksesta ja tapon yrityksestä.

Maanantaina 7. marraskuuta Vantaan Myyrmäessä kahden 16-vuotiaan nuoren epäillään puukottaneen 15-vuotiasta uhria useita kertoja eri puolille kehoa.

Uhri sai vakavia sairaala- ja leikkaushoitoa vaativia vammoja ja tapausta tutkitaan tapon yrityksenä.

Tilanne sai poliisin mukaan alkunsa siitä, kun uhri seurueineen on pakottanut epäillyt autoon ja kuljettanut toiseen kaupunginosaan. Toisessa kaupunginosassa tilanne eteni käsikähmään seurueiden välillä. Autoseurueen jäseniä epäillään törkeästä ryöstöstä ja vapaudenriistosta.

Lisäksi poliisi tutkii Vantaan Koivukylässä saman viikon torstaina tapahtunutta törkeää ryöstöä, jossa 14-vuotiaalta ryöstettiin takki teräaseella uhkaamalla. Epäiltyinä tekijöinä on neljä 15-vuotiasta nuorta.

Poliisin mukaan kaikkien edellä mainittujen tapausten rikosnimikkeet ovat vakavia ja niihin puututaan kovilla pakkokeinoilla.

”Esimerkiksi tapon yrityksen minimirangaistus on kahdeksan vuotta vankeutta ja törkeässä ryöstössä rangaistusasteikko on 2–10 vuotta vankeutta. Teoista on odotettavissa tuntuvia rangaistuksia”, kertoo nuorten tutkintaryhmän rikoskomisario Sampsa Aukio tiedotteessa.

”Poliisi on käyttänyt tapauksissa epäiltyihin henkilöihin kovia pakkokeinoja. Nuoria on muun muassa vangittu, pidätetty, määrätty matkustuskieltoon sekä ilmaisukieltoon ja kiireellisiä sijoituksiakin on tehty”, hän jatkaa.

HS on aiemmin syksyllä kertonut, että poliisin tietoon tulee tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla poikkeuksellisen paljon alaikäisten tekemiä ryöstörikoksia. Itä-Uudenmaan poliisissa ryöstöt ovat nousseet 15–17-vuotiaiden ikäryhmässä neljänneksi yleisimmäksi rikokseksi kevään jälkeen.

Tyypillisessä tapauksessa ryöstö on tehty porukalla, rikoshyöty on ollut vähäinen eivätkä tekijät ole tunteneet uhriaan. Teoilla on haviteltu esimerkiksi toiselta nuorelta kenkiä tai arvokasta merkkivaatetta.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat