Nainen joutui junassa ahdis­tavaan tilan­teeseen ja pyysi apua – kukaan ei mennyt väliin

Häirintää lähijunassa todistanut mies kertoo häpeävänsä sitä, ettei puuttunut tilanteeseen.

R-junan reitti kulkee Helsingistä Riihimäen kautta Tampereelle.

19.12.2022 11:01

Keravalainen Patrick Pirskanen todisti viime viikon torstaina lähijunassa ahdistavaa välikohtausta.

Aamun R-junassa Helsinkiin päin oli hänen mukaansa matkustanut mies, joka istui junan eteisen portailla. Junan saapuessa Tikkurilan asemalle miehen taakse tuli seisomaan nainen, jonka tarkoitus oli jäädä pois kyydistä.

Pirskasen mukaan mies ei kuitenkaan antanut naiselle tilaa, jolloin tämä oli lähtenyt ohittamaan miestä rappusissa.

”Tässä kohtaa mies suuttui, nousi ylös ja alkoi huutamaan ja haukkumaan naista. Nainen pyysi miestä rauhoittumaan ja sanoi, että haluaa vain päästä pois junasta”, Pirskanen kertaa HS:lle.

Mies oli hänen mukaansa alkanut myös selällään tuuppia naista. Pirskasen arvion mukaan mies ei ollut päihtyneen oloinen ja oli vaatteista päätellen työmatkalla.

Naismatkustaja oli kysynyt ääneen tilassa olleilta, mikseivät nämä auta häntä tai sano mitään. Pirskasen mukaan nainen toisti kysymyksen useaan otteeseen.

Lopulta eräs mies otti kuulokkeet pois korvistaan ja kysyi, mikä on hätänä. Painostava tilanne kuitenkin jatkui, kunnes junan ovet aukesivat ja nainen pääsi ulos vaunusta.

Junan eteistilassa oli Pirskasen arvion mukaan tapahtumahetkellä noin 15 ihmistä.

”Yksikään matkustaja ei mennyt väliin tai puolustanut tätä naista, mukaan lukien itseni. Kaikki katsoivat sivusta, vaikka mies häiritsi ja haistatteli sekä kävi tönimään naista”, hän sanoo.

Pirskanen kertoo jälkeenpäin prosessoineensa tilannetta pitkään ja kokeneensa ensinnäkin surua siitä, että nainen joutui kokemaan ahdistavan tilanteen yksin. Hän oli myös vihainen miehelle tämän loukkaavasta käytöksestä.

”Mutta kaikista päällimmäisin tunne oli häpeä.”

Pirskanen kertoo häpeävänsä sitä, ettei mennyt väliin tilanteeseen tai antanut tukea häirinnän kohteeksi joutuneelle. Hän uskoo, että moni ei uskalla puuttua vastaaviin tilanteisiin, koska pelkää joutuvansa itsekin häirityksi.

”Itse jäädyin tilanteessa jotenkin ihan täysin, ja monilla varmaan itsesuojeluvaisto iskee päälle.”

Pirskanen toivoo, että voisi mennä ajassa taaksepäin ja asettua puolustamaan uhria.

Koska se ei ole enää mahdollista, hän jakoi ajatuksensa Facebookin Puskaradio Helsinki -ryhmässä kannustaakseen muita häirintää todistavia puuttumaan tilanteisiin rohkeasti.

Päivityksen alle on kertynyt satoja kommentteja, joissa ihmiset kertovat omista vastaavista kokemuksistaan joko häirinnän uhrina tai sitä todistaneena.

Samalla Pirskanen esitti julkisen anteeksipyynnön naiselle, joka joutui torstaiaamuna kokemaan häirintää. Toistaiseksi hän ei ole naista tavoittanut.

”Itselleni tämä oli kuitenkin ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun jään sivusta katsomaan toisen hätää.”

Lue lisää: Nainen elvytti tuupertunutta, samalla ohikulkijat yrittivät varastaa tavaroita

Lue lisää: Mies putosi junan­raiteelle Espoossa: Häntä käytiin kurkkimassa mutta ei autettu

Lue lisää: Olemmeko turtuneet katujen kurjuuteen? Tutkijat kertovat, miksi meistä tuli kylmiä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat