Poliisi löysi Nina Äyhynmäeltä varastetun ruohon­leikkurin kirppu­torilta, joka paljastui rikosten pesäksi

Rekolan kirppiksen tiloista paljastui viime viikolla massiivinen varastetun tavaran varasto. Tavaroiden joukossa oli vuosaarelaisen Nina Äyhynmäen varastettu ruohonleikkuri.

Nina Äyhynmäen ruohonleikkuri löytyi poliisin ratsiassa tältä kirpputorilta. Nyt kiinteistö on suljettu ja poliisi on eristänyt kiinteistön nauhoilla.

1.2. 13:35 | Päivitetty 1.2. 16:49

Viime maanantaina Nina Äyhynmäki oli töissä, kun samassa paikassa töissä oleva aviomies tuli paikalle ja hihkaisi: ”Poliisi soitti, Taavi on löytynyt!”

Robottiruohonleikkuri, jonka perhe oli nimennyt Taaviksi, katosi Äyhynmäkien Vuosaaressa olevan omakotitalon pihalta kesällä 2021. Samalla kerralla katosivat lasten rantalelut, narulla roikkuneet lakanat, pihalla kasvaneet amaryllikset ja miehen tuulettumassa olleet moottoripyörän sivulaukut. Varkaille kelpasivat jopa miehen vanhat uimahousut.

”Heräsin aamulla ja kun menin ulos, huomasin, että siinä, missä oli ollut ruohonleikkuri telakassa, oli vain palanutta ruohoa”, kertoo Nina Äyhynmäki.

Varkaat olivat yön aikana kolunneet läpi koko pihan ja vieneet ”kaiken irti lähtevän”.

Äyhynmäet ilmoittivat varkaudesta poliisille, mutta kuten tällaisissa tapauksissa usein käy, ruohonleikkurista ei enää kuulunut mitään.

Tässä robottiruohonleikkuri Taavi pörrää vielä vuosaarelaisperheen pihalla. Pian kuvanoton jälkeen se lähti varkaiden matkaan ja päätyi vantaalaiselle kirpputorille.

Vakuutusyhtiö maksoi Äyhynmäille kadonneet tavarat ja elämä jatkui tavalliseen tapaan.

”Välillä mietimme, että mitähän Taaville kuuluu.”

Vastaus tuli viime viikolla poliisin suusta. Taavi oli oleskellut puolitoista vuotta Rekolan kirpputori -nimisessä liikkeessä. Samaisesta liikkeestä löytyi valtava määrä muutakin varastettua tavaraa. Tavaroiden joukossa oli esimerkiksi vaatteita, polkupyöriä ja työkoneita.

Lue lisää: Poliisi epäilee: ”Kirpputori” myi laajasti varastettua tavaraa Vantaalla

Paikalliset asukkaat olivat tehneet kirpputorista useita ilmoituksia sen jälkeen, kun se vaihtoi omistajaa pari vuotta sitten. Tällöin kirpputorin toiminta hiipui ja paikasta tuli osto- ja myyntiliike. Muun muassa paikallinen omakotiyhdistys pyysi poliisia tarkistamaan paikan viime syksynä.

Rikolliset jäivät kuitenkin kiinni vasta viime viikolla, kun poliisi vieraili liikkeessä toisen rikosjutun tutkinnan yhteydessä ja huomasi, että liikkeessä oli muutakin kuin etsinnässä ollutta varastettua tavaraa.

Äyhynmäkien robottiruohonleikkuri löysi takaisin omistajilleen vanhan rikosilmoituksen perusteella. Äyhynmäet hakivat ruohonleikkurin kotiin kirppikseltä, mutta kotiin se ei kuitenkaan jäänyt.

”Vakuutusyhtiö sanoi, että voimme pitää sen, jos maksamme siitä täyden hinnan. Emme halunneet maksaa, koska se oli ollut varastossa puolitoista vuotta, telakasta puuttui pala ja se haisi ihan homeelta.”

Lisäksi Äyhynmäet olivat epävarmoja siitä, oliko ruohonleikkurin pin-koodi vaihdettu toiseksi.

Vakuutusyhtiö sanoi vievänsä ruohonleikkurin Vantaan vahinkotavarakeskukseen.

”Toivottavasti Taavi löytää uuden kodin.”

Mutta mitä tapahtui Äyhynmäkien muille varastetuille tavaroille? Löytyikö kirpputorilta myös Äyhynmäen miehen uimahousut?

”Ei, niitä ei ole löytynyt”, sanoo Nina Äyhynmäki.

Ainakaan vielä.

Poliisi arvioi, että tavaroiden läpikäyminen tulee kestämään useita viikkoja ja jutun esitutkinta kestää kesään asti.

Rekolan kirpputorin tapaus on parhaillaan tutkinnassa Itä-Uudenmaan poliisilla. Kahta liikkeenharjoittajaa epäillään poikkeuksellisen laajasta varastetun tavaran myymisestä.

Nyt kirpputori on suljettu ja eristetty, tutkinnanjohtaja Rauno Jämsä kertoi HS:lle aiemmin.

Lue lisää: Poliisi epäilee: ”Kirpputori” myi laajasti varastettua tavaraa Vantaalla

Nimestään huolimatta liike ei ole toiminut kirpputorina vaan osto- ja myyntiliikkeenä.

Tapausta tutkitaan nimikkeellä ammattimainen kätkemisrikos. Rangaistusasteikko sellaisesta on neljästä kuukaudesta kuuteen vuoteen vankeutta.

Tutkinnanjohtaja on painottanut mediassa tapauksen poikkeuksellisuutta. Pitkän poliisiuransa aikana hänelle ei ole tullut vastaan vastaavaa tapausta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat