Pinkiksi värjätyistä puluista tulee edelleen ilmoituksia – omistajaa etsitään kuumeisesti

Värjätyt pulut ovat viime päivinä herättäneet huomiota Helsingissä ja Vantaalla. Yhteensä lintuja on otettu kiinni neljä ja kaksi on löytynyt kuolleena.

Kiinni saatuja värjättyjä lintuja on toimitettu Viikin löytöeläintaloon.

| Päivitetty

Helsingin ja Vantaan seudulta on viime päivien aikana tullut runsaasti ilmoituksia pinkiksi ja siniseksi värjätyistä puluista.

Lemmikkilintuja auttava vapaaehtoisyhdistys Helpparrot on saanut värjätyistä kyyhkyistä ilmoituksia vielä torstain aikanakin, kertoo puheenjohtaja Jonna Tahvanainen.

Torstai-iltana Helsingin Vuosaaresta otettiin hänen mukaansa kiinni sinertäväksi värjätty lintu, joka toimitettiin Viikin löytöeläintaloon. Löytöeläintaloon oli toimitettu torstaina myös toinen kyyhky, joten yhteensä niitä on tähän mennessä otettu kiinni neljä yksilöä.

Kaksi lintua on puolestaan löytynyt kuolleena, Tahvanainen kertoo.

Värjättyjen kyyhkyjen kokonaismäärästä ei edelleenkään ole tarkkaa tietoa. Tahvanaisen mukaan torstaiaamuun mennessä ilmoitukset olivat vähentyneet jo selvästi, kunnes niitä alkoikin vielä tulla lisää.

Myöskään lintujen omistajasta tai käytetystä väriaineesta ei hänellä toistaiseksi ole tietoa.

Tahvanaisen mukaan liikkeellä on nyt huhua, että omistaja olisi saatu lintuharrastajien piirissä tietoon, mutta Helpparrotille asti omistajan henkilöllisyys ei ole selvinnyt.

”Arvauksia väriaineesta ja sen syystä tietty on ollut, mutta varmistuksen saamiseksi pitäisi päästä juttelemaan omistajan kanssa”, hän sanoo.

OSA linnuista on värjätty pinkiksi ja osa sini-pinkiksi. Tahvanainen ei osaa sanoa, millaista väriainetta on käytetty tai onko se vaarallista linnuille. Helpparrotin vapaaehtoiset eivät yrittäneet puhdistaa väriainetta, jottei pesemisestä aiheudu lisää vahinkoa linnulle.

Tahvanaisen mukaan jotkut ovat sosiaalisessa mediassa esittäneet, että värjäyksen tarkoitus olisi estää haukkaa hyökkäämästä kyyhkyjä kohti. Joidenkin mukaan värjäystä taas saatetaan käyttää omien lintujen tunnistamiseen.

Erään selityksen mukaan taas värjättyjä lintuja on käytetty jonkinlaisessa juhlassa, kuten häissä tai vauvakutsuilla. Tällaisia perinteitä saattaa Tahvanaisen käsityksen mukaan esiintyä joissain kulttuureissa.

Vantaalainen Päivi Lipponen havaitsi tiistai-iltana autotallinsa katolla värjätyn linnun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat