Vatikka, Chatikka vai Ritikka? Tässä ovat HS:n lukijoiden ehdotukset uuden ratikan nimeksi

HS kysyi, millä nimellä Vantaan tulevaa ratikkaa tulisi kutsua. Ehdotuksissa kärkisijoille nousi Euroviisujen henkinen voittaja Käärijä ja ratikan vantaalaisversio Vatikka.

Monen Helsingin Sanomien Kyselyyn vastanneen mielestä Vantaan ratikan nimessä pitää olla Va-alku. Eniten ääniä sai Vatikka-nimi.

| Päivitetty

VantaA teki maanantai-iltana historiallisen päätöksen, kun kaupunginvaltuusto päätti, että Vantaalle rakennetaan raitiotie. Ratikan kannattajat voittivat äänin 41–26.

Mutta nyt edessä on uusi pulma. Millä nimellä vantaalaista ratikkaa tulisi kutsua? Eihän se voi ilman nimeä jytyyttää, kun helsinkiläisillä on sporansa ja tamperelaisilla Rasse.

Yksi asia on varma, spora se ei ainakaan ole. Ruotsin kielestä johdettu sana ei kerta kaikkiaan sovi vantaalaisen ratikan nimeksi.

Tätä mieltä olivat HS:n nimikyselyyn vastanneet yli 200 lukijaa, joiden ehdotuksissa ei juuri sporaa näy. Ja jos näkyykin, se on väännetty uuteen muotoon. Eräs lukija ehdotti nimeksi Sporgua ja toinen Spörää. Perusteluina Spörälle vastaaja sanoi, että Spörä on Spåran maalaisserkku.

Ehdotuksissa esille nousee Vantaan oman pojan, Jere ”Käärijä” Pöyhösen, taannoinen henkinen euroviisuvoitto. Useammassa ehdotuksessa ratikan nimeksi ehdotettiin Käärijää tai jotakin variaatiota nimestä.

”Tällä hetkellä ratikkaa ei varmaan voi nimetä miksikään muuksi kuin Käärijäksi.”

”Kääryle. Vantaa on nyt niin ylpeä Käärijän suoriutumisesta, sporat ovat usein vihreitä ja muotokin sopisi tähän.”

”Kääris. Jos ratikasta tulee neon-vihreä, virallisesti käärijä-linja, eli kääris, johon sisältyy myös toive, että ratikka käärisi tulevaisuudessa paljon rahaa kaupungille.”

Useampia ehdotuksia sai myös Käärijän Cha cha cha -laulun nimestä väännetty versio.

”Chatikka. Se ois kunnianosoitus Käärijälle.”

Cha-cha, puhekielessä siis tsatsa. Tsatsalla mennään!”

”Nimellä ei kuitenkaan ole niin väliä, kunhan sen (ratikan) väri on Käärijän vihreä.”

Joidenkin mielestä Vantaan ”maalaisuus” tulisi näkyä myös ratikan nimessä. Nimeksi ehdotettiin Pöndeä, Helsingin maalaisraitiotietä, Junttijunaa ja Vasikkaa, koska ”ollaanhan vähän maaseudulla, ainakin Stadista katsottuna”.

”Ratikka-nimi sopii hyvin tänne maalle.”

”Kun kuitenkin puhutaan Helsingin maalaispitäjässä kulkevasta raitiotiestä, niin nimeksi sopisi hyvin raitsikka.”

Kyselyyn tuli myös paljon yksittäisiä, varsin erikoisia, ehdotuksia. Yksi ehdotuksista on Pirre. Vastaaja perustelee ehdotusta näin.

”Se on lyhennelmä ”pikaratikasta” ja tribute Pirjo Ala-Kapeelle.”

Pirjo Ala-Kapee on pitkän linjan poliitikko, joka on ollut muun muassa Vantaan kaupunginjohtaja.

Mutta mitä mieltä tästä ehdotuksesta on Vantaan nykyinen kaupunginjohtaja? Eikö ratikka pitäisi nimetä sen kaupunginjohtajan mukaan, jonka aikana ratikkapäätös on tehty?

Pitäisikö siitä sittenkin tehdä Viljakka tai Ritikka, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen?

”Hauska ajatus, mutta vierastan vähän sitä ajatusta, että koko ratikka nimettäisiin henkilön mukaan. Ehkä sinne voi tehdä nimikkotuolin tai -vaunun.”

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ei kaipaa itsensä mukaan nimettyä ratikkaa.

Eräs vastaaja ehdotti raitiovaunun nimeksi Lohta.

”Lohi liittyy vahvasti Vantaan syntyyn ja historiaan ja onhan lohi myös Vantaan vaakunassa.”

Flygis-ehdotuksessa mukaan pääsi ratikan päätepiste, lentokenttä.

Englanninkielen vaikutus taas näkyy ehdotuksessa Wagon.

”Hieman muunneltu versio vaunu-sanan englanninkielisestä nimestä. Yksinkertaisella V-kirjaimella pliisu, mutta kirjoitusasuna sekin pitää hyväksyä. Sisältää kuitenkin VA-alun, joka Vantaan Spåraan pitää saada.”

Nimettömänä vastannut henkilö ehdotti ratikan nimeksi Vitukkaa. Ei tarvitse käyttää kovin paljon mielikuvitusta, että keksii, mitkä kaksi sanaa tällä henkilöllä lienee ollut mielessä. Voitaneen sanoa, että tämä henkilö tuskin kuului ratikan kannattajiin.

Ehdotuksissa nousee kuitenkin yksi yli muiden. Nimi ei paljon perusteluja tarvitse. Siinä yhdistyvät näppärästi sanat Vantaa ja ratikka.

”No sehän on tietenkin Vatikka.”

Vatikkaa ehdotettiin huimat 43 kertaa. Kun mukaan lasketaan variaatio Vantikka, jota ehdotettiin yhdeksän kertaa, on meillä voittaja.

Helsingin Sanomien lukijoiden ehdotus Vantaan ratikan nimeksi on Vatikka.

Kuulostaako tämä paremmalta, Ritva Viljanen?

”Hirveän hauska. Meillä on Vantaalla teema, jossa käytetään sanaa Vantaudu. Tämähän sopii siihen tosi hyvin: Meidän Vatikka, Vantaan Vatikka. Joo, tämä toimii, tälle 12 pistettä!”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat