Kommentit

Kommentointiohjeet
Lukijoilla on mahdollisuus kommentoida HS.fi:n julkaisemia uutisia. Pyrimme kokoamaan uutisiin monipuolisia kommentteja, joiden julkaisemisesta päättää HS.fi:n toimitus. Kustantajan valta valita julkaisemansa aineisto ei tarkoita samaa kuin sensuuri.
HS.fi:ssä vallitsee ennakkomoderointi. Alla olevien ohjeiden lisäksi kommenttien moderointia säätelevät muun muassa sananvapaus- ja rikoslaki.


Miten voin ottaa kantaa HS.fi:n uutisiin?

Uutiseen liittyvät kommentit ja kommentointimahdollisuus löytyvät uutistekstin alapuolelta. Kaikkia HS.fi:n uutisia voi kommentoida, lukuun ottamatta Nyt-osiota.


Kommentointi ja muiden nimimerkkien kommenttien arviointi edellyttää kirjautumista.

HS.fi:n uutisia voi kommentoida rekisteröimällä itselleen käyttäjätunnuksen ja kirjautumalla palveluun tällä tunnuksella (sähköposti). Myös muiden nimimerkkien kommenttien arvioiminen vaatii kirjautumista. Kirjautumispakko parantaa kommentoinnin laatua ja mahdollistaa väärinkäytösten selvittämisen.


Nimimerkin vaihtaminen

Helsingin Sanomat haluaa kommentoinnin pysyvän linjakkaana, joten nimimerkkiä ei voi vaihtaa itse. Vaihtoa voi pyytää sähköpostiosoitteesta hs.keskustelu@hs.fi.


Nimimerkin ja kommenttien poistaminen

Helsingin Sanomien artikkelien kommentit ovat osa verkkojulkaisua. Siksi kommentteja ei lähtökohtaisesti poisteta kuin poikkeustapauksissa.
Tietosuoja-asetus ja Sanoman tietosuojalauseke pätevät vain rajoitetusti toimituksellisessa kontekstissa. Kommentointi on toimituksellista sisältöä. Rekisteröimääsi nimimerkkiä ei käytetä muuten kuin kommentoinnin yhteydessä.


Asiattomat viestit

Kirjautuneet käyttäjät voivat huomauttaa ylläpidolle kommentointiohjeiden tai lain vastaisesta kommentista ilmoita asiaton viesti -linkillä. Vastakkaisia mielipiteitä ei kannata ilmoittaa, mutta virheellisiä faktoja voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen hs.keskustelu@hs.fi.


Kommenttini ei ilmesty sivulle, missä vika?

Kommentteja julkaistaan sitä mukaa, kun moderoijat ehtivät niitä tarkistaa. Ruuhka-aikoina jonon käsitteleminen saattaa venyä. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24. Öiseen aikaan kommentteja ei julkaista, vaan ne odottavat seuraavaan aamuun.
Toimitus julkaisee viestejä harkintansa mukaan. Sananvapaus ei tarkoita sitä, että kaikki lähetetyt kommentit tulisi julkaista.


Kunnianloukkaus

Hylkäämme kaikenlaiset haukkumiset ja halventavat väitteet.


Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen

Hylkäämme yksityiselämään kuuluvien asioiden repostelut ja kommentoinnin, ellei niillä ole yhteiskunnallista merkitystä.


Arkaluonteiset tiedot

Arkaluonteisia yksityiselämään kuuluvia asioita ei julkaista. Nimettömänkin rivikansalaisen ja etenkin alaikäisten yksityiselämä on erityisen suojattua. Emme julkaise pahansuopaa juoruilua. Muiden ihmisten henkilökohtaisia asioita, esimerkiksi oikeudenkäyntejä tai sairauksia, ei pidä setviä.


Rasismi

Hylkäämme kaikenlaiset "rodulliset" tai etniset yleistykset. Emme hyväksy, että ihminen syntyperänsä vuoksi arvioidaan vaikkapa muita huonommaksi tai tyhmemmäksi.


Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Hylkäämme minkä tahansa kansanryhmän leimaamiseen tai vainoon kannustavat kirjoitukset. Jo jonkun kansanryhmän leimaaminen vaikkapa rikollisuuteen taipuvaiseksi voi olla omiaan lietsomaan vihaa.


Uskonnollinen vaino

Hylkäämme kirjoitukset, joissa ihmisiä tai ihmisryhmiä pyritään leimaamaan negatiivisesti uskonnon perusteella.


Uhkailu

Väkivallalla tai millään muullakaan uhkailua ei julkaista, kohdistuipa se toiseen kirjoittajaan, julkisuuden henkilöön tai tuntemattomaan ihmiseen. Myöskään muita ei saa kannustaa väkivaltaan tai vainoon.


Mainostaminen

Hylkäämme mainostarkoituksessa laaditut kirjoitukset, olipa mainostettava asia sitten tavara, palvelu, aate tai maailmankatsomus. Esimerkiksi kuluttajakeskustelua pitää toki voida käydä ja eri tavaroiden ja palvelujen ominaisuuksia vertailla. Jonkun puolueen tai uskonnon kiihkeä tuputtaminen voi sekin olla mainostamista.


Nimien julkaisu

Olemme aina erityisen tarkkoina, jos tekstissä on ihmisen nimi. Esimerkiksi rikostapauksissa julkaisemme nimiä vain silloin, kun ne on kerrottu uutisessa. Kaikenlainen arvuuttelu, vihjailu tai muu tunnistamiseen tähtäävä on sopimatonta.


Identiteettien suojelu

Emme julkaise puhelinnumeroita tai sähköpostiosoitteita - ei edes kirjoittajan omikseen väittämiä.


Uhrit ja omaiset

Rikosten ja onnettomuuksien uhreja ja omaisia on suojeltava ja käsiteltävä hyvin hienotunteisesti, eikä heidän nimiään julkaista, ellei niitä ole mainittu uutisessa.


Toisten kirjoittajien arvostelu, nimittely ja solvaaminen

Asiat riitelevät, eivät ihmiset. Toisten kielivirheillä tai maneereilla saivartelu ei ole uutisten kommentointia.


Huutaminen

ISOILLA KIRJAIMILLA kirjoittaminen tulkitaan huutamiseksi. Muutaman sanan tai yhden virkkeen voi korostaa, mutta kun kommentin sävy on kokonaan huutava, joutaa viesti roskiin.


Nälvimiset ja välihuudot

Kommentin tarkoitus ei saa olla vain nälväistä toista kirjoittajaa. Karsimme välihuutoja, joilla ei ole merkitystä käsiteltävän asian kannalta.


Kiroilu ja kielenkäyttö

Asiatonta kielenkäyttöä emme salli.


Kuolemalla ilakoiminen

Emme anna kirjoittajien iloita kenenkään kuolemasta eikä toivoa kuolemaa tai vahinkoa muille.


Asiaton nimimerkki ja nimen tai nimimerkin väärinkäyttö

Asiattomalla nimimerkillä kirjoitetut kommentit hylätään ja asiattomat nimimerkit poistetaan HS.fi:n järjestelmästä.


Epäolennaiset henkilökohtaisuudet

Etninen alkuperä, kansallisuus, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, uskonnollinen tai muu vakaumus, terveydentila, kotiolot yms. ovat henkilökohtaisia ominaisuuksia, joita saa arvostella vain, jos ne ovat olennaisia asiayhteyden kannalta, tai jos tällainen henkilökohtainen ominaisuus muuten on uutisessa keskeinen. Silloinkin kun tällaisten ominaisuuksien kommentointi on muutoin asiaankuuluvaa, ei sävy saa olla halventava.


Arvuuttelu

Emme hyväksy esimerkiksi rikoksista epäiltyjen tai etsittyjen uskontokunnan, ihonvärin tai kansallisuuden arvuuttelua.


Asiasta sadanteen ja jankuttaminen

Aiheen tarkoituksellinen kääntäminen toiseksi ei ole sallittua. Tarkoitusperä ja sävy ratkaisevat. Erityisen tuomittavaa on kommentoinnin vääntäminen tieten tahtoen pahansuopaan suuntaan.
Kommentti saatetaan hylätä, jos kirjoittaja kommentoi samaa uutista ilman että asiaan tulee mitään uutta.


Samat viestit tai jatkokertomukset

Samoja kommentteja ei julkaista uudelleen. Myöskään jatkokertomuksia ei julkaista.


Ulkopuolisten nettikyselyt

Emme julkaise linkkejä HS.fi:n ulkopuolella oleviin nettikyselyihin tai gallupeihin.


Linkit

Tarkistamme kommentteihin liitetyt linkit ja julkaisemme asialliset kommentit. Pelkät linkkilistat eivät mene läpi. Mitä vähemmän kirjoittajalla on linkkien lisäksi omaa sanottavaa, sitä herkemmin kommentti hylätään. Emme julkaise linkkejä keskustelupalstoille.
Muiden tiedotusvälineiden uutisiin tai esimerkiksi Youtubeen voi linkata, jos linkki kiistatta syventää yleisön ymmärrystä käsiteltävästä asiasta.


Tutkimukset ja opinnäytteet

Tietojen kerääminen kommenttiketjuista tutkimuksia ja opinnäytteitä varten on sallittua. Emme kuitenkaan julkaise yhteydenottopyyntöjä tai linkkejä muualla tehtäviin tutkimuksiin tai kyselyihin.


Ensisijaisesti omaa tekstiä

Lähtökohta on, että teksti on kirjoittajan omaa. Toisen siteeraaminen viestin osana, lähde mainiten on sallittua. Emme julkaise tekstiä, joka on selvästi kopioitu jostain muualta.


Laittomuuksiin yllyttäminen

Laittomuuksiin ei saa yllyttää, mutta lainsäädännön oikeellisuudesta voi keskustella.


Kommentin on oltava lukukelpoinen

Emme ole kielipoliiseja, mutta hyväksymme vain kirjoituksia, jotka ovat normaalilla vaivannäöllä luettavissa. Kappalejako on suotava, pisteitä ja niiden jälkeisiä välilyöntejä on oltava riittävin välein, jotta tekstiä voi lukea.


Viestin on oltava suomea ja selkeä

HS.fi:n kieli on suomi. Lyhyitä vieraskielisiä sitaatteja hyväksytään tilanteen mukaan.
Jos kommentista ei saa tolkkua tai se on sekava, se hylätään.


Helsingin Sanomien arvosteleminen

Kommenteissa saa arvioida ja kritisoida Helsingin Sanomien uutisvalintoja, sävyjä ja faktoja. Julkaisemme kritiikkiä, joka liittyy nimenomaisesti kommentoitavan uutisen aiheeseen ja sen käsittelyyn. Yleisluonteisempaa palautetta lehdestä voi jättää esimerkiksi täällä: hs.fi/palaute


Toimittaja henkilönä jätetään rauhaan

Lehden yksittäisen edustajan henkilökohtaisia ominaisuuksia ei arvostella. Toimittajaa - aivan kuin kaikkia muitakin - arvostellaan työsuorituksen, ei henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella.


Ankat ja virheet uutisissa

Kommenttiketju ei ole oikaisupalsta. Huomautukset uutisissa olevista virheistä lähetetään uutistoimituksen sähköpostiosoitteeseen hs.online@hs.fi.


Lapset ja nuoret

Ole erityisen tarkkana, jos kommentoinnin kohteena tai kirjoittajana on alaikäinen henkilö.HS.fi:n kommentoiduimmat
 1. 344
  HS kysyy lukijoilta: miten verkkokeskusteluita pitäisi kehittää?
 2. 209
  Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?
 3. 192
  Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”
 4. 130
  Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi
 5. 85
  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”
 6. 81
  Pienelläkin palkalla pitäisi voida elää
 7. 68
  Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa
 8. 55
  Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”
 9. 54
  Uusi lastensairaala on niin tolkuttoman hieno, että toivottavasti samaa ei tehdä enää ikinä
 10. 51
  EU puskee tiukkaa aikarajaa brexit-sopimukselle – ”Se ei toimi”, kommentoi EU-neuvoston Tusk Britannian ehdotusta
 11. Näytä lisää
HS.fi:n kommentoiduimmat
 1. 344
  HS kysyy lukijoilta: miten verkkokeskusteluita pitäisi kehittää?
 2. 209
  Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?
 3. 192
  Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”
 4. 130
  Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi
 5. 85
  Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”
 6. 81
  Pienelläkin palkalla pitäisi voida elää
 7. 68
  Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa
 8. 55
  Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”
 9. 54
  Uusi lastensairaala on niin tolkuttoman hieno, että toivottavasti samaa ei tehdä enää ikinä
 10. 51
  EU puskee tiukkaa aikarajaa brexit-sopimukselle – ”Se ei toimi”, kommentoi EU-neuvoston Tusk Britannian ehdotusta
 11. Näytä lisää