Kommentit

Kommentointiohjeet

Ajankohtaista

Nyt pääset omiin kirjoittamiisi kommentteihin kirjautuneena klikkaamalla nimeäsi yläpalkista.Miten voin ottaa kantaa HS.fi:n uutisiin?

Uutiseen liittyvät kommentit löytyvät uutistekstin alapuolelta. Kommenttien yhteydessä on myös lomake, jonka täyttämällä voit lähettää oman kommenttisi aiheesta. Kaikkia HS.fi:n uutisia voi kommentoida, lukuunottamatta Nyt-osion kommentteja.


Kommentointi ja muiden nimimerkkien kommenttien arviointi edellyttää kirjautumista.

HS.fin uutisia voi kommentoida vain rekisteröimällä itselleen käyttäjätunnuksen ja kirjautumalla palveluun tällä tunnuksella (sähköposti). Myös muiden nimimerkkien kommenttien arvioiminen vaatii kirjautumista. Kirjautumispakko parantaa kommentoinnin laatua.


Nimimerkin vaihtaminen

Helsingin Sanomat haluaa kommentoinnin pysyvän linjakkaana, joten nimimerkkiä ei voi vaihtaa kuin erittäin painavista syistä.


Nimimerkin ja kommenttien poistaminen

Helsingin Sanomien artikkelien kommentit ovat osa verkkojulkaisua. Siksi kommentteja ei lähtökohtaisesti poisteta kuin poikkeustapauksissa.

Tallennamme asiakasrekisteriimme rekisteriselosteen (www.hs.fi/rekisteriseloste) mukaisesti asiakkaan yhteystietojen lisäksi mm. asiakkaan rekisteröimän nimimerkin sekä asiakassuhdetta ja palvelun käyttöä koskevia tietoja.

Kun asiakassuhde tai jokin muu henkilötietolain tarkoittama käsittelyperuste on päättynyt, poistamme asiakasrekisteristämme henkilötiedot. Emme voi poistamisen jälkeen yhdistää tiettyä henkilöä kommentteihin.


Asiattomat viestit

Asiaton-napilla kirjautuneet käyttäjät voivat huomauttaa ylläpitoon viestistä, joka on palstan käytöstapojen, lain tai hyvän maun vastainen. Ilmoitusmahdollisuus on vain kirjautuneilla käyttäjillä. Vastakkaisia mielipiteitä tai virheellisiä faktoja ei kannata ilmoittaa tällä napilla. Voit ilmoittaa asiattomasta viestistä myös sähköpostilla osoitteeseen hs.keskustelu@hs.fi.


Kommenttini ei ilmesty sivulle, missä vika?

Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Ruuhka-aikoina viestijonon käsitteleminen saattaa venyä.

Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24. Öiseen aikaan kommentteja ei julkaista lainkaan, vaan ne odottavat jonossa aamuruuhkan purkua.

Toimitus julkaisee viestejä harkintansa mukaan . Sananvapaus ei tarkoita sitä, että kaikki lähetetyt kommentit tulisi julkaista.Tiivistelmä HS.fi:n moderointiohjeista


Lukijoilla on mahdollisuus kommentoida HS.fi:n julkaisemia uutisia. Kommenttien julkaisemisesta päättää HS.fi:n toimitus. Emme vastaa kommenttien hylkäystä koskeviin kyselyihin.

Pyrimme kokoamaan uutisiin monipuolisia ja laadukkaita kommentteja. Kustantajan valta valita julkaisemansa aineisto ei tarkoita samaa kuin sensuuri.

HS.fi:ssä vallitsee ennakkomoderointi. Näiden ohjeiden lisäksi kommenttien moderointia säätelevät muun muassa sananvapaus- ja rikoslaki.


Kunnianloukkaus

Hylkäämme kaikenlaiset haukkumiset ja halventavat väitteet.


Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen

Hylkäämme yksityiselämään kuuluvien asioiden repostelut ja kommentoinnin, ellei niillä ole yhteiskunnallista merkitystä.


Arkaluonteiset tiedot

Arkaluonteisia yksityiselämään kuuluvia asioita ei julkaista. Nimettömänkin rivikansalaisen ja etenkin alaikäisten yksityiselämä on erityisen suojattua. Emme julkaise pahansuopaa juoruilua. Muiden ihmisten henkilökohtaisia asioita, esimerkiksi oikeudenkäyntejä tai sairauksia, ei pidä setviä.


Rasismi

Hylkäämme kaikenlaiset "rodulliset" tai etniset yleistykset. Emme hyväksy, että ihminen syntyperänsä vuoksi arvioidaan vaikkapa muita huonommaksi tai tyhmemmäksi.


Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Hylkäämme minkä tahansa kansanryhmän leimaamiseen tai vainoon kannustavat kirjoitukset. Jo jonkun kansanryhmän leimaaminen vaikkapa rikollisuuteen taipuvaiseksi voi olla omiaan lietsomaan vihaa. Sitä HS ei hyväksy.


Uskonnollinen vaino

Hylkäämme kirjoitukset, joissa ihmisiä tai ihmisryhmiä pyritään leimaamaan negatiivisesti uskonnon perusteella.


Uhkailu

Väkivallalla tai millään muullakaan uhkailua ei julkaista, kohdistuipa se toiseen kirjoittajaan, julkisuuden henkilöön tai tuntemattomaan ihmiseen. Myöskään muita ei saa kannustaa väkivaltaan tai vainoon.


Mainostaminen

Hylkäämme mainostarkoituksessa laaditut kirjoitukset, olipa mainostettava asia sitten tavara, palvelu, aate tai maailmankatsomus. Esimerkiksi kuluttajakeskustelua pitää toki voida käydä ja eri tavaroiden ja palvelujen ominaisuuksia vertailla. Jonkun puolueen tai uskonnon kiihkeä tuputtaminen voi sekin olla mainostamista.


Nimien julkaisu

Olemme aina erityisen tarkkoina, jos tekstissä on ihmisen nimi. Esimerkiksi rikostapauksissa julkaisemme nimiä vain silloin, kun ne on kerrottu uutisessa. Kaikenlainen arvuuttelu, vihjailu tai muu tunnistamiseen tähtäävä on sopimatonta.


Identiteettien suojelu

Emme julkaise puhelinnumeroita tai sähköpostiosoitteita - ei edes kirjoittajan omikseen väittämiä.


Uhrit ja omaiset

Rikosten ja onnettomuuksien uhreja ja omaisia on suojeltava ja käsiteltävä hyvin hienotunteisesti, eikä heidän nimiään julkaista, ellei niitä ole mainittu uutisessa.


Toisten kirjoittajien arvostelu, nimittely ja solvaaminen

Asiat riitelevät, eivät ihmiset. Toisten kielivirheillä tai maneereilla saivartelu ei ole uutisten kommentointia.


Huutaminen

ISOILLA KIRJAIMILLA kirjoittaminen tai tekstin lihavointi tulkitaan huutamiseksi. Muutaman sanan tai yhden virkkeen voi korostaa, mutta kun kommentin sävy on kokonaan huutava, joutaa viesti roskiin.


Nälväilyt ja välihuudot

Kommentin tarkoitus ei saa olla vain nälväistä toista kirjoittajaa. Karsimme välihuutoja, joilla ei ole merkitystä käsiteltävän asian kannalta.


Kiroilu ja kielenkäyttö

Asiatonta kielenkäyttöä emme salli. Kiroilu poistetaan.


Kuolemalla ilakoiminen

Emme anna kirjoittajien iloita kenenkään kuolemasta eikä toivoa kuolemaa tai vahinkoa muille.


Asiaton nimimerkki ja nimen tai nimimerkin väärinkäyttö

Asiattomalla nimimerkillä kirjoitetut kommentit hylätään ja asiattomat nimimerkit poistetaan HS.fi:n järjestelmästä.


Epäolennaiset henkilökohtaisuudet

Etninen alkuperä, kansallisuus, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, uskonnollinen tai muu vakaumus, terveydentila, kotiolot yms. ovat henkilökohtaisia ominaisuuksia, joita saa arvostella vain, jos ne ovat olennaisia asiayhteyden kannalta, tai jos tällainen henkilökohtainen ominaisuus muuten on uutisessa keskeinen. Silloinkin kun tällaisten ominaisuuksien kommentointi on muutoin asiaankuuluvaa, ei sävy saa olla halventava.


Arvuuttelu

Emme hyväksy esimerkiksi rikoksista epäiltyjen tai etsittyjen uskontokunnan, ihonvärin tai kansallisuuden arvuuttelua.


Asiasta sadanteen

Aiheen tarkoituksellinen kääntäminen toiseksi ei ole sallittua. Tarkoitusperä ja sävy ratkaisevat. Erityisen tuomittavaa on kommentoinnin vääntäminen tieten tahtoen pahansuopaan suuntaan.


Jankuttaminen

Jos kirjoittaja sarjatulittaa kommenteillaan jotain ketjua ilman, että asiaan tulee mitään uutta, voi kirjoituksia alkaa hylkäillä.


Samat viestit tai jatkokertomukset

Samoja kommentteja ei tarvitse julkaista uudelleen. Myöskään jatkokertomuksia ei julkaista.


Ulkopuolisten nettikyselyt

Emme julkaise linkkejä HS.fi:n ulkopuolella oleviin nettikyselyihin tai gallupeihin.


Linkit

Käyttäjien kommentteihinsa liittämät linkit pitää tarkistaa ja todeta asiallisiksi. Pelkät linkkilistat eivät mene läpi. Mitä vähemmän kirjoittajalla on linkkien lisäksi omaa sanottavaa, sitä herkemmin kommentin voi hylätä. Emme julkaise linkkejä keskustelupalstoille. Muiden tiedotusvälineiden uutisiin tai esimerkiksi Youtubeen voi linkata, jos linkki kiistatta syventää yleisön ymmärrystä käsiteltävästä asiasta. Twitteriin, Facebookiin ja Google+ -palveluihin linkittäminen on suotavaa.


Tutkimukset ja opinnäytteet

Tietojen kerääminen kommenttiketjuista tutkimuksia ja opinnäytteitä varten on ok. Emme kuitenkaan julkaise yhteydenottopyyntöjä tai linkkejä muualla tehtäviin tutkimuksiin tai kyselyihin.


Ensisijaisesti omaa tekstiä

Lähtökohta on, että teksti on kirjoittajan omaa. Toisen siteeraaminen viestin osana, lähde mainiten on sallittua. Emme julkaise tekstiä, joka selvästi on kopioitu jostain muualta.


Laittomuuksiin yllyttäminen

Laittomuuksiin ei saa yllyttää, mutta lainsäädännön oikeellisuudesta voidaan keskustella.


Kommentin on oltava lukukelpoinen

Emme ole kielipoliiseja, mutta hyväksymme vain kirjoituksia, jotka ovat normaalilla vaivannäöllä luettavissa. Kappalejako on suotava, pisteitä ja niiden jälkeisiä välilyöntejä on oltava riittävin välein, jotta tekstiä voi lukea.


Viestin on oltava suomea

HS.fi:n kieli on suomi. Lyhyitä vieraskielisiä sitaatteja voi toki tilanteen mukaan hyväksyä.


Ei päätä eikä häntää

Jos kommentista ei saa tolkkua tai se on sekava, on se parasta hylätä. Siinä voi tulla samalla tehneeksi palveluksen kirjoittajalle.


Helsingin Sanomien arvosteleminen

Kommenteissa saa arvioida ja kritisoida Helsingin Sanomien uutisvalintoja, sävyjä ja faktoja. Ensisijaisesti julkaisemme kritiikkiä, joka liittyy nimenomaisesti käsiteltävänä olevan uutisen aiheeseen ja sen käsittelyyn. Yleisluonteisempaa palautetta lehdestä voi jättää esimerkiksi täällä: http://www.hs.fi/palaute/


Toimittaja henkilönä jätetään rauhaan

Lehden yksittäisen edustajan henkilökohtaisia ominaisuuksia ei arvostella. Toimittajaa - aivan kuin kaikkia muitakin - arvostellaan työsuorituksen, ei henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella.


Ankat ja virheet uutisissa

Huomautukset uutisissa olevista virheistä lähetetään uutistoimitukseen osoitteella hs.online@hs.fi. Näin ne voidaan oikaista. Kommenttiketju ei ole oikaisupalsta.


Kommenttien editointi

Mikäli ajankäyttö sallii, voimme varovaisesti käsitellä kommentteja luettavampaan muotoon. Varomme kuitenkin muuttamasta kirjoittajan alkuperäistä tarkoitusta.


Lapset ja nuoret

Ole erityisen tarkkana, jos kommentoinnin kohteena tai kirjoittajana on alaikäinen henkilö.


HS.fi:n kommentoiduimmat
 1. 93
  Pankki­neuvoja käski asunto­lainaa hakeneen radio­juontajan ”takaisin koti­maahansa” – Nordea: ”Asiakas­palvelu­tilanteessa on epäonnistuttu täysin”
 2. 78
  Professori Vesa Puttonen Vieraskynä-kirjoituksessa: On aika unohtaa ”koulutusta vastaava työ” – töitä pitää etsiä ja ottaa vastaan myös muilta aloilta
 3. 76
  Kuka palkkaisi työntekijän 18 tunniksi? HS lähti etsimään työnantajia, joiden avulla aktiivimallin velvoitteen saisi täytettyä
 4. 76
  Sdp:n Rinne vaatii Sipilää kertomaan, onko hallitus purkamassa yleis­sitovuuden – syynä työministeri Lindströmin lausunnot
 5. 58
  Seksismi näkyy leluosastoilla – tytöille syötetään pienestä pitäen kotiäidin ja pojille työmiehen roolia
 6. 56
  Pressiklubi pui piispa Laajasalon rahankäyttöä: Ajojahdista syytetty Johanna Korhonen puolusti motiivejansa juhlallisesti, Tuomas Enbusken mukaan Korhonen teki hyvän työn
 7. 45
  Kiista siirtolaisista kaatoi budjetti­neuvottelut, valtion virastot ja ministeriöt kiinni – Trump: Demokraatit huolehtivat enemmän maahanmuuttajista kuin turvallisuudesta
 8. 42
  Professori Niklas Bruun tyrmää EVA:n raportin poliittisten lakkojen kieltämisestä – ”Jos opiskelija toisi tuollaisen paperin, ei olisi muuta mahdollisuutta kuin hylätä se”
 9. 42
  Epäselvät puheet ovat Sauli Niinistön heikkous – ja vahvuus
 10. 39
  Populismi jäi jalkoihin presidentinvaaleissa – 1 300 kilometriä itärajaa pakottaa vakavuuteen
 11. Näytä lisää
HS.fi:n kommentoiduimmat
 1. 93
  Pankki­neuvoja käski asunto­lainaa hakeneen radio­juontajan ”takaisin koti­maahansa” – Nordea: ”Asiakas­palvelu­tilanteessa on epäonnistuttu täysin”
 2. 78
  Professori Vesa Puttonen Vieraskynä-kirjoituksessa: On aika unohtaa ”koulutusta vastaava työ” – töitä pitää etsiä ja ottaa vastaan myös muilta aloilta
 3. 76
  Kuka palkkaisi työntekijän 18 tunniksi? HS lähti etsimään työnantajia, joiden avulla aktiivimallin velvoitteen saisi täytettyä
 4. 76
  Sdp:n Rinne vaatii Sipilää kertomaan, onko hallitus purkamassa yleis­sitovuuden – syynä työministeri Lindströmin lausunnot
 5. 58
  Seksismi näkyy leluosastoilla – tytöille syötetään pienestä pitäen kotiäidin ja pojille työmiehen roolia
 6. 56
  Pressiklubi pui piispa Laajasalon rahankäyttöä: Ajojahdista syytetty Johanna Korhonen puolusti motiivejansa juhlallisesti, Tuomas Enbusken mukaan Korhonen teki hyvän työn
 7. 45
  Kiista siirtolaisista kaatoi budjetti­neuvottelut, valtion virastot ja ministeriöt kiinni – Trump: Demokraatit huolehtivat enemmän maahanmuuttajista kuin turvallisuudesta
 8. 42
  Professori Niklas Bruun tyrmää EVA:n raportin poliittisten lakkojen kieltämisestä – ”Jos opiskelija toisi tuollaisen paperin, ei olisi muuta mahdollisuutta kuin hylätä se”
 9. 42
  Epäselvät puheet ovat Sauli Niinistön heikkous – ja vahvuus
 10. 39
  Populismi jäi jalkoihin presidentinvaaleissa – 1 300 kilometriä itärajaa pakottaa vakavuuteen
 11. Näytä lisää