Koti

Pohjoisen joulu tulee staalon tahtiin

Joulun odotus on täynnä tunnelmaa ja jännitystä. Sen tietävät Senja ja Aikio, jotka päivähämärissä hipsivät kotitalonsa pihapiirissä Utsjoella. Lapset tarkkailevat, onko kenties staaloa näkynyt.

Tilaajille

Utsjoki. Kun kello käy kahta iltapäivällä, sininen hämäränhyssy on jo pitkällä. Aikion perheen keittiöön valoa tuovat tuikkukynttilät sekä jääpuikkojen ja tähden muotoiset jouluvalot.

"Boazu! Loddi!" hihkuu Tomas Aikio, 4, osoitellessaan joulukalenterista poron ja linnun kuvaa.

"Tomas odottelee jo joulua ja tonttuja", kertoo perheen äiti Elle Aikio.

Joulupukkia Tomas ei odota, koska partahäiskällä ei täällä ole merkittävää roolia. Joulupukki saattaa kyllä tuoda lahjat oven taakse, mutta tärkeämpi tarina täällä liittyy Staaloon, isokokoiseen ja ilkeään haltiaan.

Staalon kerrotaan joulun aikaan valjastavan itselleen raidon, pitkän eläinjonon, jossa on eläimiä hiirestä karhuun.

Ihmisten on siivottava pihansa, jotta raito pääsee kulkemaan esteettä.

Staalolle jätetään myös vesikippo pihaan, jotta se voi halutessaan siemaista vettä ja jatkaa matkaansa. Jos näin ei toimita, Staalo suuttuu.

Siksi Aikiotkin ennen joulua kolaavat lumet ja siistivät pihan.

Lunta riittää aina kolattavaksi, mutta joskus on niin sietämättömän kylmä, että ulos meinaa kangistua.

Sisälle Staalo ei tule, mutta Elle Aikio siivoaa myös kodin joulua varten.

"Tavoitteena on, että edes kerran vuodessa olisi siistiä."

Neljän lapsen ja kahden koiran taloudessa siisteys ei arjessa ole päällimmäinen asia.

Joulukuussa Aikioiden jouluvalmistelut ovat oikeastaan jo loppukirivaiheessa.

Valmistelu on alkanut kesällä, koska joulupöytään on löydettävä juuri oikeanlainen lohi. Kalastaja, tässä tapauksessa perheen isä Sami Aikio, katselee saalistaan aina myös joulusilmällä.

Kun oikea lohi osuu kohdalle, sen tietää heti. Joululohi on kaunis, ei liian iso eikä liian pieni.

"Tässä on koulukuntaeroja, mutta mielestämme sellainen kolme–neljä-kiloinen lohi on aika hyvä", Elle sanoo.

Tämän vuoden lohi odottaa pakastimessa jossain lihojen, marjojen ja sienien keskellä.

Lohen lisäksi ruokapöydässä on harjusta, poroa, hirveä, kinkku. Laatikot ja rosollit. Itse tehtyä leipää ja kotikaljaa.

Joulupöydän täytettä haetaan joka vuosi myös Norjan puolelta Vesisaaresta (Vadsö). Sieltä ostetaan ainakin punaista Julebrus-limsaa, katkarapuja ja makeaa, ruskeaa herajuustoa.

Utsjoella joululahjojen hankinta on aloitettava ajoissa, koska kauppaan ei kipaista noin vain. Lähimmät isommat kauppapaikat ovat Ivalo sekä Norjan puolella Vesisaari. Molempiin on 150 kilometriä, Rovaniemelle 450 kilometriä.

Saamenkielisenä terveydenhoitajana työskentelevä Elle ostaa lahjoja aina, kun tulee vaikkapa työn puolesta käyntiä Rovaniemellä. Yleensä hän aloittaa lahjahankinnat syyslomalla.

Tänä vuonna suurin osa lahjoista on löytynyt kätevästi internetistä enter-nappulan takaa.

Se on hyvä, sillä Tomas ja perheen kuopus Miia, 10 kuukautta, sekä koirat Husky, Haski ja Wilma pitävät Ellen hyvin työllistettynä kotonakin. Vanhemmat lapset Senja, 9, ja Sanna, 8, ovat päivät koulussa.

Pukkaako joulun kanssa stressiä?

"Noo-oo, jos mieheltäni Samilta kysytään, niin kyllä varmaan pukkaa", Elle sanoo.

Ellen kotona joulua on vietetty aina perinpohjaisesti, Samin kotona taas hiljaisemmin. Elle haluaisi mahduttaa jouluun kaikkien perinteitä, mutta on oppinut jo vähän antamaan periksi. Esimerkiksi joulukirkko, joka Utsjoella on joko varhain aamulla tai yöllä, on isolle ja iltavirkulle lapsiperheelle hankala yhtälö. Sen sijaan perhe käy aattona haudoilla, ja Utsjoen 1850-luvun kauniissa kivikirkossa Elle käy ennen joulua laulamassa kauneimmat joululaulut – saameksi ja suomeksi.

"Joulusaunaan emme enää edes yritä ehtiä jouluaattona. Ruokia teen pakkaseen jo etukäteen, jotta jouluna ehtii hetken olla rauhassakin."

Yhdestä Elle ei silti luovu: joulukuusesta. Ja sen pitää olla nimenomaan kuusi, vaikka kuusiraja menee paljon etelämmässä Saariselän kohdalla. Sen pohjoispuolella kuusimetsiköt ovat vähissä. Siksi joulupuu on usein mänty. Mäntymetsää kasvaisi Aikioiden punaisen talon vieressäkin, mutta kuusi haetaan Ivalosta.

"Joulu on minulle tuoksujen juhlaa, ja kuusen tuoksu kuuluu jouluun. Yhtenä vuonna emme saaneet kuusta, joten meillä oli sitten mänty. Se oli kyllä lasten mielestä tosi hauskaa", Elle sanoo.

Tärkeä osa jouluun valmistautumista on joulukorttikuvaus, korttien askartelu ja lähetys. Neljän lapsen, kahden aikuisen ja kahden koiran ujuttaminen samaan kuvaan on "melkein mission impossible". Pääasia kuitenkin on, että on hauskaa.

OIKAISU:

Toisin kuin kuvatekstissä sunnuntaina 16. joulukuuta sivulla F2 kerrottiin, kuvassa näkyy vauvan kantokoppa eli komsio, ei sompio. (HS 17.12.2012)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää