Koti    |   Koti kysyy

Uusi älykoti haastaa rakennusalan

Suomalainen Puu & Co tuo asuntomarkkinoille uudenlaisen älykodin. Ensimmäisten asuntojen on tarkoitus valmistua Espoon Kiloon ensi vuoden alussa. Rakennustyöt alkavat tänä keväänä. Yritys sanoo haastavansa käsityksen nykyaikaisesta asumisesta. Mistä on kyse, Puu & Co.

Tilaajille
Sarjassa tivataan vastauksia asumisesta kumpuaviin kysymyksiin.

Suomalainen Puu & Co tuo asuntomarkkinoille uudenlaisen älykodin. Ensimmäisten asuntojen on tarkoitus valmistua Espoon Kiloon ensi vuoden alussa. Rakennustyöt alkavat tänä keväänä. Yritys sanoo haastavansa käsityksen nykyaikaisesta asumisesta.

Mistä on kyse, Puu & Co.:n toimitusjohtaja Joel Laurila?
"Tietotekniikka on muuttanut elintapojamme, ja ihmiset tekevät nyt paljon töitä kotona. Älykoti perustuu älykkääseen talotekniikkaan ja asukaslähtöiseen tilasuunnitteluun, jossa ei ole hukkatilaa. Äly on osa kotien designia, ja sitä ohjataan esimerkiksi tabletin sovelluksella."

Miten kodit ovat älykkäitä?
"Pyrimme helpottamaan arjen toimintoja. Kun asukkaalle luovutetaan avaimet, hän saa samalla tabletin. Tabletissa on kaikki kodin ohjaustoiminnot. Asukas pystyy säätämään siitä esimerkiksi kodin valaistusta vaikka sängyllä maatessaan. Kun herää yöllä vessaan, liiketunnistin sytyttää yövalaistuksen."

Voiko muita kodin laitteita yhdistää hallintaohjelmaan?
"Niin pitkälle emme ole menneet, että jääkaappi osaisi kertoa, milloin maito vanhenee. Valmiiksi täytetyn pesukoneen voi kuitenkin käynnistää vaikka työpaikalla. Kun panee Kotoa pois -toiminnon päälle, valot sammuvat, keskeisistä pistorasioista lähtee virta ja ilmastointi ja lämmitys pienenevät. Näitä pystyy säätämään mistäpäin maailmaa tahansa, kun tabletti tai älypuhelin on yhdistetty internetiin."

Älykodissa on aurinkokeräinjärjestelmä. Paljonko se pystyy tuottamaan sähköä?
"Tavoite on, että noin puolet käyttösähköstä tulisi taivaalta. Asukas pystyy seuraamaan tabletiltaan omaa sähkön ja veden kulutustaan ja aurinkopaneelien tuottaman energian määrää."

"Kodit on suunniteltu niin, että siellä ei ole lämmitettävänä ylimääräisiä tiloja, kuten isoja käytäviä."

Mistä idea älykotiin lähti?
"Rakennusala ei ole juuri kehittynyt eikä asuntomarkkinoille tullut uusia innovaatioita pitkään aikaan. Esimerkiksi it-alalla on jopa kvartaalikohtainen kilpailu. Siellä insinöörit oikeasti miettivät, miten tuotteista saadaan parempia."

"Haluamme mennä eteenpäin emmekä polkea paikallamme."

Mistä materiaalista talot on rakennettu?
"Älytalot on rakennettu pääasiassa suomalaisesta puusta ja ekovillasta."

"Ne tehdään pääosin valmiiksi tehtaalla, ja vain kaikki käsityötä ja viimeistelyä vaativat tyt tehdään paikan päällä."

Missä hintaluokassa älykodit liikkuvat?
"Esimerkiksi pilottitalossa Kilossa vajaan 40 neliön kaksio maksaa runsaat 200 000 euroa."

Mikä on talojen merkitys tulevaisuuden asumisessa, älykotiasiantuntija, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Anssi Vanjoki?
"Tämä on se aalto, jossa nyt mennään. Kodit tulevat muuttumaan älykkäämmiksi. Kodin turvajärjestelmät ja energian hallinta tulevat lisääntymään, oli kyse sitten valaistuksesta, lämmityksestä tai lämpimästä vedestä."

Mitä uutta tässä älykodissa on?
"Uutta on se, että tässä on kyse älykkään kodin suunnittelusta alusta lähtien eikä jälkiasennettavasta älysysteemistä. Tämän tyyppisiä ratkaisuja tulemme varmasti näkemään lisää ihan vuoden kahden sisällä."

Kuinka yleisiä tämän tyyppiset älykodit ovat maailmalla?
"Saksankielinen alue on tietyllä tavalla etukenossa. Siihen ovat vaikuttaneet verovaroin maksetut tukiaiset esimerkiksi aurinkopaneelien asennuksiin."

Miltä älykodin hinta kuulostaa?
"Kuulostaa siltä kuin sen pitää. Älykkyyden tuominen ei ole enää niin valtava hintakysymys. Kodin älymahdollisuuksia on ollut aikaisemminkin, mutta ne ovat perustuneet pitkälti räätälöityihin ratkaisuihin, jotka ovat olleet myös hintavia."

"Ne nostavat enää niin vähän asunnon kustannuksia, että rakentaminen on järkevää."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää