Koti

Mistä vastaa välittäjä, myyjä ja ostaja? – 26 neuvoa asuntokauppaan

HS kokosi 26 vinkkiä omistajaa vaihtavan asunto-osakkeen kauppaan. Uuden asunnon tai kiinteistön kaupasta on omat säädöksensä.

Tilaajille

VÄLITTÄJÄ AUTTAA KAUPASSA

Välittäjä hankkii myyntiin tarvittavat tiedot ja asiakirjat. Hän tietää, mitä papereita asunnosta tarvitaan ja mitä oikeus- ja veroasioita kauppaan liittyy.

 
Välittäjä myy asuntoa.
Hän laatii esitteen ja mainokset, esittelee asuntoa, vastaa kyselyihin ja kerää tarjoukset. Hän myös vastaa asunnosta esittelyn aikana.

 
Välittäjän pitää auttaa myös ostajaa.
Vaikka välittäjä saa palkan myyjältä, hänen pitää katsoa myös ostajan etua. Hänen pitää varmistaa, että sekä myyjä että ostaja tietävät kaikki tarpeelliset asiat kaupasta.

 
Välittäjä varmistaa
, että ostaja maksaa varainsiirtoveron ja myyjä tietää luovutusvoittoverosta.
Hänen ei tarvitse tehdä ositusta, perinnönjakoa tai muita vaikeita vero- tai lakiasioita. Riittää, kun kertoo niistä.

 
Välittäjä laatii sopimukset.
Myyjän ehdot kirjataan välityssopimukseen, ostajan ehdot tarjoukseen. Kauppakirja sinetöi kaupan.

 
Välittäjä ei vastaa asunnon virheistä tai tiedoista.
Välittäjä ei tutki rakenteita. Hänen pitää kertoa ostajalle virheistä, joista hän on saanut tietoa. Välittäjä tarkistaa paperit, mutta hänen pitää selvittää vain ne asiat, joista on tullut ristiriitaista tietoa.

 
Hyvän välitystavan ohje
kertoo tarkemmin kiinteistönvälittäjän velvollisuuksista ja vastuista.

OSTAJA VASTAA TARJOUKSESTA

Tee tarjous vasta, kun tiedät mitä olet ostamassa, millä ehdoilla ja mihin sinulla on varaa.

 
Neuvottele aina ensin pankin kanssa.
Selvitä myös asumiskulut. Niitä ei näe yhdeltä riviltä asuntoesitteestä.

 
Kirjallinen tarjous on aina sitova.
Suullinenkin voi olla, jos sille on todistaja. Katso mihin sitoudut, kun teet tarjouksen välittäjän lomakkeelle tai internetissä. Joudut ehkä maksamaan korvauksen, jos perut tarjouksen.

 
Tutki paperit.
Pyydä esite ja kopiot muista asuntoon liittyvistä asiakirjoista ja säilytä ne. Ota selvää, millainen on taloyhtiö ja asukkaan kunnossapitovastuu.

 
Tutustu asuntoon kunnolla.
Pyydä tarvittaessa yksityisnäyttö. Ota mukaan joku, jolla on kokemusta asunnoista tai asuntokaupasta. Kalusteita ei saa siirtää, mutta pintaviat pitäisi huomata jo esittelyssä.

 
Kysy.
Välittäjän on kerrottava ostajalle kaikista kauppaan liittyvistä asioista. Kysy, mitä lunastuslauseke, vuokratontti tai muut vaikeat termit tarkoittavat. Tarkista, mitä isoja remontteja on tehty ja mitä on odotettavissa. Jututa myös naapureita.

 
Tarjouksen voi perua vain niistä syistä, jotka tarjoukseen kirjataan.
Esimerkiksi perun tarjouksen, jos pankki ei myönnä lainaa, en saa omaa asuntoani myytyä tai jos myyjä ei hyväksy tarjoamani hintaa määräajassa.

 
Jos ehtona on kosteusmittaus
, selvitä myös seuraukset. Jos remontoitavaa löytyy, haluatko perua tarjouksen?

 
Kauppakirja on ostajan ja myyjän välinen sopimus. Jos asunnosta on annettu väärää tietoa tai siitä löytyy vika, josta ei ole kerrottu ostajalle, siitä on kerrottava myyjälle.

MYYJÄ VASTAA ASUNNOSTA

Myyjä vastaa asunnosta ja asunnosta annetuista tiedoista. Välittäjä ei poista tätä vastuuta.

 
Kerro vioista, puutteista, tehdyistä ja tulevista remonteista
välittäjälle. Tarkista, että ne on kirjattu välityssopimukseen tai niistä on muu todiste.

 
Myyjä vastaa asunnon virheistä
, joista ei ole kerrottu ostajalle. Jos voit todistaa, että välittäjä on tiennyt asiasta muttei ole kertonut sitä ostajalle, välittäjältä voi vaatia korvausta vahingosta.

 
Mieti kauppahinta ja muut ehdot.
Millä hinnalla olet valmis myymään, miten nopeasti voit muuttaa ja milloin ostajan on maksettava koko kauppahinta?

 
Asuntoa ei ole pakko myydä
vaikka teet välitysopimuksen. Jos saat tarjouksen välityssopimuksessa sovitulla hinnalla, joudut maksamaan välityspalkkion.

 
Välittäjä saa yksinoikeuden myyntiin sopimusajaksi.
Asunnosta kiinnostuneet tutut tai naapurit voi sulkea pois sopimuksesta.

 
Tarkista sopimusaika.
Neljä kuukautta on pitkä aika, jos välittäjä ei hoida tehtäviään niin kuin haluaisit. Sopimuksen voi tehdä myös lyhyemmäksi ajaksi. Sopimus päättyy viimeistään neljän kuukauden kuluttua, jos jatkosta ei sovita kirjallisesti.

 
Allekirjoita välityssopimus vasta
, kun ymmärrät mitä siinä sanotaan. Välittäjä voi esimerkiksi vaatia korvauksen sopimuksen jälkeen, jos myyt asunnon ostajalle, joka on neuvotellut kaupasta välittäjän kanssa.

 
Tarkista myyntiä varten tehdyt asiakirjat.
Vastaat myös niissä olevista tiedoista. Myyjän oletetaan tietävän, jos esitteessä on virhe, pinta-ala on merkitty väärin isännöitsijäntodistukseen tai asukkaan kunnossapitovastuu on erilainen kuin asunto-osakeyhtiölaissa.

 
Kosteusmittaus tai kuntotarkastus
ei poista myyjän vastuuta asunnosta.
Mittauksen tai kartoituksen voi tehdä sitten, kun asunnolle löytyy ostaja. Hän haluaa ehkä olla mukana ja voi maksaa puolet kuluista.

Tällaisia kuluja omistusasunnosta voi tulla

Suurimmat asumiskulut asunto-osakeyhtiössä:

Asuntolainan kuukausilyhennys ja korot
Pyydä arvio pankista.

Taloyhtiön vastikkeet
Summa, jonka asunnon omistaja maksaa taloyhtiölle kuukausittain. Ei aina selviä yhdeltä riviltä esitteestä.

Sähkö, lämmitys
Lämmitys voi myös sisältyä vastikkeeseeen.

Vakuutus
Vahingoille, joita taloyhtiön vakuutus ei kata.

Tällaisia vastikkeita ja kuluja taloyhtiössä voi tulla:

Hoitovastike
Maksu, joka kattaa taloyhtiön ylläpidon ja hoidon, kuten jätehuollon ja isännöinnin.

Rahoitusvastike
Asunnon osuus taloyhtiön yhteisestä velasta. Rahoitusvastiketta ei peritä, jos taloyhtiö on velaton tai jos asunnon omistaja maksaa oman osuutensa kerralla pois.

Korjausvastike
Taloyhtiö voi kerätä etukäteen rahaa isoon remonttiin.

Erillisvastikkeet
Esimerkiksi vesimaksu, laajakaista ja hissistä perittävä erillinen vastike.

Käyttökorvaukset
Esimerkiksi autopaikka, saunavuoro ja pesutupa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntokauppa
 • Kiinteistönvälitys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää