Koti

Ensi kertaa kiinteistönvälittäjän asiakkaana

Hyvästä välittäjästä on hyötyä ostajalle ja myyjälle, huonosta ei kummallekaan. Kaksi asuntoa ostanut ja yhden myynyt Sanna Reichmuth, 26, kertoo kokemuksistaan.

Tilaajille

"Televisio-ohjelmassa kiinteistönvälittäjä tulee sisään, katsoo ympärilleen ja arvioi asunnon hinnan. Sitten juodaan kuohuviiniä. Naureskelemme sitä kaverien kanssa. Ei asuntokauppa ihan niin helppoa ole", sanoo Sanna Reichmuth.

26-vuotias vantaalainen on ostanut kaksi asuntoa ja myynyt yhden.

Ensimmäisen asunnon Sanna Reichmuth osti 22-vuotiaana.

Hän oli asunut vuokralla kaverin kanssa. Kun vuokra nousi, äiti ehdotti asunnon ostoa.

"Siskolla oli jo omistusasunto, ja äiti oli rakennuttanut omakotitalon yksinhuoltajana", hän kertoo.

Reichmuth kävi ensin pankissa kysymässä, paljonko saisi lainaa. Sitten hän etsi asunnon, jonka sai sillä hinnalla.

Ensiasunto oli 24 neliön yksiö Vantaan Louhelassa.

Enää ei tarvinnut kysyä lupaa, jos halusi koiran tai ripustaa taulun seinälle, mutta asunnon omistajan elämä ei ollut yhtä juhlaa.

"Raha pelotti hirveästi. Ymmärsin vasta pari kuukautta muuton jälkeen, minkä verran rahaa asumiseen menee. Soitin äidille ja sanoin, että on kai muutettava takaisin vuokralle."

"Tajusin myöhemmin, että olisin voinut hakea muutosta veroprosenttiini. Sain veronpalautuksia aikanaan, mutta rahalle olisi ollut käyttöä ensimmäisenä vuonna."

Asuntoa myyneestä kiinteistönvälittäjästä ei jäänyt hyviä muistoja. Hän ei juuri neuvonut ensikertalaista asuntokaupassa.

"Hän puhui ammattitermein. Kysyin monta kertaa, mitä hän oikein tarkoittaa."

Reichmuth ei tiennyt paljon taloyhtiöstä, josta hän oli ostanut asunnon.

"Heräsin aamulla, kun remonttimies tuli ja sanoi, että nyt pitäisi lähteä, täällä alkaa putkiremontti."

"En myöskään ollut kirjoilla taloyhtiössä. Se selvisi vasta kaksi vuotta myöhemmin, kun aloin myydä asuntoa."

Reichmuthin mielestä asunnon ostaminen on vaikeampaa kuin myyminen.

"Pankki kertoo, paljonko asuntoon saa lainaa, mutta kukaan ei kerro, paljonko asuminen maksaa. Se pitää laskea itse."

Yksiö jäi pieneksi, kun asuntoon muutti mies ja koira. Sanna Reichmuth alkoi katsella uutta asuntoa.

Ensiasunnon ostajana hän ei valinnut kiinteistönvälittäjää. Hän valitsi asunnon.

Tällä kertaa Reichmuth valitsi myös välittäjän, koska hänen oli myytävä oma asuntonsa. Asunnon myi sama välittäjä, jolta hän osti uuden kodin.

"Välityspalkkiot vaihtelevat paljon. Tein ehkä virheen, kun en kilpailuttanut välittäjiä, mutta minulle tärkeintä oli persoona. Välittäjä on hetken aikaa paras kaverisi. Hänen kanssaan pitää tulla toimeen."

Reichmuthin paras kaveri löytyi sattumalta. Hän poikkesi kiinteistönvälitystoimistoon kyselläkseen lisää asunnosta, jota oli katsellut netissä. Vastaan tuli välittäjä, joka auttoi.

"Hän selitti asiat niin, että ne ymmärsi. Hän esimerkiksi kertoi, miten sitova ostotarjous on. Jos peruisin tarjouksen, joutuisin maksamaan melkein kymppitonnin korvauksen."

"Hän myös näytti, miten välityspalkkio ja varainsiirtovero lasketaan ja kertoi niistä tarkan summan", kertoo Reichmuth.

"Välittäjiä on moneen lähtöön. Pysy lujana. Älä allekirjoita mitään paperia ennen kuin olet lukenut ja ymmärtänyt sen. Kysy, jos et ymmärrä."

Ensiasunnon myyminen ei ollut Reichmuthin mielestä vaikeaa. Yksiöt käyvät kaupaksi pääkaupunkiseudulla, ja välittäjä hoiti paperityöt: hän arvioi asunnon, keräsi paperit, neuvotteli ostajien kanssa ja teki sopimukset.

"Suurin pulma oli päättää, hyväksynkö tarjouksen vai odotanko parempaa. Jos hylkäisin tarjouksen, jossa ostaja lupaa maksaa pyytämäni hinnan eikä parempaa tarjousta tule, joutuisin maksamaan välityspalkkion."

Reichmuth ei valinnut ostajaa, joka tarjosi asunnosta parhaan hinnan. Hän valitsi ostajan, jolle pankki oli jo myöntänyt lainan. Silloin kauppa ei kaatuisi, jos ostaja ei saisi lainaa.

"Asunnon myynnissä ei kannata kiirehtiä, mutta minulla oli kiire. Olin löytänyt asunnon, jonka halusin. Olisin myynyt omani pois halvemmallakin, mutta välittäjä neuvoi, että älä myy alihintaan."

Vaikka välittäjä on apuna, myyjällä on iso vastuu kaupassa, sillä hän vastaa asunnon virheistä.

"Kerroin välittäjälle ja ostajalle kaiken, mitä tiesin asunnosta, taloyhtiöstä, alueesta ja jopa naapureista. Ehkä sen takia kaupassa ei tullut ongelmia."

Ostaja ei ole soitellut perään, Sanna Reichmuth kertoo.

"Moni sanoo, että välittäjistä ei ole mihinkään. He eivät ehkä tajua, miten paljon työtä kaupan taustalla on. Välittäjä myös neuvotteli vanhan asuntoni ostajalle, minulle ja uuden asuntoni myyjille sopivan asuntojen luovutusaikataulun."

Sanna Reichmuth muutti 62 neliön asuntoon viime juhannuksena. Ensiasunnon myyjä ei rikastu, hän sanoo. Raha-asiat huolettavat yhä.

"Omistusasunto ei ole säästöä, vaan sijoitus. Viiden sadan euron vuokra oli pieni summa verrattuna nykyisiin asumiskustannuksiini."

Reichmuth asuu kihlattunsa kanssa, mutta osti asunnon yksin ja maksaa asuntolainan itse.

"Minusta rahat on pidettävä erillään siihen asti, kunnes ollaan naimisissa. Olen kertonut tämän miehelle, ja hän hyväksyy sen. Hän maksaa juoksevia kuluja."

Tätä hän ei oppinut kiinteistönvälittäjältä.

Hän päätteli sen itse.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntokauppa
 • Kiinteistönvälitys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää