Koti

Saako lapsi tömistellä kerrostalossa? Asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin asumisesta

Voiko taloyhtiö puuttua naapurin öykkäröintiin rappukäytävässä? Saako kodin vesimaksusta hyvitystä, jos asuu kesät muualla?

Tilaajille

Kotirauha suojaa porraskäytävää

1. Naapuri säilyttää kenkiä ja romua pursuavia laatikoita porraskäytävässä vastoin talon järjestyssääntöjä. Saanko ottaa rojuista valokuvia todistusaineistoksi?

Pelastuslain mukaan tavaroiden säilyttäminen kerrostalon porraskäytävässä ei ole sallittua. Huoneistojen ulkopuolella ei saa siis pitää tavaroita, vaikka järjestyssäännöt eivät sitä erikseen kieltäisi.

Porrashuone on myös kotirauhan suojaama alue samalla tavalla kuin asuinhuoneisto. Siksi pitää olla varovainen, millaisia valokuvia siellä ottaa.

Asukas saa kuitenkin ottaa valokuvia todisteeksi siitä, että porraskäytävässä säilytetään tavaroita turvallisuusmääräysten vastaisesti.

Jos kuvissa näkyy yksityiskohtaista tai arkaluontoista tietoa asukkaasta ja kuvia jakaa esimerkiksi yhtiökokouksessa tai verkossa, kyse voi olla yksityisen tiedon laittomasta levittämisestä, ja siitä voi joutua vastuuseen oikeudessa.

Ennen kuvien ottamista kannattaa neuvotella naapurin kanssa ja pyrkiä siihen, että asukas käy itse siirtämässä tavaransa pois.

2. Naapuri näyttää muille asukkaille keskisormea, tönii heitä ja syljeskelee taloyhtiön yhteisissä tiloissa. Onko tällainen käytös yksityisoikeuden asia, vai kuuluuko se myös taloyhtiölle?

Syljeskelevästä ja tönivästä naapurista kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille.

Uhkaava käytös taloyhtiön yhteisissä tiloissa on myös peruste ottaa asunto haltuun, joten taloyhtiö voi antaa asukkaalle varoituksen.

Jos asukas ei muuta käyttäytymistään varoituksista huolimatta, yhtiökokous voi päättää, että huoneisto otetaan pakkokeinona yhtiön hallintaan. Haltuunotto voi kestää korkeintaan kolme vuotta.

Asukkaiden on oltava valmiita menemään oikeuteen kertomaan tapahtumasta, jos yhtiö päätyy hallintaanottoon eikä naapuri myönnä käyttäytyneensä uhkaavasti.

Ensimmäiseksi kaikkien pitää tehdä kirjallinen ilmoitus isännöitsijälle, jotta hän voi antaa asukkaalle varoituksen.

3. Yläkerrassa asuva perhe aiheuttaa häiriötä. Lapset huutavat öisin ilmeisesti väsymystään ja juoksevat huoneistossa. En pidä sitä normaalina. Mitä ongelmalle voi tehdä?

Taloyhtiössä asuvien on siedettävä erilaisia elämisen ääniä, joita kuuluu naapurista. Normaalista poikkeavaa ääntä tai elämisen rytmiä on kuitenkin melko vaikea määritellä.

Lapset saavat esimerkiksi nauraa, itkeä, juosta ja herätä aikaisin aamulla leikkimään legoilla. Vauva voi herätä yöllä itkemään maitoa. Teini saa paiskata oven kiinni.

Öiset tömistelyn äänet voivat kantautua yhtä lailla aikuisesta, joka herää yöllä vessaan. Vuorotyötä tekevä saa mennä suihkuun yöllä. Koiralla on oikeus kipittää edestakaisin huoneistossa.

Jos äänet kuuluvat selkeästi alakertaan, kyse voi olla äänieristysongelmista. Silloin asiasta kannattaa kertoa taloyhtiön hallitukselle. Naapurin metelöinnistä on hyvä mainita ystävälliseen sävyyn myös naapurille itselleen.

Taloyhtiö ei voi kuitenkaan ottaa asuntoa hallintaan siksi, että lapset leikkivät tai juoksevat. Lasten kohdalla kyse on myös ohimenevästä vaiheesta.

 

Vesimaksua pitää maksaa kesälläkin

4. Olemme asuneet useita kesiä mökillä. Voimmeko pyytää taloyhtiötä palauttamaan vesimaksun niiltä kuukausilta, jolloin emme asu kotona?

Vesimaksu määräytyy yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen mukaan.

Usein vedestä maksetaan erillinen korvaus, joka perustuu henkilölukuun tai mitattuun kulutukseen.

Kaikissa taloyhtiöissä erillistä vesimaksua ei ole, vaan kulut katetaan hoitovastikkeella.

Asukkaat joutuvat maksamaan vesimaksua myös niiltä kuukausilta, jolloin he ovat mökillä, mikäli vesimaksu ei perustu mitattuun kulutukseen.

Vesimaksusta ei saa hyvitystä jälkikäteen, eikä taloyhtiön tarvitse palauttaa vesimaksuja niiltä kuukausilta, jolloin asukkaat ovat asuneet muualla. Yhtiön olisi käytännössä mahdotonta laskea vesimaksuvapautuksia ja vahtia, milloin asukkaat ovat poissa.

5. Puolisoni sairastui ja joutui pitkäaikaishoitoon. Olen asunut yksin yhteisessä asunnossamme vuoden ja unohtanut ilmoittaa asukasmuutoksesta. Saanko takaisin liikaa maksamani vesimaksut?

Kun taloyhtiö perii vesimaksut huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärän perusteella, osakkaalla on velvollisuus oma-aloitteisesti ilmoittaa yhtiölle asukkaiden oikea lukumäärä.

Yhtiöllä ei ole mahdollisuutta valvoa muutoksia itsenäisesti. Jos osakas ei ole ilmoittanut asukasmuutoksesta ja hän on maksanut vesimaksulaskut, osakkaan katsotaan lähtökohtaisesti hyväksyneen vesimaksut.

Yhtiö voi harkita vesimaksun hyvittämistä aiemmalta ajalta, jos osakas pystyy osoittamaan, että hänen puolisonsa on ollut pysyvästi hoidossa tietystä päivästä lähtien.

6. Yksin asuva mummoni on maksanut kaksi vuotta sitten valmistuneen putkiremontin jälkeen lähes 2 000 euroa vesimaksuja. Putkiremontissa on täytynyt tapahtua jotakin erikoista, koska vesimittari näyttää hurjia lukemia. Mitä pitäisi tehdä, kun taloyhtiön hallitus ei ryhdy toimenpiteisiin ylisuuren vesilaskun selvittämiseksi?

Taloyhtiö vastaa vesimittarien kunnossapidosta. Yhtiön täytyy tarkistaa vesimittarin toimivuus ja vaihtaa mittari tarvittaessa uuteen.

Jos vesimittari on kunnossa, yhtiön tulee selvittää, onko jossakin piilevä vuoto, jonka takia vedenkulutus on merkittävästi kasvanut, vaikka asukkaiden lukumäärä huoneistossa on säilynyt samana.

Mikäli vesimittarissa on vikaa tai yhtiön vastuulla olevissa vesikalusteissa tai putkistoissa on vuoto, osakkaalla voi olla oikeus saada hyvitystä liiallisina perityistä vesimaksuista.

 

Asukas maksaa itse paremmat laatat

7. Putkiremontissa keittiöstäni on purettava laatoitukset viemäröinnin ja vesilinjan osalta. En hyväksy erilaista laatoitusta osaan keittiötä. Kuka maksaa laatoituksen?

Taloyhtiöllä on oikeus ja velvollisuus korjata vesiputket. Jos remontti edellyttää keittiön avaamista, niin on tehtävä.

Remontin jälkeen yhtiöllä on velvollisuus ennallistaa keittiö yhtiön niin sanotun perustason mukaiseksi ja vain siitä kohdasta, joka on jouduttu avaamaan.

Tällainen paikkakorjaus on tarkoituksenmukaista: ei ole järkevää avata keittiötä laajemmalta osalta kuin se on välttämätöntä.

Jos osakas on itse valinnut keittiöönsä perustasoa paremmat laatat, yhtiön ei tarvitse maksaa parempia laattoja. Tällöin osakas maksaa kalliimman ja halvemman laatan välisen erotuksen.

Samoin osakas vastaa kuluista, jos hän haluaa, että koko välitila laatoitetaan uudelleen.

8. Kylpyhuoneemme laatat irtoilivat, mutta kosteusmittaaja ei löytänyt lattian alta vettä ja sanoi, että laatat voi kiinnittää takaisin paikoilleen. Kylpyhuoneissa tehty kuntoselvitys osoittaa, että ilmanvaihdossa on puutteita. Kuka maksaa laatoituksen?

Ilmanvaihto kuuluu taloyhtiön kunnossapitovastuulle. Jos osakas pystyy osoittamaan, että irtoaminen johtuu puutteellisesta ilmanvaihdosta, yhtiön pitää maksaa laattojen asennus.

Ellei osakas pysty osoittamaan, että pintamateriaalivaurio kuuluu taloyhtiön maksettavaksi, osakkaan pitää korjata laattojen asennus omalla rahallaan.

Jos työ on alun perin tehty väärin, virhe voi olla urakoitsijan tai uudiskohteessa perustajaosakkaan vastuulla. Heiltä voi vaatia korvauksia, jos esimerkiksi takuuaikaa on vielä jäljellä.

Yleensä laatat irtoilevat siksi, että asennusvaiheessa on ollut vääränlaiset olosuhteet tai laasti on ollut kuivaa. 

Asiantuntijoina lakimies Marina Furuhjelm asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta, lakipalvelut-yksikön päällikkö Virpi Hienonen Kiinteistöliitosta ja lakiasiantuntija Jaana Sallmén Isännöintiliitosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 60 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  2. 2

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  3. 3

   Jatka kuluttamista ja istuta metsää – Tällaisten heittojen aika on ohi, sanoo professori Lassi Linnanen, sillä rikkaiden kuuluu nyt hävitä

   Tilaajille
  4. 4

   Monta brändiä, samat omistajat – katso grafiikasta, kuinka vaate­kauppa keskittyy muutamalle suur­ketjulle

  5. 5

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  6. 6

   Pitäisikö meidän oppia olemaan huonompia äitejä?

  7. 7

   HS testasi markkinoiden parhaat kännykkäkamerat, ja yhdessä asiassa ne päihittävät jopa ammattilais­kamerat

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä puolueet vastaavat, kun Rinne kysyy? Hallituksen ovi aukeaa oikeilla vastauksilla

  9. 9

   Väitin, että vihreiden vaali­voitto ja Halla-ahon ääni­vyöry ovat merkkejä kahtia­jaosta – selitys on helppo mutta puutteellinen

  10. 10

   Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  6. 6

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  7. 7

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  8. 8

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  9. 9

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  10. 10

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää