Koti

HS vertaili nopeita putkiremontti­menetelmiä – urakoitsijat lupaavat valmista jopa runsaassa viikossa

Perinteisessä remontissa kylpyhuoneet voivat olla suurimman osan remonttiajasta tyhjillään

Tilaajille

Putkiremontti kestää nopeimmillaan runsaan viikon, selviää HS:n tekemästä seitsemän erilaisen putkiremonttimenetelmän vertailusta.

Korjausrakentamiseen erikoistunut Consti lupaa valmista asuntokohtaisesti kymmenessä päivässä.

Sen käyttämä Ideal-menetelmä ei kuitenkaan ole perinteinen linjasaneeraus, jossa vanha kylpyhuone puretaan kokonaan ja putket uusitaan täysin. Sen sijaan vanhan kylpyhuoneen sisälle tuodaan uusi, tehtaassa valmistettu moduuli.

Constin toisessa menetelmässä, Hybridissä, taas uusitaan pelkät vesijohdot ja vanhat viemäriputket kunnostetaan sukittamalla. Sitä markkinoidaan 15 päivän remonttiajalla.

Vaikka remonttien asuntokohtaisen läpimenoajan mainostetaan olevan vain 10–15 päivää, koko linjan valmistuminen kestää 4–6 viikkoa. Se on noin puolet nopeammin kuin keskimäärin. Isännöintiliiton putkiremonttibarometrin mukaan perinteinen linjasaneeraus kestää noin 12 viikkoa.

Constin mukaan asunnot ovat silti täysin asuttavassa kunnossa huoneistokohtaisen urakka-ajan eli enintään parin viikon jälkeen. Vanha vesijohto on käytössä siihen saakka, kunnes uusi valmistuu.

Nopeiksi mainostettujen vaihtoehtoisten putkiremonttien kesto ei juuri eroa perinteisestä putkiremontista, jos myös niissä päädytään uusimaan märkätilat kokonaan, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Samaa mieltä on Talokeskuksen linjasaneerausyksikön päällikkö Timo Haapea.

”Kaikki menetelmät ovat suunnilleen yhtä nopeita, jos kylpyhuoneet uusitaan ja remontin sisältö on sama.”

Esimerkiksi Flowallin ja Uponor Cefon kaltaisissa elementtiratkaisuissa remontti aikaa on saatu pari viikkoa lyhyemmiksi. Niissä putkiremontti toteutetaan muuten perinteisellä tavalla, mutta putkimoduulit on esivalmistettu.

Uusimman putkiremonttimenetelmän tuo markkinoille Pilaster. Siinä putket viedään koteloon talon ulkopuolelle.

Pilasterin toimitusjohtaja Janne Kantola sanoo, että asukkaiden ei tarvitse kärsiä remontista kuin viikon tai kaksi, koska suurin osa työstä tehdään muualla kuin asunnoissa.

Pilaster-menetelmällä ei ole vielä toteutettu yhtään kohdetta. Ensimmäinen remontti alkaa vuodenvaihteessa.

Perinteisiä ja uusia menetelmiä yhdistelevä Fira Palvelut puolestaan pyrkii viikon putkiremonttiin.

Toimitusjohtaja Sami Kokkosen mukaan alan toimintatapa on vanhanaikainen. Hän haluaa uudistaa käsityksen putkiremontista, joka kärsii huonosta maineesta – siitä, että aikataulut pettävät ja budjetit ylittyvät.

Hän on hakenut oppia Saksasta, jossa putkiremonteissa on jo päästy viikon läpimenoaikaan. Nyt yritys tekee putkiremontin kuudessa viikossa.

Putkiremontti tehdään perinteisesti päällekkäiset kylpyhuoneet kerrallaan. Yhdellä urakoitsijalla on usein samaan aikaan monia kohteita, joissa se kierrättää työmiehiään.

Putkiremonttikohteessa kylpyhuoneet voivat siten olla suurimman osan remonttiajasta tyhjillään. Tämä selvisi, kun Fira Palvelut asensi riistakamerat työmailleen.

”Halusimme seurata, miten työt kohteissa etenevät. Tulos oli pöyristyttävä: 82 prosenttia työajasta kylpyhuoneet olivat ilman työmiehiä. Siitä ei ole hyötyä kenellekään”, Kokkonen sanoo.

Saksan-mallissa putkiremontti toteutetaan niin, että työt aloitetaan kylpyhuoneissa limittäin, remontit tehdään samalla porukalla ja urakka aikataulutetaan tarkasti kahden tunnin siivuihin.

”Jokaisella ukolla on joka päivä yhdellä työmaalla neljä siivua. Näin ei tule hukka-aikaa eikä tarvetta hyppiä eri työmaiden välillä”, Kokkonen sanoo.

Kokkonen kertoo saksalaisesta asentajaryhmästä, joka on tehnyt töitä yhdessä jo 20 vuotta.

”Suomessa rakennusalalla puhutaan projektiliiketoiminnasta. Se tarkoittaa sitä, että jokainen projekti on ainutlaatuinen. Joka kerta työmiehet kerätään erikseen. Se ei ole hyvä asia, koska silloin oppiminen lähtee käytännössä aina nollasta.”

Juttua varten on haastateltu myös Constin kehityspäällikköä Harri Katajalaa, Consti Talotekniikan asiakkuuspäällikköä Jaakko Suomelaa ja Uponorin hankekehityspäällikköä Toni Wahlforsia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Putkiremontti
 • Asuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää