Koti    |   Kysy asumisesta

Voiko auton lämmittää hallissa polttoaine­käyttöisellä lämmittimellä?

Uudessa autossani on poltto­ainekäyttöinen lisälämmitin.

Uudessa autossani on poltto­ainekäyttöinen lisälämmitin. Aiemmissa autoissani on ollut sähkökäyttöinen lohkolämmitin. Olen hankkinut sellaisen myös nykyiseen autooni, koska parkkipaikkani on isossa autohallissa, jossa on kymmeniä muitakin autoilijoita.

Onko polttoainekäyttöisten lisälämmittimien käyttö sallittua parkkihalleissa, kun se aiheuttaa päästöjä ilmaan?

Tieliikenne- ja ympäristön­suojelulain mukaan moottorit tai muut laitteet eivät saa aiheuttaa ilman pilaantumista eikä haittaa ympäristölle, sanoo asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervan lakimies Marina Furuhjelm.

Hänen mukaansa kiinteistön omistaja saa kieltää polttoainekäyttöisen lisälämmittimen käytön, jos autohallin tai -tallin kaltaisessa suljetussa tilassa on laitteen aiheuttamien päästöjen takia tarvetta esimerkiksi tehokkaammalle ilmanvaihdolle.

Furuhjelm vertaa polttoainekäyttöisten lisälämmittimiä autojen turhaan joutokäyntiin, jota on rajoitettu laissa päästöjen takia.

Millainen ilmanvaihto porraskäytävässä tulisi olla? 

Asun puolitoista vuotta sitten valmistuneessa kerrostalossa. Asunnoissa on koneellinen ilmanvaihto, jonka tehoa voi itse säädellä.

Ongelma on, että ruuan hajut tulevat porraskäytävään, joka on ajoittain paitsi tunkkainen myös lämmin. Onko jossain määritelty, millainen ilmanvaihto ja lämpötila porraskäytävässä pitää olla?

Suomen rakentamismääräyskokoelma D2 määrittää rakennusten sisäilmastoa ja ilmanvaihtoa. Sen mukaan porrashuoneiden suositeltava lämpötila on +17 astetta. Lisäksi porrashuoneen ilmanvaihdon tulee olla riittävä.

Tunkkaisuus ja ruuat hajut porraskäytävässä viittaavat siihen, että rakennuksen koneellinen ilmanvaihto ja lämmitys ovat epätasapainossa, sanoo rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne Matinkylän Huollosta.

Hänen mukaansa molemmat pitäisi säätää uudelleen koko rakennuksessa.

Porrashuoneeseen tulevat ruuan hajut johtuvat yleensä siitä, että sisääntulokerroksen korvausilmaventtiilit on tukittu, jolloin porrashuoneen koneellinen ilmanvaihto vetää korvausilmaa huoneistoista, Päivärinne sanoo.

Mitä, jos huolto­käynnistä ei ilmoiteta? 

Millaisen rangaistuksen hallitus voi saada, jos taloyhtiö ei noudata ilmoitusvelvollisuuttaan ja yhtiön edustaja tulee ilmoittamatta asuntoon esimerkiksi remonttiasian takia? Oma taloyhtiöni jättää toistuvasti ilmoittamatta vierailuista.

Pääsääntö on, että taloyhtiön pitää pyrkiä sopimaan asukkaan kanssa ajankohdasta, jolloin asunnossa käydään, sanoo lakiasiantuntija Jaana Sallmén Isännöintiliitosta.

Hänen mukaansa yhtiöllä on kuitenkin oikeus tulla asuntoon ilmoittamatta kiireellisissä poikkeustilanteissa, esimerkiksi silloin, kun huoneistossa on tapahtunut äkillinen vesivuoto.

Toinen asunto-osakeyhtiölain sallima poikkeustapaus on tilanne, jossa kaikissa tai useissa asunnoissa pitää tehdä samanaikaisesti asennus- tai huolto­töitä, kuten patterien ilmaus.

”Työn laatu johtaa siihen, että olisi aika mahdotonta sopia kaikkien asukkaiden kanssa erikseen kullekin parhaiten sopivasta ajasta”, Sallmén sanoo.

Hän muistuttaa, että tulisi myös taloyhtiölle ja osakkaille kalliimmaksi, jos esimerkiksi huoltomies joutuisi käymään samassa kiinteistössä moneen eri kertaan.

Sallménin mukaan yhtiö voi hyvissä ajoin ilmoittaa, että toimenpide tehdään tiettynä ajankohtana. Samalla asukkaita voidaan pyytää jättämään turvalukot auki.

Jos kyse ei ole kiireellisestä tilanteesta tai työn laatu ei oikeuta poikkeamaan pääsäännöstä eikä käynnistä ilmoiteta etukäteen, yhtiö toimii vastoin asunto-osakeyhtiölakia.

Silloin kyseeseen voi tulla taloyhtiön vahingonkorvausvastuu, Sallmén sanoo.

Vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää, että asunnossa käynnin aikana on syntynyt jotakin euroissa laskettavaa vahinkoa.

Korvattavaksi voisi tulla esimerkiksi rikkoutuneita tai likaantuneita esineitä. Mielipahaa tai harmia ei korvata.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kysy asumisesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  5. 5

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  8. 8

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  9. 9

   Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”

  10. 10

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  8. 8

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  9. 9

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Henri Kontinen dominoi palkintogaalassa sekä kehui Borgin ja McEnroen: ”Elokuvassa on kaksi huikeaa persoonaa, joista toisen alushousumerkkiä olen käyttänyt”
  3. Venäjä tuomitsi virolaismiehen vakoilusta vankeuteen 12 vuodeksi
  4. Suomen rooli hehkutettua vaatimattomampi EU:n uudessa puolustusyhteistyössä – Timo Soini: ”Aina täytyy olla joku kritiikki”
  5. Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta
  6. Tiistaiksi luvassa voimakasta pyryä, tuulta ja huonoa ajokeliä
  7. Aftonbladet: Myös Malmöstä löytyi polttopulloja juutalaisten synagogan luota – Göteborgin iskusta epäillyt olivat saapuneet Ruotsiin äskettäin Lähi-idästä
  8. Jo kolmas perättäinen tappio – yksikään Jokerien pelaaja ei onnistunut voittolaukauskisassa
  9. Tunti sitten
  10. Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Niinistö torjui rahaliiton syventämisaikeet ”kokemustensa vankina”, Väyrystä tentattiin kannattajakorteista
  11. Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”
  12. Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään
  13. Näytä lisää