Koti

Virheiden korjausta ei saa venyttää

Kun kaupat uudiskohteesta on solmittu ja huomaat virheitä, tee aina kirjallinen reklamaatio.

Ennen kauppoja

Lue kauppakirja huolellisesti läpi ja varmista, että se on tehty oikein.

Luetuta paperit tarvittaessa valitsemallasi asiantuntijalla.

Kauppojen jälkeen

Kun havaitset virheitä, tee aina kirjallinen reklamaatio.

Ilmoita taloyhtiölle ja myyjälle viivytyksettä, jos asunnossa ilmenee laajenevia ja rakennusta mahdollisesti vaurioittavia virheitä, jotka vaativat pikaista korjaamista. Tällaisia ovat esimerkiksi vuotava vesiputki ja asumisturvallisuutta vaarantavat sähkökytkennät.

Pienempien pintavirheiden, kuten lattian kolojen, lohjenneiden laattojen ja naarmuuntuneiden ovipintojen korjaamisen myyjä voi siirtää vuositarkastuksen yhteyteen.

Vuoden kuluttua

Myyjän on järjestettävä asuntokauppalain mukainen vuositarkastus 12–15 kuukauden kuluttua siitä, kun rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt rakennuksen ja se on luovutettu asumiskäyttöön.

Katselmuksessa myyjä kerää osakkailta virhelistat, joihin on merkitty ensimmäisen asumisvuoden aikana asunnoissa ja kiinteistössä havaitut virheet.

Näin mahdolliset korjaukset voidaan tehdä kerralla.

Myyjä on velvollinen korjaamaan virheet kohtuullisessa ajassa.

Asumista haittaavat ja pahenevat virheet täytyy korjata viivytyksettä. Korjauksien laadun varmistamiseksi on hyvä sopia jälkitarkastuksesta.

Vuositarkastuksen jälkeen

Vuositarkastuksen jälkeen myyjä vastaa piilevistä virheistä, jotka ovat olleet rakennuksessa silloin, kun asun­­not on luovutettu ostajille.

Jos asunnossa ilmenee vir­heitä, jotka eivät olleet havaittavissa vuositarkastuksessa, ostajan tulee ilmoittaa niistä myyjälle kohtuullisessa ajassa.

10 vuoden kuluttua

Rakennuttajan vastuu päättyy, ellei virheistä ole reklamoitu asianmukaisesti. Virheiden korjaaminen jää tällöin taloyhtiön ja osakkaan vastuulle. Vireillä olevat riidat eivät kuitenkaan raukea, vaikka kymmenen vuotta tulee täyteen yhtiön hallinnon luovuttamisesta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakennusvirheet
 • Rakennusala
 • Asuminen
 • uudiskohteet
Luetuimmat - Koti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää