Koti

Onko suomalainen rakentaminen huonoa? Rakennusyhtiön mielestä ei, professorin mukaan moraali on heikko

”Rakentamisessa pitäisi peruuttaa aikaan, sanotaan 50-luvulle, jolloin talot olivat vielä terveitä”, sanoo arkkitehtuurin emeritusprofessori Panu Kaila.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina rakennusvirheistä ja niistä aiheutuneista valituksista, joiden määrä on yleistynyt vauhdilla.

Kuluttajariitalautakunnan ylitarkastaja Timo Mason mukaan varsinkin rakentamista ja uusia asuntoja koskevien reklamaatioiden määrä on kasvussa. Paraikaa lautakunnalla on käsittelyssä pari tuhatta rakentamiseen, remontoimiseen ja uuden asunnon kauppaan liittyvää valitusta.

Aiheen tiimoilta kuultiin myös HS:n lukijoita, jotka arvioivat suomalaisen rakentamisen tilan heikoksi. Mutta mitä mieltä ovat alan asiantuntijat?

Perinteiseen rakentamiseen perehtynyt arkkitehti ja arkkitehtuurin emeritusprofessori Panu Kaila arvioi, että etenkin perusrakentaminen on Suomessa virheellistä. Virheet eivät ole kuitenkaan etupäässä kiinni siitä, että rakennuttajat tekisivät virheitä, vaan kehnoista perusratkaisuista.

”Alipaineinen ilmanvaihto ja betonielementti eivät ole hyviä rakennusratkaisuja. Betonielementissä ongelmana on umpinaisuus: betoni säilöö kaiken myrkyn sisäänsä. Energiaa halutaan säästää niin vahvasti, että asunnot alipaineistetaan, jolloin kaikki ilma pysyy sisällä. Se on aivan nurinkurista ajattelua, josta ei vain hellitetä”, Kaila sanoo.

YIT:n Suomen ja CEE:n asumisen toimialajohtaja Antti Inkilä pitää puolestaan suomalaista rakentamista laadultaan varsin korkeatasoisena.

”Hyvänä esimerkkinä voisin mainita verrokkina Espanjan lomakohteet. Vaatimustaso on meillä Suomessa tiukka, ja teemme monimutkaisiakin hankkeita. Esimerkiksi LVIS-tekniikka on hyvin korkealla tasolla suomalaisessa rakentamisessa verrattuna muiden maiden rakentamiseen”, Inkilä sanoo.

Kaila on osallistunut eduskunnan rakentamista käsitteleviin istuntoihin ja käynyt puhumassa kansalaisinfossa nykyisen perusrakentamisen aiheuttamista terveysongelmia. Vanhat toimintamallit pysyvät kuitenkin tiukassa.

”Myös eduskunnalla on vastuu vääristä, ihmisiä sairastuttavista määräyksistä. Käänteitä saataisiin aikaan, jos ihmisille jouduttaisiin korvaamaan terveyteen liittyviä menetyksiä. Vasta silloin rakentajat heräisivät, sillä kenelläkään ei olisi varaa maksaa niin mielettömiä korvauksia.”

”Hiljattain julkaistiin tutkimus, jonka mukaan Suomessa on maailman terveimmät koulut, mutta sairaimmat oppilaat. Koulujen puhtauteen johtavilla myrkyillä tuhotaan ihmisten terveyttä. Mutta kun lääkäreitä ei kuunnella, ei ongelmaa pidetä tarpeeksi pahana, eikä sille siten tehdä mitään”, Kaila sanoo.

Juuri ihmisten terveyteen vaikuttavia rakennusvirheitä Kaila on pyrkinyt tuomaan julkisuuteen useiden vuosien ajan.

”Urakoitsija korvaa korkeintaan virheen, mutta ei anna pennin pyörylää, vaikka ihmiseltä on voinut mennä terveys ja työpaikka. Homesairautta ei hyväksytä ammattitaudiksi: vasta sitten voi vetäytyä töistä, kun suostuu kärsimään mielenterveysongelmista. Kyse on kuitenkin täysin fysiologisesta oireesta, että ihminen ei voi kerta kaikkiaan hengittää. ”

YIT:n Inkilä kuvailee rakentamisessa ilmenevien laatuongelmien olevan monen asian summa.

”Tietysti on oltava ammattitaitoa, oikeanlaista asennetta ja yhteistyökykyä – näistä se laatu sitten syntyy. Mutta toki, kun rakentaminen on käsityötä, voi aina sattua jotakin. Yksittäisissä projekteissa tehdään iso määrä erilaisia päätöksiä, jotka ihmiset aina tekevät. Toisaalta on tärkeää huolehtia, että laatua pyritään jatkuvasti kehittämään ja laatutasoa parannetaan palautteen kautta.”

Vaikka valitusten määrä on kasvanut kuluttajariitalautakunnassa, YIT:ssä valitusten määrän ei ole havaittu kasvavan.

”Valitukset ovat aina yksittäistapauksia, jotka koskevat hyvin eri tyyppisiä asioita. Esimerkkinä voisin mainita valituksen parketin värin vaihtelusta.”

Kuluttajat epäilevät, että rakennuttajat tekevät osan virheistä tahanomaisesti. Inkilän mukaan vikojen korjailu ja niissä viivytteleminen ei palvele rakennuttajankaan etua.

”Ihmettelen suuresti, jos joku rakennusalalla on sitä mieltä, että kustannuksissa voi säästää jättämällä virheitä taakseen. Kerralla kuntoon, se on taloudellisin tapa tehdä töitä”, Inkilä sanoo.

Mitä pidempään virheen korjaaminen kestää, sitä kalliimmaksi se myös tulee. Toisinaan kyseessä voi olla Inkilän mukaan kuitenkin niin monimuotoinen ongelma, että lopullisen syyn ja ratkaisun löytäminen voi ottaa aikansa.

”Varmasti lähes jokainen yritys, joka toimii alallaan, pyrkii omaa laatusilmukkaansa parantamaan. Eli jos jossakin ilmenee virhe, ja se on toistuva, pyrimme tutkimaan, millä keinoin saisimme sen poistettua. Toki meillä on Suomessa eri ikäisiä ja eri tyyppisiä yrityksiä, jotka jokainen lähtevät kehittämään toimintaansa omalla tavallaan saamansa palautteen pohjalta”, Inkilä sanoo.

Kailan mukaan virheitä ei tehdä välttämättä tahallaan, mutta niitä syntyy herkästi kiireessä – ja asiat jätetään helposti sikseen.

”Rakennusmiehet ovat kertoneet, että he ovat joutuneet jättämään ullakolle sateen kastamia villoja, koska niitä ei ole alun perin ehditty peittää, eikä sittemmin vaihtaa – ja pomo käskee, että töitä on jatkettava. Siinä sitä sitten ihmetellään, miksi asunto on homeessa. Moraali on heikko rahan takia”, Kaila sanoo.

Kailan mukaan nykyisistä lämmöneristysmääräyksistä on tullut jo niin kireitä, että rahaa kuluu enemmän asuntojen jäähdyttämiseen kuin lämmöneristykseen. Hänen mielestään rakentamisessa olisikin parasta ottaa hieman ”takapakkia”.

”Yleisneuvo on, että jos putoaa heikkoihin jäihin, noustaan tulosuuntaan. Rakentamisessa pitäisi peruuttaa aikaan, sanotaan 50-luvulle, jolloin talot olivat vielä terveitä. Säilytetään terveellisyys, ja lisätään kokeellista lämmöneristystä, mutta ei aseteta sille heti hirveitä vaatimuksia.”

YIT:n Inkiläkin myöntää, että energiatehokkaassa rakentamisessa aletaan olla jo äärirajoilla.

”Mielestäni energiatehokkuuden parantaminen ei ole enää mielekästä, sillä se saattaa aiheuttaa erilaisia ongelmia, jotka eivät ole enää hallittavissa.”

”Kun jokin ratkaisu tehdään, täytyy kokonaisuuden aina toimia. Mikäli meillä rakennetaan energiatehokkuuden nimissä tiiviitä taloja, ovat ilmanvaihtopaineolosuhteet ja sen toimivisuus äärimmäisen tärkeitä. On otettava huomioon, että puhumme aina kokonaisuudesta”, Inkilä sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Rakennusvirheet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  3. 3

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  4. 4

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  5. 5

   Vetovoima väljähtyi: Trumpin nimi otetaan alas loistohotellista New Yorkissa

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  8. 8

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  9. 9

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  8. 8

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  9. 9

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää