Koti

HS vertaili, millainen remonttilaina kannattaa ottaa ja paljonko se maksaa

Remonttia varten voi ottaa vakuudetonta kulutusluottoa tai vakuudellista kulutus- tai asuntolainaa.

Ensin perusasiat: remonttia varten voi ottaa kolmenlaista lainaa. Se voi olla vakuudetonta kulutusluottoa tai vakuudellista kulutus- tai asuntolainaa.

Käytännössä lainaratkaisu valikoituu remontin sisällön ja laajuuden mukaan. Pienempään pintaremonttiin saa kulutusluoton, ja isommissa peruskorjauksissa remonttilaina kannattaa leipoa asuntolainaan.

Vakuudeton kulutusluotto sopii remonttiin silloin, kun lainan ottaja ei halua tai pysty tarjoamaan rahoittajalle vakuuksia. Halvemmaksi tulee vakuudellinen kulutuslaina.

Kaikkein edullisin on asuntolainaan sidottava remonttilaina. Siinä korot ovat kulutusluottoja selkeästi matalampia ja ne ovat osittain verovähennyskelpoisia.

Erot lainakuluissa ovat suuria, selviää HS:n neljästä pankista ja yhdestä rahoitusyhtiöstä pyytämistä esimerkkitarjouksista.

Esimerkiksi vakuudellisessa 25 000 euron kulutusluotossa viiden vuoden maksuajalla hintaero halvimman ja kalleimman rahoittajan välillä on lähes 4 440 euroa.

Hintaero on vielä suurempi 126 500 euron asuntolainaan sidotussa remonttilainassa, jossa on 20 vuoden laina-aika: pankkeja kilpailuttamalla voi säästää lainakuluissa lähes 5 200 euroa.

Rahoitusyhtiö Santanderin kulutusluottoliiketoiminnasta vastaava johtaja Ville Rinkinen selittää suurta hintaeroa kulutuslainassa sillä, ettei se vaadi asuntoa lainan vakuudeksi. Yhtiö lainaa suuriakin summia ilman vakuuksia. Joustavuudesta saa siis maksaa.

”Asunnon antaminen vakuudeksi ei monesti ole edes mahdollista. Toinen syy on se, että palvelemme kaikkien pankkien asiakkaita ja hinnoittelu on kaikille sama”, Rinkinen sanoo.

Pankit taas muistuttavat, että lainan hinta on aina tapauskohtainen. Siihen vaikuttavat muun muassa asiakkaan maksukyky, luotolle tarjottavat vakuudet ja asiakassuhteen laajuus.

Asuntolainaan sidottavan remonttilainan saamiselle pankit sanelevat erityisiä ehtoja: remontin täytyy olla luonteeltaan perusparannusta, eli remonttikohteessa pitää kajota myös rakenteisiin, kuten uusia kylpyhuoneen vedeneriste.

Jos päätyy rahoittamaan remontin asuntolainana, pitää ottaa uusi asuntolaina jo olemassa olevan asuntolainan rinnalle.

Vanha ja uusi asuntolaina voidaan myös yhdistää. Tällöin vanhan asuntolainan hinta saattaa kuitenkin nousta, koska korko määrittyy lainan yhdistämishetken hinnoittelutilanteen mukaan. Lainojen yhdistäminen ei siten kannata, jos korkotaso nousee.

Kulutuslaina on ainoa vaihto­ehto, jos halutaan rahoitusta niin sanottuihin vuosikorjauksiin. Vuosikorjauksia ovat muun muassa asunnon maalaus, tapetointi, lattiapintojen uusinta ja aikaisempaa tasoa vastaavien keittiökalusteiden hankinta.

Kulutusluottoa saa Danske Bankista ja OP:sta enintään 15 000 euroa, S-Pankista 20 000 euroa, Nordeasta 25 000 euroa ja Santanderilta 50 000 euroa. Korkoja ei voi vähentää verotuksessa.

Säästämällä voi pienentää korjaushankkeeseen tarvittavaa lainamäärää, siitä aiheutuvia kustannuksia ja lainaan liittyvää riskiä, muistuttaa OP:n liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Huttunen.

Myös S-Pankin kehityspäällikön Päivi Huttusen mielestä säästäminen on fiksu tapa toteuttaa kodin uudistuksen rahoitus. Aina riittäviä säästöjä ei kuitenkaan ole, jolloin kulut täytyy maksaa lainarahalla.

”Moni mieltää lainan ottamisen pelkkänä kuluna, vaikka todellisuudessa ihminen kasvattaa siinä varallisuuttaan. Se on käänteinen säästämisen muoto”, Päivi Huttunen sanoo.

Omilla säästöillä on merkitystä varsinkin, jos remonttihanke ja siihen liittyvä rahoitustarve on suuri. Kaikkia säästöjä ei välttämättä kannata tuhlata, koska pahan päivän varalle on hyvä olla rahaa tilillä.

Santanderin Ville Rinkinen suosittelee remonttia suunnitteleville rahoitusmahdollisuuden kysymistä myös suoraan remonttia tarjoavista yrityksistä.

”Rahoitusehdot ovat monesti kilpailukykyisiä oman pankin vakuudettomaan lainaan verrattuna, ja tällöin koko remonttipalvelun rahoitusta myöten saa hoidettua yhdestä paikasta.”

Oma Koti -messut Helsingin Messukeskuksessa 7.–10.4. Lisätietoa saa Kevätmessujen nettisivuilta eli täältä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Remontointi
 • Asuntolaina
 • Remontti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  3. 3

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loistaa juuri nyt voimakkaan punainen aurinko – Suora lähetys valoilmiöstä HSTV:ssä

  4. 4

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Poliisin operaatio Helsingin Kurvissa: sekoilu ja huumekauppa yritetään kitkeä pois – ”Asukkaat tuntevat päiväsaikaan olonsa turvattomaksi”

  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n entinen päätoimittaja ja ex-kansanedustaja hakevat valtioneuvoston viestintäjohtajaksi – yhteensä 15 hakijaa tavoittelee paikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  8. 8

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää