Helsinki, Espoo ja Vantaa rakentavat lähivuosina vauhdilla – Katso, missä voisit asua tulevaisuudessa

HS keräsi tiedot tärkeimmistä uudiskohteista, joita rakennetaan pääkaupunkiseudulle lähivuosina.

Uusia asuntoja rakennetaan ennätysvauhtia Helsingissä ja Vantaalla. Espoossa on vielä rauhallista, mutta Länsimetron liikenteen aloitus elokuussa vauhdittaa monia uusia hankkeita.

Kerrostaloja rakennetaan poikkeuksellisen vilkkaasti. Etenkin nuorten sukupolvien elämäntyyli on urbaani, eikä siihen kuulu auton omistaminen. Siksi he valitsevat kerrostalokodin ja mieluiten radan varresta.

Pitkään jatkuneen huonon taloustilanteen vuoksi omakoti- ja rivitalojen rakentaminen on hiipumassa.

Valmistuvista ja rakenteille tulevista asunnoista vain joka viides on pientaloissa.

Helsingissä oli rakenteilla liki 6 000 uutta asuntoa vuonna 2015. Lähes yhtä suuren määrän eli 5 500 asunnon rakentaminen alkaa tänä vuonna.

Ylivoimainen ykkösalue on viime vuodet ollut Jätkäsaari, jossa alkaa 1 400 uuden asunnon rakentaminen.

Rinnalle on kirimässä Kalasatama. Siellä rakentamisen vauhti hiljeni viime vuosina, koska Redi-keskuksen rakennustyöt keskeytyivät valituksen vuoksi. Kun valitus kaatui oikeudessa, rakennusliikkeet ja rakennuttajat käynnistävät kilvan hankkeita.

Seuraavaksi alkaa Jätkäsaaren kärjen eli Sompasaaren rakentaminen, ja parin kolmen vuoden päästä on vuorossa Verkkosaari metroradan pohjoispuolella.

”Kalasatama tuntuu vetävän urbaaneja lapsiperheitä”, kertoo asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randell Helsingin kaupunginkanslian talous- ja suunnittelu­osastolta.

Kohtuuhintaisia hitas-asuntoja on Randellin mukaan tulossa kalliille merenranta-alueille, joista muutoin tulisi pelkästään rikkaiden kaupunginosia.

”Ei ole keksitty parempaakaan keinoa sekoittaa erilaisia asukkaita samalla alueella.”

Sen sijaan hitas-asuntoja ei ole tarkoitus enää tehdä halvemmilla ja keskustasta kauempana olevilla alueilla (Helsinki III–V), koska vapaiden markkinoiden ja hitas-säädeltyjen asuntojen hinnoissa ei juuri ole eroja.

Helsinki ei ryhdy ajamaan erityisesti pikkuasuntojen rakentamista.

”Meidän on saatava aikaan edullisia perheasuntoja, jotta saisimme asuntomarkkinoille kiertoa. Kun pari muuttaa yksiöstä tai kaksiosta kolmioon, vapautuu kysyttyjä pieniä asuntoja”, Randell selittää.

Helsinki on huolissaan siitä, miten valtio on säätelemässä asumisoikeusasuntojen rakentamista. Niiden määrä on kytketty valtion tuella rakennettujen vuokra-asuntojen määrään.

Randellin mukaan aso-asuntoja kysytään yhä enemmän, koska huonossa taloustilanteessa ison asuntolainan ottaminen ei houkuttele.

Pieniä vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja on tehty viime vuosina, ja rakennuttajien, kuten VVO:n ja Saton investointitahti tuntuu pysyvän samanlaisena myös lähivuosina.

Kolmanneksi suurimmaksi rakennusalueeksi kasvaa Kruunuvuorenranta Katajanokkaa vastapäätä, vaikka asukkaat joutuvat odottamaan uusia Kruunusiltoja 2020-luvulle asti.

Uusia asuntoja nousee poikkeuksellisen paljon myös Helsingin vanhoihin lähiöihin: parina viime vuonna noin 40 prosenttia uudiskohteista rakennettiin vanhoille alueille.

Täydennysrakentamista on tulossa Lauttasaareen uuden metroaseman ympärille, Haagassa Vihdintien varteen ja Haagan puiston pohjoisreunalle sekä Maunulaan ja Jakomäkeen.

Myös vanhat sairaala-alueet alkavat muuttua vähitellen urbaaneiksi asuinalueiksi, etenkin Koskelan sairaalan puistomainen ympäristö. Ensimmäiseksi suunnitellaan Koskelantien varteen peräti 1 300 uuden asunnon rakentamista.

Herttoniemen sairaalaa odottaa purkaminen ja 400 uuden asunnon rakentaminen alkanee vuonna 2019.

Myös tulevan raidejokerin varteen suunnitellaan useita satoja asuntoja etenkin Oulunkylän aseman tienoille ja Maunulaan. Rakentaminen ajoittunee 2020-luvun taitteeseen.

Vantaa kirii jo Espoon ohi uudistuotannossa. Työmaita avataan etenkin Kehäradan molemmissa päissä Tikkurilassa ja Kivistössä. Viime vuonna Vantaalla valmistui 2 700 ja rakenteilla oli 3 700 asuntoa.

”Aiemmin tuotannosta oli puolet omakotitaloja ja toinen puolikas kerrostaloasuntoja. Nyt vain alle viidesosa on pientaloja”, kertoo asumisen asiantuntija Tomi Henriksson.

Lähes sama tahti jatkuu vuonna 2016. Uusia asuntoja rakennetaan 2 600 ja niistä on 2 200 kerrostaloissa. Puolet on omistus- ja 300 asumisoikeusasuntoa. Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja on tulossa 750 ja kohtuuhintaisten valtion tuella rakennettuja 320.

”Sama meno jatkuu myös vuosina 2017–2018. Lähes 3 000 asunnon aloitukseen ylletään vuonna 2019. Silloin on tarjolla vaihtoehtoja monesta paikasta eri puolilta kaupunkia”, Henriksson kertoo.

Painopisteet ovat Tikkurilassa, Kivistössä ja Myyrmäessä. Henriksson arvioi, että niistä jokaiseen nousee noin 3 000 asuntoa vuoteen 2020 mennessä.

Vantaa toivoo pienten asuntojen suuren kysynnän innostavan rakennusliikkeitä suunnittelemaan toimivia yksiöitä ja pikkukaksioita.

”Sellaisia tehdään vuokralaisille, miksei myös omistus­puolelle”, Henriksson sanoo. Hän viittaa Saton 15 neliön studiokotiin ja rakennusliike TH2:n 24,5 neliön yksiöön.

Myös Espoossa rakennetaan kerrostaloasuntoja. Viime vuonna aloitetuista 2 800 asunnosta vain neljännes eli 700 oli omakotitaloja.

”Tänä vuonna rakenteille tulee 2 500 asuntoa. Meillä on tasaista kuhinaa eri puolilla”, kertoo asuntopäällikkö Anne Savolainen.

Espoon jättiurakka alkaa, kun asuntorakentaminen alkaa länsimetron jatkeen varrella Finnoossa ja Kaitaalla.

Sinne suunnitellaan peräti 15 000:ta uutta asuntoa, ja rakentamista riittää 2020-luvun loppupuolelle.

 

Helsinki rakentaa vauhdilla Kruunuvuorenrantaa, Kuninkaantammea ja Honkasuota
Jätkäsaari

Satakunta kaksikerroksisista kaupunkipientaloa ja pienkerros­taloa alkaa nousta Saukonkaaren varrelle vuosina 2016–2018.

Välimerenkadun varrelle on tulossa Firan uudentyyppinen ryhmärakentamishanke, jossa rakentamisen hinta tulee aiempaa läpinäkyvämmäksi. Taloon tulee yli sata asuntoa. Lähistöllä on myös Saracon ryhmärakentamishanke.

Erityisesti lapsiperheille on tulossa Hyväntoivonpuiston ja peruskoulun tuntumaan Helsingin Asuntotuotantotoimiston (ATT) hitas-talo, jota aletaan rakentaa vuonna 2016.

Atlanninkadun ja Jätkäsaaren puiston väliin Saton kortteliin on tulossa kaikkiaan lähes 200 hitas-asuntoa että vapaarahoitteista vuokra-asuntoa. Viereiseen kortteliin Lakea rakentaa 60 hitas-asuntoa vuonna 2017.

Vuonna 2018 rakennettavan pohjoisen liikuntapuiston lähelle nousee TA-Asuntojen viherkortteli. Talojen julkisivuja peittävät viherseinät. Kortteliin rakennetaan yli sata asumisoikeus­asuntoa ja kohtuuhintaista vuokra-asuntoa. Atlantinkadun varteen aletaan rakentaa ATT:n hitas-taloa vuonna 2016.

Yhteensä 250 asuntoa rakennetaan kahteen kortteliin Saukonlaiturin puolelle Kairon­kadun ja Bermudankolmion väliin. Kummankin korttelin koilliskulmaan nousee 16-kerroksinen tornitalo. Rakennustyöt alkanevat 2018–2019.

Kalasatama

Kalasataman rakentamista hidasti pari vuotta epätietoisuus siitä, milloin asemakaavavalitukset Redi-keskuksen suunnitelmista ratkeavat. Nyt kun Redi nousee vauhdilla, rakennusliikkeet ja rakennuttajat uskaltavat aloittaa kerrostalojen työmailta.

Samaa tahtia nousee Redin pohjoispuolelle myös terveys- ja hyvinvointikeskus. Sosiaali- ja terveyspalvelujen keskus valmistuu syksyllä 2017 ja kauppakeskus vuoden 2018 alussa.

Redin ensimmäisen tornitalon rakentaminen alkanee tänä vuonna. Taloon tulee lähes 300 asuntoa. Seuraavan tornin työt alkavat ehkä vuonna 2017, koska asuntojen kysyntä on ollut vilkasta.

Sörnäistenniemi alkaa olla valmis, ja alueella asuu pian 2 700 asukasta. He pääsevät nauttimaan Mustikkamaan maastoista, kun kevyen liikenteen Isoisänsilta avataan kesäkuussa 2016.

Kalasataman peruskoulun 1. vaihe ja päiväkoti valmistuivat vuoden 2015 lopussa, päiväkoti aloitti toimintansa heti vuoden 2016 alussa ja koulun 1–2 luokat aloittavat syksyllä 2016. Myös Kalasataman puiston rakentaminen jatkuu vuosina 2016–2018. Leikkipaikka valmistuu kesäkuun loppuun mennessä ja puiston 1. vaihe syyskuun lopussa.

Sompasaaren ensimmäisen korttelin rakentaminen alkaa vuoden 2016 lopussa. Sompasaareen rakennetaan omistus-, hitas- ja asumisoikeusasuntoja sekä vapaarahoitteisia ja valtion tukemia vuokra-asuntoja. Yhdestä kerrostalosta on tulossa konsultin ohjaama ryhmärakentamiskohde, ja toisessa asukkaat vetävät itse projektia. Alue valmistuu 2020-luvun alkupuolella.

Myös Kalasataman pohjoispuoli alkaa muotoutua vuonna 2017, kun Verkkosaaren asuntorakentaminen alkaa. Alue on lähes yhtä suuri kuin Sompasaari.

Rantaan on tulossa kerrostaloja, korkeimmissa on 16 kerrosta. Ne ulottuvat veden päälle samaan tapaan kuin Lauttasaaren Vattuniemessä. Keskemmälle useat rakennusliikkeet rakentavat kerrostaloja.

Suuri rakennuttaja on Helsingin kaupungin oma asuntotuotantotoimisto (ATT).

Verkkosaaressa toteutetaan ryhmärakennuttamishankkeita: Koti kaupungissa, Suomen Omakoti, Pro Rakentajat ja Stadiin ry. Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö rakennuttaa Teollisuustaiteen liiton Ornamon jäsenille asuintalon. Setlementtiasunnoille on tulossa vuokratalo, samoin Alkuasunnoille.

Koskelan sairaalan alue

Koskelan sairaala-alue alkaa muuttua 2010-luvun lopulla urbaaniksi asuinpaikaksi.

Ensimmäisten 200 uuden asunnon rakentaminen alkaa Käpyläntien varrella vuonna 2018. Seuraavina vuosina on tulossa peräti 1 300–1 400 asuntoa.

Kruunuvuorenranta

Merellinen uusi kaupunginosa syntyy linnuntietä vain kolmen kilometrin päähän Helsingin keskustasta.

Joukkoliikenne-, pyöräily- ja kävelysilta on suunniteltu lähes valmiiksi.

Kruunusillan raitiotieyhteys keskustasta Yliskylään rakennettaneen vuosina 2018–2025. Tulevaisuudessa matka keskustaan kestää ratikalla vartin ja pyörällä 20 minuuttia.

Kruunuvuorenrannassa on hyvät mahdollisuudet lenkkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen Stansvikin kartanon mailla ja Kruunuvuorenlammen ympäristössä. Yleinen uimaranta on Stans­vikinrannalla. Kruunuvuorenrannassa rantaviivaa on peräti kuusi kilometriä.

Asuntorakentaminen alkoi vuonna 2014, ja ensimmäiset asukkaat ovat jo muuttaneet Gunillankallioon.

Vuonna 2015 aloitettiin 700 asunnon työmaat. Seuraavina kolmena vuonna eri puolille aluetta nousee noin 2 500 asuntoa etupäässä kerrostaloihin. Tarjolle tulee omistus-, hitas- ­sekä asumisoikeusoikeusasuntoja, mutta myös vuokra-asuntoja. Monista kodeista aukeavat näkymät merelle ja metsään.

Etenkin Gunillankalliossa rakentaminen jatkuu vilkkaana. Myös Borgströminmäkeen nousee uusia asuntoja, vuonna 2018 päiväkoti, yhteistila ja kauppa.

Hopealaaksossa Helsingin asuntotuotantotoimisto aloittaa yli 300 asunnon rakentamisen syksyllä 2016. Tulossa on myös päiväkoti, myöhemmin sivukoulu ja liikuntapuisto.

Tulevan sillan kupeeseen merenrantaan Kruunuvuoreen on suunniteltu 350 omistus­asuntoa. Ensimmäiset työmaat aloitettaneen 2018–2019.

Kuninkaantammi

Uusi kaupunginosa syntyy laajojen ulkoilumaastojen äärelle Keskuspuiston kupeeseen, pienen matkan päähän Paloheinän urheilukeskuksesta. Kuninkaantammea rajaa Vantaanjoki ja sen luonnontilassa olevat kosket.

Silti alue on hyvin saavutettavissa. Bussilinja 560:n reitti kulkee alueen läpi, ja bussilla pääsee Myyrmäen ja Malmin asemille. Hämeenlinnanväylää pitkin pääsee busseilla keskustaan.

Tänä vuonna alueella on rakenteilla noin 400 asuntoa. Tiivis, spiraalin muotoinen keskusta-alue muistuttaa keskiaikaista pikkukaupunkia, kun se valmistuu 2020-luvun alussa. Kuninkaantammen aukio on kaupunginosan sydän, ja sinne on suunniteltu koulu, päiväkoti, leikkipuisto, kylätalo ja ruokakauppa.

Pääkatujen varteen tulee 4–5-kerroksisia taloja ja kävelykatuja reunustamaan 2–3-kerroksisia kaupunkipientaloja sekä rivi- ja omakotitaloja.

Kerrostaloja aletaan rakentaa keskustan laidoilla vuonna 2015. Arviolta 400–600 uutta asuntoa nousee vuonna 2016 ja sama tahti jatkuu myös seuraavana vuonna.

Kiivaimmillaan rakentaminen on 2020-luvun taitteessa. Vierekkäisille tonteille rakennetaan kerrostalot betonista ja puusta.

Kuninkaantammi on suunniteltu erityisesti kävelijöille, sillä keskusta-alueen pysäköinti viedään maan alle. Turvallinen alue sopii myös lapsiperheille.

Vedenpuhdistuslaitoksen vanhasta vesi­altaasta kunnostetaan Palettilampi uimarantoineen. Pientalotontteja on tulossa Lammenrantaan, Palettilammen länsipuolelle.

Honkasuo

Puusta rakennettu kaupunkikylä nousee Helsingin ja Vantaan rajalle. Alueelle rakennetaan omakoti-, rivi- ja kerros­taloihin kaikkiaan noin 850 asuntoa, joista puolet vuoteen 2020 mennessä. Alueelle rakennetaan kevytkaukolämpöverkko, jossa maalämpöä otetaan käyttöön uudenlaisella tekniikalla.

Palvelut löytyvät pienen matkan päästä Malminkartanosta, josta pääsee myös Kehäradan juniin. Alueen läheltä kulkee myös poikittaisbussi 560 reitti Myyrmäen asemalle.

Lauttasaari

Vattuniemen uudistaminen alkaa olla loppusuoralla. Viimeisiä uusia kerrostaloja aletaan rakentaa 2016. Puretun ostoskeskuksen tienoon uudistaminen on vauhdissa. Uuden liikekeskuksen päälle nousee kerrostaloja, joissa on yhteensä 140 asuntoa. Lisäksi Lauttasaarentien pohjoispuolelle rakennetaan 35 asunnon kerrostalo.

Mellunkylä ja Tankovainio

Tankovainioon on syntymässä uusi 400 asunnon kokonaisuus. Ensimmäisiä malleja Helsinki-kerrostaloista aletaan rakentaa mahdollisesti tämän vuoden lopussa. Yhdessä Aalto-yliopiston kanssa mallistoa ovat kehitelleet E-House, Yrjö ja Hanna -säätiö, Basso Building Systems ja Pohjola Rakennus Uusimaa.

Tavoitteena on kehittää vaihtoehtoja täydennysrakentamiseen eli tarjota taloyhtiöille pienten kerrostalojen malleja, joita voitaisiin rakentaa esimerkiksi parkkipaikoille ja pihoille.

Naulakalliossa omakoti- ja kaupunkipientalojen rakentaminen alkaa 2017. Lisäksi Rukan­laelle tulee pientalotontteja.

Mellunkylän vanha ostari puretaan ja paikalle tulee asuntoja.

Myllypuro

Myllypuron itäosassa Ratasmyllyntien ja Valssimyllynkadun varressa jatkuu Puu-Myllypuron rakentaminen. Puisia kaupunkipientaloja rakennuttaa Helsingin ATT. Osa on hitas-asuntoja vuonna 2017. Niiden ympärille on tulossa myyntiin tontteja pientaloille.

Entisen voimalan alueen muutos asuntoalueeksi alkaa tänä vuonna. Jyskyjärvenpolun varteen on tulossa paljon kerrostaloasuntoja. Myöhemmin alkaa useiden kymmenien townhouse-asuntojen rakentaminen. Pientalotontteja tulee myyntiin todennäköisesti vuonna 2017.

Siltamäki

1980-luvulla rakennetun Siltalanpuiston eteläpuolelle tulee 400 uutta kerros- ja pientaloasuntoa. Ensimmäisiä aletaan rakentaa 2016.

Viikinmäki

Viikinmäkeen Lahdenväylän pohjoispuolelle Vantaanjoen rantaan syntyy helsinkiläisittäin harvinainen kukkulakaupunki. Rakentaminen alkoi jo 2010-luvun vaihteessa eteläosasta, ja siellä asuu jo 2 400 asukasta.

Vuosina 2016–2018 alkaa useiden kerrostalojen rakentaminen Viikinmäen korkeimmilla ja komeimmilla kukkuloilla. Kiinnostavimpia ovat Helsingissä harvinaiset rinnetalot, jotka porrastuvat jyrkille rinteille kolmessa kerroksessa. Viikinmäki valmistuu 2020-luvun vaihteessa.

Viikinmäki on reippaita jalankulkijoita ja ulkoilijoita houkutteleva paikka. Viikinmäen keskelle on rakenteilla Marjamaan puisto.

Korttelitalossa toimii sadan lapsen päiväkoti ja alakoululuokat. Alueella on kaksi muuta päiväkotia. Ruokakauppaa ei vielä ole.

Nykyään vain yksi bussilinja vie keskustaan, ja Raidejokeriksi muuttuva 550 poikittaislinja vie Oulunkylän asemalle. Suunnitteilla on Lahdenväylälle uusi joukkoliikenteen ramppi, jolloin Lahdenväylää keskustaa kohti kulkevat bussit pysähtyisivät alueen eteläpäässä.

Lähteet: esikaupunkien aluerakentamispäällikkö Ritva Tanner, Kuninkaantammen, Honkasuon ja Viikinmäen projekti­johtaja Kimmo Kuisma, Jätkäsaaren projektijohtaja Outi Säntti, Kalasataman projektijohtaja Hannu Asikainen, ­Kruununvuorenrannan projektijohtaja Pirjo Siren, asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randell

 

Espoossa Finnoo–Kaitaan alueelle rakennetaan peräti 15 000 uutta asuntoa
Finnoo–Kaitaa

Finnoosta ja Kaitaasta on tulossa yksi Espoon suurimpia uusia kaupunginosia, kun sinne rakennetaan 15 000 uutta asuntoa parin seuraavan vuosikymmenen aikana. Alueet ovat länsimetron varrella. Ensimmäisiä kerros­taloja aletaan rakentaa näillä näkymin vuonna 2017.

Gumböle

Kurrenkoloon on tulossa Boklok-pienkerrostaloja.

Jousenpuisto

Uuden metroaseman päälle on tulossa VVO:n vuokrakerrostaloja, joista ensimmäisiä ryhdytään rakentamaan vuonna 2017.

Kauklahti

Kauklahden asuntomessualueen tuntumaan Hansavalkamaan ja Bassenkylään on tulossa sekä pientaloja että pienkerrostaloja.

Karakallio

Uudistuvaan, harvaan rakennet­tuun vanhaan lähiöön on tulossa NCC:n Bertta-kerrostaloja. Koska ne on suunniteltu tehokkaasti, neliöhinta on saatu pysymään kohtuullisena.

Keilaniemi

Kun Kehä I:n kattamisen ensimmäinen vaihe valmistuu, ensimmäisen pilvenpiirtäjän rakentaminen alkanee vuonna 2018. Kerroksia torniin tulee 32. Myöhemmin Kehän I:n kannen päälle nousee vielä kolme muuta 30–40-kerroksista tornia.

Kivenlahti

Marinkallioon aletaan rakentaa kerrostaloja vuonna 2016. Asuntoja nousee lähivuosina 600.

Kuitinmäki

Entisen Esson pääkonttori Kuitinmäessä on jo purettu ja Hausia rakentaa sen tilalle noin 160 asuntoa.

Leppävaara

Kehä I:n vanhalle linjaukselle Mestarintunnelin viereen on rakenteilla kerrostaloja. Korkealle mäelle aletaan rakentaa puukerrostaloja. Palokärjen alueelle tulee kerrostaloja, joihin on suunniteltu paljon pieniä asuntoja.

Niittykumpu

Metroaseman liepeillä rakennetaan viittä ensimmäistä kerros­taloa. SRV:llä on rakenteilla 26-kerroksinen tornitalo. Suurin osa tornitalon lähes 200 asunnosta on yksiöitä ja kaksioita. Kaikkiaan Niittykummun alueelle on suunniteltu 3 000 asuntoa.

Pellaksenmäki

Pellaksenmäkeen rakennetaan tavallisia vuokra-asuntoja sekä nuorisoasuntoja. Lehto Group suunnittelee alueelle edullisia luhtitaloja.

Saunalahti

Espoon läntisimmässä kolkassa, meren tuntumassa on jo 1 500 uutta kerrostaloasuntoa. Kulkeminen Matinkylään, Tapiolaan ja Helsingin keskustaan helpottuu, kun Länsimetron jatke valmistuu Kivenlahteen asti.

Lähivuosina Saunalahteen nousee toiset 1 500 asuntoa, joista osa tulee Kummelivuorensuuhun. Kummelinvuorensuun rakentaminen alkaa vuonna 2016. Alueelle nousee yhteensä noin 600 asuntoa, ja joukossa on myös omakotitaloja.

Suurpelto

Alueen rakentaminen jatkuu. Vajaat 2 000 asuntoa on jo valmiina ja satoja on rakenteilla, etupäässä kerrostaloasuntoja.

Alueen joukkoliikenneyhteydet eri puolille Espoota paranevat elokuussa, kun nopea bussilinja vie Matinkylään metroasemalle. Asukkaat kokeilevat myös yhteiskäyttöautoja.

Alueen houkuttimena on kansainvälinen Opinmäen koulu. Rakennuksessa on myös monenlaista vapaa-ajan harrastustoimintaa iltaisin. Kauppapalvelut ovat olleet niukat, mutta palveluja on tulossa lisää lähivuosina.

Kaikkiaan Suurpeltoon on tulossa noin 8 000 asuntoa, viimeiset valmistunevat 2030-luvulla.

Suvela

Kirstinmäessä uudistetaan kokonainen kortteli. Osa kerrostaloista puretaan pois ja tilalle rakennetaan uusia 5–12-kerroksisia taloja, joihin suunnitellaan paljon yksiöitä ja kaksioita.

Espoon tyhjillään oleva kaupungintalo purettaneen ja lähistölle rakennetaan satoja asuntoja, mutta muutos toteutunee vasta 2020-luvun vaihteessa.

Suviniitty

Espoon entisen kaupungintalon ympärille on tulossa lähivuosina kerrostaloihin satoja asuntoja. Suviniityn liikenneyhteydet ovat hyvät, sillä Espoon keskuksen juna-asema on kävelymatkan päässä. Alueella on Kuninkaantien koulu ja hyvät kauppapalvelut.

Tapiola

Ahertajankulmaan WeeGeen naapuriin aletaan rakentaa todennäköisesti vielä tänä vuonna ensimmäistä monikulmaista tähtitaloa. Skanska rakentaa tontille kaikkiaan kahdeksan tähtitaloa.

Tuuliniittyyn Hoas rakennuttaa ensimmäisenä puukerrostalon vuonna 2017, ja myöhemmin alueelle on tulossa tavallisia kerrostaloja.

Tiistilä

Kalaonnentielle rakennetaan uusia kerrostaloja ja vanhoja korotetaan lisäkerroksilla.

Vermo

Vermon raviradan ja Perkkaan väliselle alueelle on kasvamassa suuri, urbaani asuinalue. Uusi alue on helposti saavutettavissa, sillä Mäkkylän asemalle matkaa 500 metriä ja Leppävaaran asemalle kilometrin verran. Lisäksi tulevan Raidejokerin reitti kulkee lähistöllä.

Ensimmäiset kerros- ja tornitalot (10 kappaletta) nousevat Vermontien varteen. Rakentaminen alkaa tänä vuonna ja jatkuu 2030-luvulle asti. Omistus- ja vuokra-asuntoja on tulossa peräti 3 500. SRV, Sato ja NCC, YIT sekä Ilmarinen tekevät Siemensin entisen pääkonttorin alueelle kortteleita, joihin tulee useita satoja kerrostaloasuntoja.

Eko-Vermossa talot lämpiävät kalliolämmöllä. Jokaisessa asunnossa on mittarit, joiden avulla asukkaat voivat seurata kotinsa energiankulutusta. Alle sadan neliön asuntoihin ei tule asuntosaunoja, vaan ne korvataan kattoterassin saunalla.

Autot on karkotettu asuntokortteleista, ja asukkaille tulee kasvimaita lähistölle. Autot pysäköidään pysäköintitaloihin. Jos ei omista autoa, ei tarvitse hankkia parkkipaikkaa.

 

Vantaalla rakennetaan eniten Tikkurilan alueella
Asola

Seurakuntien omistamalle maalle Lipstikan alueelle on tulossa Laptin kohtuuhintaisia asuntoja, samoin kuin TA:n ja Lemminkäisen rakentamia koteja.

Hakunila

Kaskelanrinteen omistuskerros­talojen työmaa alkaa vuonna 2016, mutta sinne nousee myös asumisoikeustaloja. Suomen Asuntohypopankki aikoo kokeilla oman konseptiaan yhteistyökumppaneiden kanssa.

Samaan kerrostaloon tulisi vuokra-, omistus-, osaomistus-, sijoitus sekä senioriasuntoja. Jokaisen huoneiston asukas voisi päättää, ostaako asunnosta esimerkiksi 30 prosenttia ja jääkö 70-prosenttisesti vuokralle. Seniorit voisivat käyttää käänteistä asuntokauppaa. Alueelle on tulossa 950 uutta asuntoa vuoteen 2020 mennessä.

Kaivoksela

Uudistuvan lähiön etelärajalle Vaskipeltoon on tulossa useita kerrostaloja, mutta myös rivi- ja pientaloja.

Kivistö

Rakentamisen kiivas tahti jatkuu keskustassa, ja tarjolle tulee monenlaisia asuntoja. Rakennusliike Eke rakentaa loft-ker­ros­taloja. Ostaja muovaa raakapinnoille asti tehdyn asunnon sisältä mieleisekseen.

YIT aloittaa kahden kerros­talon ja Skanska monikulmaisen tähtitalon rakentamisen 2016. Rakennusliike T2H tekee pikkuasuntoja, joihin saadaan valoisuutta isoilla ikkunoilla.

Korso

Nikinmäen pientaloalueelle on tulossa yksitasoisia rivitaloja ja Boklok-pienkerrostaloja.

Leinelä

Kehäradan varren uusi lähiö kasvaa Leinelän aseman pohjoispuolelle Skanska rakentamana. Keskusaukio alkaa hahmottua, kun Asuntosäätiö ja Lemminkäinen aloittavat kerrostalojen työmaat. Ilolaan on tekeillä edullisia Boklok-pienkerrostaloja.

Malminniitty

VVO:n peruskorjattujen vuokra-asuntokortteleiden tuntumaan rakennetaan kolme asumis­oikeustaloa ja kaksi omistuskerrostaloa. Alueelta on lyhyt matka Leinelän asemalle.

Martinlaakso

Martinlaakson keskustaa odottaa iso mylläys tämän vuosikymmenen lopulla. Laajavuoren koulu puretaan ja tilalle on suunniteltu vuokra-, asumisoikeus- ja omistusasuntoja kerrostaloihin.

T2H rakentaa Laajavuoren koulutontin pohjoisosaan neljä pistetaloa. Pistetalossa on rakennuksen keskellä vain yksi porraskäytävä, ja asunnot sijoittuvat sen ympärille.

Raiviosuonmäeltä puretaan kaksi taloa, ja tilalle on tulossa omistusasuntoja.

Kun Martinkeskus puretaan, Pohjola Rakennus rakentaa tilalle uuden kaupan. Pohjola rakentaa myös kahdeksan kerros­taloa. Ensimmäisten rakentaminen alkaa vuodenvaihteessa 2016–2017. Kaikkiaan 300 asunnon joukossa on sekä omistus- että vuokra-asuntoja.

Sato on purkanut Kukinkujan kerrostalot, ja kortteliin tulee useita omistusasuntoja ja vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Raikukujalle tulee 60 asunnon talo, jossa kaikki ovat 15 neliön studiokoteja. Talossa on paljon yhteistiloja sekä kattoterassi.

Myyrmäki

Vanha lähiö täydentyy nopeassa tahdissa sekä keskustan täydennysrakentamisella että alueen reunoilla.

Myyrmäen keskustasta on tulossa vantaalaisittain todella urbaani, kun pohjakerroksiin tulee liiketilaa ja keskustaan tulee myös uusi vanhustenkeskus.

T2H rakentaa aivan Myyr­mäen ja Martinlaakson rajalle pieniä ja edullisia kerrostaloasuntoja. Niissä ei ole pattereita viemässä seinätilaa.

Pähkinärinne

Tulossa on omistus- ja asumis­oikeusasuntoja sekä pientaloja. Lehto Group rakentaa kolme kerrostaloa, joissa on runsaat sata pikkuasuntoa.

Tikkurila

Uusia asuntoja rakennetaan eniten ympäri Tikkurilaa. Vuoteen 2020 mennessä valmistuu 3 000 uutta asuntoa.

Kielotien varteen, puretun autotalon paikalle rakennetaan kokonaista uutta korttelia. Talvikkitien ja Kultarikontien kulmassa odottavat omistuskerrostalot purkamista, sillä niiden perustukset ovat painuneet.

Jokiniemeen rakennetaan omistusasuntoja, asumisoikeusasuntoja sekä vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja.

Metlan toimitalon tilalle Jokiniemenkujalle on tulossa kerrostaloja. Rauhalliseen Viertolaan on tulossa sekä kerrostaloja että kaksikerroksisia, tilavia rivitaloja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  2. 2

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  3. 3

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  4. 4

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  5. 5

   Lapseni uskoo länsimetroon, pitääkö hänelle kertoa totuus? Ja kahdeksan muuta vitsiä länsimetrosta

  6. 6

   Jari Aarniolle uusi syyte – taustalla epäselvyydet yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa

  7. 7

   Lukio-opetus menee taas täysremonttiin, vaikka edellistä uudistusta alettiin toteuttaa vasta viime vuonna – ehdotus tulevaisuuden lukioksi lietsoo reaaliaineiden sotaa

  8. 8

   Lönnrotinkadun yliajaja astui oikeuden eteen – syytetään murhasta ja viidestä tapon yrityksestä

  9. 9

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  10. 10

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  8. 8

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  9. 9

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  10. 10

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle
  3. Kiinan lähivuosien tärkein kokous päättyi historiallisissa merkeissä – presidentti Xi nostettiin kommunisti­puolueen merkittävimpien johtajien joukkoon
  4. Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä
  5. Kirja: Sipilä valehteli eduskunnalle väittäessään, ettei perussuomalaisten hajoamiseen varauduttu – Halla-aho lupasi haastaa Soinin salaisessa kokouksessa jo 2016
  6. Arkkitehti Jan Söderlund arvostaa kokemusta, ei teoretisointia
  7. Vanhemmat jakavat nyt kuvia itsestään ennen ja jälkeen lasten saamisen, eikä jälki ole kaunista – uusin villitys muistuttaa että on ihan ok, että vanhemmuus ei ole pelkkää juhlaa
  8. Suomessakin pelannut vihattu NHL-sekoilija paljastaa pelanneensa jatkuvasti lääkecoctailien voimalla: ”Tunnet itsesi tuhoutumattomaksi”
  9. Apple Pay -sovellus käyttöön Suomessa – nyt myös iPhonen käyttäjät voivat maksaa ostoksensa puhelimillaan
  10. Jari Aarniolle uusi syyte – taustalla epäselvyydet yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa
  11. Miesten terveyden pelastaa vain ajan myötä paraneva avioliitto – kaikki muut vaihtoehdot lisäävät sydän- ja verisuonisairauksia
  12. Näytä lisää