Koti    |   Kysy asumisesta

Korvaako taloyhtiö pyöräsuojasta varastetun pyörän?

Vaijerilukoilla pyörätelineeseen kiinnitetty polkupyöräni varastettiin lukitusta pyöräsuojasta, jonne on pääsy vain asukkailla ja huoltoyhtiöllä. Onko taloyhtiöllä korvausvastuuta?

Korvaako taloyhtiö varastetun pyörän?

Vaijerilukoilla pyörätelineeseen kiinnitetty polkupyöräni varastettiin lukitusta pyöräsuojasta, jonne on pääsy vain asukkailla ja huoltoyhtiöllä. Kotivakuutus korvasi vajaat 400 euroa omavastuun ja ikävähennyksen jälkeen. Onko taloyhtiöllä korvausvastuuta?

Taloyhtiö ei ole korvausvastuussa varastosta viedystä polkupyörästä, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Vahingonkorvausoikeus perustuu siihen, että vahingon kärsijä maksaa itse syntyneet vahingot, ellei hän pysty osoittamaan, että joku toinen on vastuussa vahingosta.

Sallménin mukaan mikään ei viittaa siihen, että yhtiö olisi toiminut tässä huolimattomasti.

Jos asukkaat säilyttävät polkupyöriään lukitussa varastossa, yhtiö on järjestänyt niiden säilytyksen asianmukaisella tavalla, hän sanoo.

Voiko taloyhtiön hallitus kieltää lisäavainten teettämisen autotalliin?

Taloyhtiömme lukkoremontin jälkeen autohallin avaimia saa vain kaksi kappaletta hallipaikkaa kohden. Haluaisimme teettää pari vara-avainta, mutta hallitus on tyrmännyt pyyntömme. Voiko hallitus kieltää lisäavainten teettämisen ja rajata avainten lukumäärään kahteen ilman yhtiökokouksen päätöstä ja mainintaa yhtiöjärjestyksessä?

Osakkaille jaettavien avainten lukumäärä ei vaadi yhtiökokouksen päätöstä, eikä avaimista yleensä ole mainintaa yhtiöjärjestyksessä, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Hänen mukaansa hallitus voi päättää asiasta oman harkintansa mukaan.

Finanssialan Keskusliiton (FK) avainturvallisuusohjeen mukaan avaimia tulee antaa osakkaille tarpeellinen määrä. Jos osakas tarvitsee lisäavaimen, hän voi tilata sen omalla kustannuksellaan yhtiön avainhallinasta vastaavalta henkilöltä.

Haltian mukaan tarve lisäavaimella voi olla esimerkiksi se, että ajokortin saanut lapsi käyttää vanhempiensa autoa. Jos hallitus evää osakkaalta mahdollisuuden saada lisäavaimia, päätös täytyy perustella.

Perusteeksi käy esimerkiksi avainturvallisuuden vaarantuminen, jos hallituksella on syytä epäillä avaimien väärinkäyttöä.

FK:n avainturvallisuusohjeissa on avaimille määritelty kolme eri turvallisuustasoa.

Perustason avaimista kopioita voi teettää kuka tahansa esittämällä malliavaimen tai alkuperäisen avaimen mukana toimitetun peitenumeron.

Lukkoseppätasossa lisäavaimia voi teettää lukkovalmistajan valtuuttamassa liikkeessä esittämällä avaimeen liittyvän avainkortin.

Tehdastason avaimia voi tilata vain suoraan lukkovalmistajalta. Lisäavaintilauksen saa tehdä ainoastaan nimetty vastuuhenkilö, jolla on hallussaan avainkortti.

Avaimiin liittyviin ongelmiin tuo ainakin osittain helpotusta sähköinen avainjärjestelmä. Siinä älyavain on mahdollista poistaa järjestelmästä, jos se katoaa.

Pitääkö kaavamuutoksesta tiedottaa kaikkia osakkaita?

Onko taloyhtiön hallitus velvollinen tiedottamaan osakasta naapuritontin kaavan lausuntopyynnöstä, johon hallitus ei nähnyt huomautuksen aihetta? Asia koskee muutamaa osakasta, joille kaava aiheuttaa kohtuutonta haittaa: massiivinen rakennus pilaa maiseman. Hallituksen mielestä asiasta on informoitu ilmoitustaululla. Asuntonsa vuokralle antanut osakas ei voi seurata ilmoitustaulua.

Kaikkia kaava- ja rakennuslupa-asioita ei tarvitse viedä yhtiökokouksen käsiteltäväksi.

Kaavamuutos pitää viedä yhtiökokoukseen silloin, kun se vaikuttaa olennaisesti osak­kaisiin ja huoneiston käyttämiseen, sanoo Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi se, että taloyhtiön välittömään läheisyyteen tuleva täydennysrakentaminen vie huoneistosta puisto- tai merinäköalan.

Koro-Kanervan mielestä yhtiössä on valittu väärä kanava tiedottaa osakkaita kaavamuutoksen valmistelusta. Hänen mukaansa ilmoitustaulutiedottaminen ei riitä, vaan tiedon olisi pitänyt mennä myös muualla asuville osakkaille.

Jos lausuntojen antamisaika on jo loppunut, ei itse asialle enää voi mitään, Koro-Kanerva sanoo.

Jos kuitenkin kyse on olennaisesti huoneiston käyttämiseen vaikuttavasta kaavamuutoksesta eikä sitä ei ole viety yhtiökokoukseen, osakkailla voi olla oikeus vaatia yhtiöltä vahingonkorvausta aiheutuneesta vahingosta.

Tämä edellyttää sitä, että osakkaille on aiheutunut väärästä menettelytavasta jotain konkreettista euroissa laskettavaa vahinkoa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kysy asumisesta
 • Avaimet
 • polkupyörä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Suurmoskeijan taru näyttää päättyneen lopullisesti Helsingissä – päättäjät jäävät odottamaan realistisempia suunnitelmia

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Anneli Auer kuvaili käräjäoikeudessa, miten suhde nuorimpiin lapsiin mureni oikeusprosessin aikana – hakee 2,5 miljoonan euron lisäkorvauksia valtiolta

  8. 8

   Enontekiön kunta aikoo perustaa sheriffin viran, koska molemmat poliisit jäävät eläkkeelle – ”Tämä ei ole pelleilyä, tämä on hätähuuto”

  9. 9

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  10. 10

   Iltalehden päätoimittaja jättää työnsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  8. 8

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää