Koti

Kaksi miestä etsi vuokra-asuntoa netistä – onnistiko heitä?

HS seurasi, miten sujui vaarin ja kesätöihin tulevan asunnon etsintä Helsingistä

Halutaan vuokrata yksiö tai kaksio kantakaupungista. Pariskunta etsii kaksiota. Siisti opiskelija etsii yksiötä pääkaupunkiseudulta.

Netin kirpputorina tunnetussa Tori.fi:ssä liikkuu muutakin kuin autoja ja käytettyjä lastenvaatteita. Palvelussa on muun muassa tuhansia vuokra-asuntoja.

Tori kilpailee vuokra-asuntoilmoituksista Oikotie.fin ja Vuokraovi.comin kanssa.

Vähemmän järjestelmällisesti vuokralaiset ja vuokranantajat ilmoittelevat myös Facebookissa.

Mutta minkälainen vuokra-asunto löytyy, jos panee nettiin oman ilmoituksensa?

HS seurasi huhti–toukokuussa kahta miestä, jotka etsivät asunnon Tori.fissä.

Heikki Helokangas on 62-vuotias vaari, joka haluaisi muuttaa lähemmäksi poikansa perhettä. Salossa asuva Helokangas etsii pääkaupunkiseudulta kaksiota, jonka vuokra olisi enintään 650 euroa kuussa.

Helokangas kertoo ilmoituksessaan, että asunnoksi käy kerros- tai rivitalo. Koko voisi olla 45–60 neliötä ja asunnossa parveke. Myös pieni omakotitalo käy.

”Olen kykenevä pienten remonttien tekoon jos sellaiselle tulee tarvetta. Arvostaisin hyviä kulkuyhteyksiä Helsinkiin, koska olen autoton mies. Osaan myös arvostaa toisen omaisuutta (asuntoa) ja olen yksinäinen mies ilman lemmikkejä. Arvostan myös omassa elämässäni siisteyttä ja viihtyisyyttä enkä käytä alkoholia.”

Ilmoituksessa on kuva, jossa Helokangas on yhdessä miniänsä ja nyt 4-vuotiaan lapsenlapsensa kanssa. Helokankaan ­mukaan hän valitsi kuvan, koska se kertoo, mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä ja miksi hän etsii asuntoa.

”Haluaisin muuttaa lähelle poikani perhettä, jotta voisin ­olla avuksi. Veisin lapsia uimahalliin ja kesällä kalastamaan”, hän kertoo.

Porvoolainen Ossi Ågren taas on saanut kesätyöpaikan Koripalloliitosta ja hakee kesän ajaksi pientä asuntoa tai solua Käpylä–Pasila-akselilta.

Ågren kertoo ilmoituksessaan, että on sisäsiisti, urheilusta ja musiikista pitävä 26-vuotias mies Porvoosta.

”En ole bilehirmu, mutta saatan viikonloppuisin juoda muutaman oluen. Jos juon, teen sen kuitenkin siististi ja siten, että siitä ei koidu muille ihmisille haittaa. Vapaa-aikana harrastan musiikkia ja urheilua kodin ulkopuolella.”

Myös Ågren on päätynyt lisäämään ilmoitukseensa kuvan. Hän uskoo, että kuvasta syntyy hyvä ensivaikutelma.

”Sillä on väliä, minkälainen ilmoitus on. Itsestään kannattaa kertoa muutakin kuin perus­tiedot”, Ågren neuvoo.

Toimitusjohtaja Juha Merosen mukaan Torin asuntoilmoitusten määrä on parissa vuodessa kaksinkertaistunut.

Myös ilmoitusten katselu­määrät ovat tasaisessa kasvussa.

”Nähtävissä on eräänlainen Airbnb-ilmiö eli ihmiset hakevat esimerkiksi kesällä asuntoa vain hyvin lyhyeksi aikaa”, kertoo Meronen.

Asunnot eivät kuitenkaan ole olleet Merosen mukaan Torissa eniten ilmoituksia kerääviä kategorioita.

”Mutta ilman muuta meitä kiinnostaa kehittää sitä. Tosiasia on, että autot, asunnot ja työ­paikat ovat tärkeää bisnestä kaikille verkon markkinapaikoille.”

Paraikaa Tori testaa asunto­ilmoitusten katselijoilla, olisiko Kysy asiantuntijalta -chatille tarvetta. Palautteen perusteella näyttää siltä, että on.

Kilpailija Vuokraovi.comissa voivat ilmoitella vain vuokranantajat.

Tuotepäällikkö Antti Aitta­pelto kertoo, ettei Vuokraovi ole nähnyt tarpeelliseksi tarjota erityisiä palveluita vuokra-asuntoa hakeville.

”Hyvät vuokralaiset pääsevät muutenkin valitsemaan parhaat asunnot”, Aittapelto sanoo.

Sen sijaan vuokranantajille Vuokraovi tarjoaa erilaisia palveluita, kuten vuokrasopimus­pohjia, muita ­asiakirjoja sekä vuokratilastoja.

Lisäksi se lupaa maksaa ilmoituksen hinnan takaisin, jos asiakas ei löydä vuokralaista palvelun kautta kahdeksassa viikossa.

Myös Oikotie tarjoaa vuokran­antajille muun muassa vuokrasopimuspohjia sekä vuokralaisten luottotietojen tarkistusta.

Vuokra-asuntoa etsivä voi ottaa Oikotiellä käyttöönsä Vahtiviesti-palvelun, joka lähettää sähköpostiin tiedon uudesta sopivasta vuokra-asunnosta.

Oikotiellä on 10 000 vuokra-asuntoilmoitusta ja 300 halutaan vuokrata -ilmoitusta.

Torissa on molempia noin 5 000.

Vuokraovessa on tarjolla 11 000 vuokra-asuntoa, mikä tekee siitä markkinan suurimman.

Oikotien liiketoimintapäällikkö Minna Kruhsen mukaan jokaisella vuokra-asuntoja ilmoittavalla palvelulla on oma paikkansa ja oma käyttäjäkuntansa.

”Usein esimerkiksi Facebookin vuokra-asuntoryhmissä näkyy Oikotien ilmoituksia”, kertoo Kruhse.

Salossa Heikki Helokangas avaa tietokoneen ja katsoo, missä oma ilmoitus paraikaa menee Tori.fissä. Jos se on pudonnut ensimmäiseltä sivulta, hän poistaa ilmoituksen ja panee sen uudelleen. ”Ilmoituksen siirtämisestä voi myös maksaa, mutta eläkeläisellä on aikaa siirrellä. Samalla voin täydentää sitä.”

Helokankaalla on ilmoitus myös Oikotiellä. Lisäksi hän katsoo aktiivisesti suurten vuokranantajien omia sivuja.

Samaan aikaan Porvoossa Ossi ­Ågren tekee jo muuttosuunnitelmia. Hän on saanut ilmoitukseensa muutamassa viikossa 20–30 tarjousta, mikä on enemmän kuin hän oli osannut odottaa.

Suurin osa tarjotuista asunnoista tosin on ollut joko liian kalliita tai liian kaukana Ågrenin kesätyöpaikasta.

Mutta sitten tuli tarjous Käpylästä. Ågren muuttaa kesäkuussa Käpylään neljän hengen soluun.

Hän on hyvin tyytyväinen.

”Sain niin paljon tarjouksia, etten ehtinyt edes vastata kaikkiin”, Ågren sanoo.

Salossa sitä vastoin on hiljaista. Heikki Helokangas on saanut parissa kuukaudessa yli 50 tarjousta, mutta asunnot ovat pääasiassa liian kalliita.

Kaksion vuokra pääkaupunkiseudulla on 900–1 000 euroa kuussa, kun Helokankaan eläke on vain 1 200 euroa. Salossa hän saa 490 eurolla kuussa 60-ne­liöisen kaksion ja lasitetun parvekkeen hyvässä taloyhtiössä.

Lopulta Helokangas luovuttaa ja ottaa ilmoituksensa pois.

”Minulla on täällä Salossa kiva sosiaalinen verkosto, mutta ei se tietenkään korvaa omia jälkeläisiä”, hän sanoo.

Siitä onkin jo kymmenen vuotta, kun hän edellisen kerran haki vuokra-asuntoa.

”Ennen luettiin sanomalehtiä, pantiin lehteen ilmoitus ja kierrettiin välittäjiä. Nyt ne on verkossa kaikki.”

Oikotie kuuluu samaan Sanoma-konserniin kuin Helsingin Sanomat.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  3. 3

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  4. 4

   Lukio-opetus menee taas täysremonttiin, vaikka edellistä uudistusta alettiin toteuttaa vasta viime vuonna – ehdotus tulevaisuuden lukioksi lietsoo reaaliaineiden sotaa

  5. 5

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  6. 6

   Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla

  7. 7

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  8. 8

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  9. 9

   Erosta, surusta ja potkuista selviää helpommin, kun ei juokse karkuun – pakeneminen voi pahentaa oloa, sanoo psykoterapeutti

  10. 10

   Poliisi valvoi tehostetusti Kurvin aluetta Helsingissä: lähes 200 poistumis­käskyä, 13 etsintäkuulutettua, rikosilmoituksia, kotietsintä ja 25 sakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  8. 8

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  9. 9

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  10. 10

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sateenkaarinuoret saivat omat nuorisotilat Helsingissä – ”Aiemmin ajattelimme, että he menevät yhtenä ryhmänä nuorisotaloilla”
  3. Lukio-opetus menee taas täysremonttiin, vaikka edellistä uudistusta alettiin toteuttaa vasta viime vuonna – ehdotus tulevaisuuden lukioksi lietsoo reaaliaineiden sotaa
  4. Joonas Donskoi ohitti ”Kuningas Henrikin” – Rangersin täydellinen sekoilu tarjosi avopaikan
  5. Kiinan lähivuosien tärkein kokous päättyi – presidentti Xi nostettiin kommunisti­puolueen merkittävimpien johtajien joukkoon
  6. Aamulehti: Perussuomalaisten Halla-aho lupasi jo vuonna 2016 järjestetyssä salaisessa kokouksessa haastavansa Timo Soinin
  7. Murhasta ja viidestä tapon yrityksestä syytetty mies astuu oikeuden eteen – HS paikalla Lönnrotinkadun yliajon oikeudenkäynnissä
  8. Ääriajattelu on huonoa bisnestä – kuluttaja reagoi herkästi pieniinkin eettisiin puutteisiin
  9. Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on valtava vääntö, vaikka hengityksestä lähtee hämmentävä ääni – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”
  10. Tunti sitten
  11. Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla
  12. On turha kuvitella, että Suomen voimistuva talouskasvu ratkaisisi itsestään ongelmamme – Professori: Pitäisi antaa tilaa ”luovalle tuholle” Tilaajille
  13. Näytä lisää