Koti

Tutkijat eivät suosittele järviveden juomista – kuusi kysymystä järvien veden käytöstä

Uudet perunat voi pestä järvessä, jos vesistö ei ole saastunut sinilevästä tai jätevesistä

1. Mihin järvivettä voi käyttää mökillä?


Suomalaiset järvet ovat suurimmaksi osaksi puhtaita. Siksi niiden vettä voi käyttää yleensä huoletta pesu-, tiski-, kastelu- ja saunavetenä sekä uusien perunoiden pesemiseen.


Vesistö voi saastua paikallisesti pellolla käytetyistä lannoitteista tai ulosteperäisistä mikrobeista, joita pääsee veteen vaurioituneista jätevesiviemäreistä. Veden nopea virtaus pitää huolen siitä, että nämä mikrobiperäiset saastumiset ovat lyhytaikaisia.


Sinileväinen vesi voi olla myrkyllistä ja käyttökelvotonta, eikä levämyrkky lähde vedestä edes keittämällä. Löylyvedeksikään se ei kelpaa, sillä kiukaalle heitettäessä sinilevämyrkyt höyrystyvät, ja kulkeutuu elimistöön hengityksen kautta.


2. Voiko järvivettä juoda?


Ei. Jopa puhtaimman tunturipuron vesi saattaa olla juomakelvotonta, jos sen rannalta löytyy eläimen jätös tai raato. Markkinoiden vedensuodattimet lupaavat tehdä järvivedestä juomakelpoista. Tutkijat ja terveysasiantuntijat suosittelevat kuitenkin vesijohtoveden kantamista mökille järviveden suodattamisen sijaan. Kaivon tai lähteen pohjaveden juomakelpoisuuden voi tutkituttaa laboratoriossa.


3. Pitääkö allergikon varoa uintia, jos vedessä on siitepölyä?


Siitepölyä on vedessä niin vähän, ettei se aiheuta reaktiota allergiselle uimarille. Allergiaoireet aiheuttaa ilman siitepöly, jos on aiheuttaakseen.


Alkukesästä ilmassa on paljon männyn ja koivun siitepölyä, joka voi näkyä kellertävänä rantavedessä. Siitepöly ei pilaa järven vettä. Vesi on siitepölylautan ulkopuolella yhtä puhdasta kuin muulloinkin. Myöhemmin kesällä allergiaa aiheuttavat heinien ja pujon kukkiminen. Niiden kukinta on vähäisempää, eikä niistä tule siitepölylauttoja.


4. Mistä tietää, että mökkirannassa on sinilevää?


Sinilevää tavataan Suomen järvissä koko kesän, mutta usein vähäisinä, ihmiselle vaarattomina, määrinä. Silmämääräisesti havaittavia yleensä vihreän-turkoosin värisiä sinilevälauttoja esiintyy yleisimmin heinä-elokuussa.


Järven sinileväpitoisuus varmistuu vain ammattilaisten tekemillä mittauksilla. Omia epäilyksiään voi testata kuitenkin itse. Ota leväpitoista vettä kirkkaaseen lasi- tai muoviastiaan, ja jätä vesi noin tunniksi seisomaan häiriöttömään paikkaan. Jos hippuset nousevat pintaan, kyse saattaa olla liiasta sinilevästä. Tai tee keppitesti: upota keppi järveen. Jos aines ei tartu keppiin, voit epäillä sinilevää. Alkukesän siitepölylautat eivät myöskään tartu keppiin.


5. Mitä terveyshaittoja sinilevästä on?


Sinilevä aiheuttaa ihoärsytystä. Uimarin iho kutisee, polttelee ja punoittaa. Ensiavuksi riittää ihon peseminen puhtaalla vedellä. Oireet eivät yleensä kestä muutamaa tuntia kauempaa. Veden nieleminen on suurempi terveysriski. Jos lapsi tai lemmikki nielee sinilevävettä, tarkkaile oireita. Lähtekää lääkäriin, jos oksentaminen ja pahoinvointi alkavat.


Suomessa ei ole tilastoitu ihmishenkiä vaatineita levämyrkytystapauksia. Järvessä uivalla ja vettä juovalla koiralla on ihmistä suurempi riski sairastua.


6. Miten vesistön kuntoon voi itse vaikuttaa?


Sinilevää esiintyy paljon etenkin rehevöityneissä järvissä. Järven rehevöitymistä voi torjua huolehtimalla, ettei mökin ja saunan jätevesiä pääse järveen. Lisäksi pesuaineiden fosforipitoisuus kiihdyttää järven rehevöitymistä. Mattolaiturit rakennetaan nykyään maalle, jolloin pesuvedet voidaan viemäröidä tai imeyttää saostuskaivojen kautta maahan imeytyskenttään.


Jos olet kiinnostunut järvialueen kunnossapidosta ja mökkialueella toimii järven kunnostus- tai suojeluyhdistys, pyri mukaan sen toimintaan. Lisätietoja saat paikalliselta ELY-keskukselta.


Juttua varten on haastateltu terveystarkastaja Mika Ilmastia Helsingin ympäristökeskuksen elintarviketurvallisuusosastolta, tutkija Juha Jantusta Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista, erikoistutkija Marko Järvistä Suomen Ympäristökeskuksesta ja THL:n emeritustutkimusprofessori Hannu Komulaista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  10. 10

   Helsinki palkkaa ammattilaisia houkuttelemaan ihmisiä hammaslääkäriin – Sini Tienhaara tietää, mikä estää aikuista hoidattamasta hampaitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat