Koti

Lämpöpumpun valinta voi tuntua työläältä – HS etsi vastaukset yleisimpiin ostajia mietityttäviin kysymyksiin

Lämpöpumpun valinta ja hankinta voi tuntua työläältä.

1. Milloin lämpöpumpun hankintaa kannattaa harkita?

Ilmalämpöpumppu on melko halpa investointi. Siksi se sopii lisälämmityslaitteeksi ja energiansäästäjäksi etenkin sähkölämmitteisissä taloissa. Tyypillisellä ilmalämpöpumpulla saa 1 kilowatilla sähkötehoa 2–4 kilowattia lämpötehoa.

Ilmalämpöpumppu ei yleensä riitä ainoaksi lämmitysmuodoksi Suomen oloissa, koska pumppujen hyötysuhde ja tuotto heikkenevät kovilla pakkasilla. Muut pumpputyypit sopivat myös päälämmittäjäksi, mutta ne ovat paljon kalliimpia.

Tässä jutussa käsittelemme etupäässä ilmalämpöpumppuja. Ne on alun alkaen kehitetty viilentämään sisäilmaa, ja moni on valmis maksamaan jo yksin siitä.

2. Voiko pumpun asentaa minkälaiseen taloon tahansa?

Ilmalämpöpumpun voi asentaa käytännössä kaikenlaisiin taloihin. Kerros- tai rivitalo­asukkaalla on oltava lupa talo­yhtiöltä. Taloyhtiö voi esimerkiksi vaatia, että ulkoyksikkö ei näy ulospäin – eli se pitäisi pystyä asentamaan vaikkapa parvekkeelle. Myös kunnan rakennusvalvonta saattaa rajoittaa pumppujen asentamista.

3. Voiko pumpun asentaa itse?

Lämpöpumput lasketaan kylmälaitteiksi, joiden asentajilla on oltava alan pätevyys. Asian voi tarkistaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylläpitämästä kylmäalan pätevyysrekisteristä. Vaatimukset ovat kiristyneet sitten 2000-luvun alun, jolloin alalla oli monennäköisiä yrittäjiä, osa epä­päteviä.

Valmistajien takuun ehtona on aina, että ammattilaisen tekee asennuksen. Jos itse asennettu pumppu aiheuttaa esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon, vakuutusyhtiö voi kieltäytyä korvaamasta kustannuksia.

Väärin asennetun laitteen hyötysuhde voi olla luvattua heikompi, ja pumppu voi myös pitää tavallista kovempaa ääntä. Ääni johtuu yleensä siitä, että kannattimien vaimennuskumit ovat vääränlaiset tai niitä ei ole lainkaan.

Asiakkaan kannattaa pyytää asentajaa tekemään käyttöön­ottopöytäkirja asennuksen jälkeen.

4. Miten kalliit (noin 1 500 euroa) pumput eroavat halvoista (noin 500 euroa)?

Kalliit ilmalämpöpumput ovat usein tehokkaampia kuin halvat – mutta eivät aina. Kalliiden laitteiden kompressoreissa on usein inverteriohjaus, eli kompressorin pyörimisnopeus muuttuu lämmitystarpeen mukaan. Tämä parantaa laitteen vuotuista lämpökerrointa. Toinen vaihtoehto on päälle/pois-ohjaus, jossa pyörimisnopeus on vakio: kun haluttu lämpötila on saavutettu, kompressori pysähtyy.

Kalliimmat pumput voivat olla myös hiljaisempia, kestävämpiä ja tyylikkäämpiä, mutta kuten kaikissa kodinkoneissa, etenkin kestävyyden vertailu on vaikeaa. Rahalla saa kuitenkin myös lisäominaisuuksia, kuten pumpun kauko-ohjauksen netin kautta.

5. Kannattaako harkita käytettyä pumppua?

Asiantuntijat eivät suosittele käytetyn pumpun ostoa. Asennus maksaisi joka tapauksessa saman verran kuin uudenkin, ja irrotus- ja kuljetuskustannukset tulevat vielä päälle. Pumppu saattaa myös olla vanhaa tekniikkaa, joka on jo elinkaaressa loppupäässä. Toki laadukkaan, vähän käytetyn pumpun ostamista voi harkita.

6. Vanha pumppu toimii yhä, mutta kannattaisiko silti vaihtaa uuteen?

Lämpöpumput alkoivat yleistyä 2000-luvun alussa. Nyt niitä on Suomessa jo yli 750 000, joista yli 600 000 ilmalämpöpumppuja.

Vielä 10–15 vuotta sitten pumput oli usein tarkoitettu jäähdytykseen. Niiden toimintakyky ja hyötysuhde pakkasella ovat huonoja. Esimerkiksi jäänpoisto on monessa vanhassa ilmalämpöpumpussa hankalaa. Uudet pumput ovat myös hiljaisempia ja tehokkaampia.

Toimivaa pumppua ei välttämättä tarvitse vaihtaa uuteen, mutta jos vanha pumppu menee rikki, uuden hankkiminen voi olla järkevämpää kuin korjaaminen.

7. Miten kauan uuden pumpun pitäisi kestää?

Yleensä takuu on 3–5 vuotta, mutta ajat vaihtelevat. Jos pumppu hajoaa takuuaikana, korjauksesta ei saa aiheutua asiakkaalle kuluja. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että takuuehdoissa ei ole rajattu mitään oleellista pois.

Takuuajan jälkeenkin myyjällä on tuotteesta virhevastuu. Jos pumppu hajoaa esimerkiksi neljän vuoden päästä, kun takuu on ollut kolme vuotta, myyjän luultavasti pitää maksaa ainakin osa kuluista. Yleensä ilmalämpöpumput kestävät silti oikein käytettynä 10–15 vuotta. Takuun kannalta varminta on ostaa pumppu ja asennus samasta paikasta – eivätkä kaikki asennusliikkeet muuhun suostukaan.

8. Millaista puhdistusta ja huoltoa pumppu vaatii?

Ilmalämpöpumpun sisä­yksikön suodattimet puhdistetaan käyttöohjeen mukaan, yleensä noin kerran kuussa. Nopea imurointikin voi riittää. Likaiset suodattimet heikentävät hyötysuhdetta ja voivat levittää sisälle tunkkaista tai ennen pitkää jopa homeista ilmaa. Pumpun huoneeseen työntämän ilman ei pitäisi haista pahalle. Kalleimmissa malleissa voi olla automaattipuhdistus, mikä vähentää huollon tarvetta.

Ulkoyksikön päältä on hyvä poistaa lehdet ja muut roskat. Talvisin ulkoyksikön kennon sulatusvedet kannattaa poistaa ennen kuin ne jäätyvät pyramidiksi, joka ulottuu laitteeseen asti. Valmistajat suosittelevat huollattamaan laitteet ammattilaisilla yleensä 1–4 vuoden välein. Huolto maksaa noin 100–200 euroa. Huoltajaltakin vaaditaan kylmäalan pätevyys.

Lähteet: asiantuntija Sami Seuna Motivasta, toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen Suomen Lämpöpumppuyhdistys Sulpu ry:stä, kuluttajaoikeusneuvoja Aulis Koivistoinen, valmistajat ja jälleenmyyjät.

VTT selvitti ensimmäistä kertaa, kuinka paljon ilmalämpöpumpulla voi säästää sähköä Suomessa. Lue uutinen täältä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Ilmalämpöpumput

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  3. 3

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  6. 6

   Heillä on vaativa työ, perhe ja kolme korkeakoulututkintoa – Onko monen tutkinnon tekemisestä oikeasti hyötyä työelämässä?

  7. 7

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  8. 8

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  9. 9

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  10. 10

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  10. 10

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää