Koti

Muista nämä, kun remontoit kylppäriä tai keittiötä

HS etsi vastaukset lukijoiden kysymyksiin kodin kosteiden tilojen remonteista.

Kylpyhuoneen remontissa ei kannata hötkyillä. Moni pieneltä tuntuva asia saattaa vaatia luvan taloyhtiöltä. Yksi tällainen on suihkuseinä. Vaikka se kuuluukin asunto-osakkeen omistajan vastuulle, sitä ei saa irrottaa omin luvin. Ja voi olla senteistä kiinni, onko suihkuseinä pakollinen vai ei.

Kosteusvaurioiden selvittämisessä tulee olla erityisen tarkkana. Kylpyhuoneita on purettu jopa turhan takia siksi, ettei epäiltyä kosteusvauriota ole ollut. Näin voi käydä, jos rakenteita ei tutkita huolella.

Naapurikateutta voi ilmetä silloin, kun taloyhtiö laittaa laatat seinän takana asuville, mutta omaan kylpyhuoneeseen tulee ruma muovimatto. Tämä ei automaattisesti tarkoita sitä, että yhtiö on loukannut osakkaiden yhdenvertaisuutta.

Etsimme vastaukset kuuteen kodin kosteita tiloja koskevaan lukijakysymykseen.

1. Asuntoni edellinen omistaja teki kylpyhuoneremontin, mutta papereita remontista ei ole. Nyt taloyhtiöön tulee putkiremontti eikä minua huvittaisi maksaa siitä yhtä paljon kuin naapurit, joiden kylpyhuoneissa ei ole tehty korjauksia. Saanko hyvitystä?  

Asunto-osakas voi saada hyvitystä taloyhtiön tulevassa putki­remontissa, jos hän pystyy perustelemaan, ettei kylpyhuonetta tarvitse kunnostaa.

Perusteiksi osakas tarvitsee dokumentit tehdystä kylpyhuoneremontista. Jos dokumentteja ei ole, yhtiö joutuu uusimaan myös remontoidun kylpyhuoneen eikä osakkaalla ole oikeutta hyvitykseen.

Putket pitää saneerata joka tapauksessa, eli kylpyhuone joudutaan kuitenkin purkamaan, ellei putkia kunnosteta esimerkiksi sukittamalla.

Jos putkiremontti olisi vasta kaukana tulevaisuudessa, osakas voisi tehdä oman remontin, uusia putket ja varmistaa, että remontista on kaikki tarvittavat dokumentit hyvityksen saamiseksi.

Tällaista omaa, asumista häiritsevää remonttia ei välttämättä ole järkevää tehdä, jos putki­remontti on tulossa taloon muutaman vuoden sisällä.

2. Asuntoni koostuu kahdesta kaksiosta. Toisessa niistä ei ole keittiötä eikä kylpyhuonetta. Haluaisin saada puuttuvat tilat myös toiseen kaksioon putkiremontin yhteydessä. Onko minulla oikeus tällaiseen muutostyöhön?  

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaalla on oikeus tehdä muutostöitä huoneistossaan, kunhan huoneiston käyttötarkoitus ei muutu.

Suunnitellusta muutostyöstä on tehtävä ilmoitus taloyhtiölle. Yhtiöllä ja sen osakkailla on oikeus asettaa ehtoja muutostyölle, jos siitä voi aiheutua haittaa.

Jos keittiö ja kylpyhuone ovat alun perin kuuluneet yhtiön niin sanottuun perustasoon myös toisessa kaksiossa, mutta nykyinen tai entinen osakas on poistanut tilat, yhtiö ei ole velvollinen kustantamaan niiden rakentamista uudelleen.

Osakas voi kuitenkin rakentaa ne omalla kustannuksellaan.

3. Kylpyhuoneeseeni asennettiin suihkuseinä. Tila on nyt niin ahdas, etten enää pääse käsiksi pesukoneen hanaan. Voinko purkaa suihkuseinän ja asentaa tilalle tangon suihkuverholle?

 

Sähköturvallisuusmääräysten mukaan pyykinpesukoneen pistorasian ja suihkusekoittajan välillä tulee olla etäisyyttä vähintään 1,2 metriä. Jos etäisyys on pienempi, pistorasian ja suihkusekoittajan välissä täytyy olla vähintään 2,25 metriä korkea suihkuseinä.

Ongelmaan on kaksi ratkaisua. Yksi vaihtoehto on siirtää suihkuseinä kauemmas pesukoneesta eli suihkusekoittajaan päin, jolloin pesukoneen hanaan pääsee käsiksi. Suihkutilan pienin suositeltu leveys on 80 senttiä.

Jos suihkuseinää päättää siirtää, vanhat kiinnitysreiät on tiivistettävä huolellisesti.

Toinen vaihtoehto on siirtää pesukoneen pistorasia kauemmas suihkusekoittajasta, jolloin 1,2 metrin turvaetäisyys suihkusekoittajaan täyttyy eikä suihkuseinää enää tarvita.

Pistorasian siirrosta täytyy aina tehdä muutostyöilmoitus taloyhtiölle. Samalla voi ilmoittaa aikeesta poistaa suihkuseinä.

Pesukoneen hana pitäisi sulkea aina käytön jälkeen. Lisäksi letkujen kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti ja tarvittaessa vaihtaa ne. Letkujen kunnossapitovastuu on osakkaalla.

Ellei letkujen vaihto onnistu itse, apuun voi pyytää putki­miehen.

4. Tilasin putkiremontti­urakoitsijalta uunin ja kylmäkaapin taustan imuroinnin. Paikalleen asettamisen jälkeen laitteet lakkasivat toimimasta. Kylpyhuoneessa piti kaikki kalusteet säästää ja asentaa takaisin paikoilleen. Mittatilauksena teetetty kaappi ei enää mahdu paikalleen. Kenen on vastuu?  

Vahingosta vastaa lähtökohtaisesti aiheuttaja.

Osakas voi vaatia korvauksia urakoitsijalta, jos hän pystyy osoittamaan, että urakoitsija on hajottanut kodinkoneet siivouksen ja siirtelyn yhteydessä.

Korvaus lasketaan vanhan rikkoutuneen laitteen arvosta. Jos laitteet ovat olleet vanhoja, niistä ei ikävähennysten jälkeen jää välttämättä paljon korvattavaa.

Jos osakas ja urakoitsija ovat sopineet, että vanhat kalusteet säästetään ja asennetaan takaisin paikoilleen, niin täytyy toimia.

Ellei urakoitsija ole asentanut mittatilauksena teetettyä kaappia sopimuksen mukaan, se voi neuvotella osakkaan kanssa kertakorvauksesta.

5. Taloyhtiö kunnosti ensin huonokuntoisimmat kylpyhuoneet, jolloin perustasoon kuuluivat muovipinnat. Kun loput kylpyhuoneet remontoitiin, perustasoksi tulivat kaakelit. Onko tässä otettu huomioon osakkaiden yhdenvertaisuus? Saanko korvausta, kun vuokralaisten vaihtuminen remonttien takia on vähentänyt vuokratuloja?  

Taloyhtiö voi muuttaa perus­tasonsa määritelmää muovi­pinnoista kaakelipintoihin, jos siihen on pätevät perusteet.

Osakkaiden yhdenvertaisuutta ei loukata, jos esimerkiksi yh­tiön vanha perustaso on todettu rakennusteknisesti huonoksi ratkaisuksi.

Silloin on perusteltua muuttaa perustaso kestävämmäksi.

Muovimaton ja kaakeleiden hinnoissa ei ole suuria eroja.

Jo aiemmin uusittuja kylpyhuoneita yhtiön ei tarvitse remontoida uudelleen uuden perustason mukaisiksi, ellei se ole välttämätöntä.

Vuokranantaja ei saa korvausta, vaikka vuokralainen vaihtuisi ja yhtiön remontit aiheuttaisivat menetyksiä vuokratuloihin. Vuokratulon menetykset ovat yksi asuntosijoittamiseen kuuluva riski.

6. Myin ylimmän kerroksen saunallisen kerrostalo­huoneiston. Kosteus­mittauksen yhteydessä saunan seinästä löytyi kosteutta. Suurin kosteuslukema oli nurkassa, joka on samalla talon päätynurkka. Kuka maksaa saunan korjauksen? Missä menee myyjän vastuun raja?  

Kosteusvaurio on voinut tulla vuotavasta katosta, ulkoseinästä, saunasta tai näistä kaikista.

Jos katto, ulkoseinä tai höyrynsulku eli saunan puupaneloinnin alla oleva alumiinipaperi on vuotanut, vastuu saunan kunnostuksesta on lähtökohtaisesti taloyhtiöllä.

Tällöin yhtiön tulee korjata vaurio ja ennallistaa saunan sisäosat.

Korjausvastuuseen vaikuttaa kuitenkin se, onko sauna alku­peräinen vai osakkaan muutostyönä rakentama.

Jos sauna on teetetty osakkaan muutostyönä esimerkiksi vaatehuoneeseen, yhtiö vastaa korjauksesta vain tilan alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaiseksi eli vaatehuoneeksi.

Tällöin saunan ennallistaminen jää myyjän ja ostajan sovittavaksi. Yhtiöjärjestyksessä kunnossapidosta on kuitenkin voitu määrätä myös toisin.

Saunan rakentaneen osakkaan vahingonkorvausvastuu tulee arvioitavaksi silloin, jos sauna on toteutettu virheellisesti ja tämä on vaurioittanut rakenteita.

Jos vaurio johtuu saunan rakennusvirheestä, yhtiö voi hakea vahingonkorvausta saunan rakentajalta.

Rakentajan vastuu on kymmenen vuotta.

Vaurion syytä voi olla jälki­käteen vaikea selvittää, jos sauna on jo purettu. Suositeltavaa on varmistaa rakennekosteusmittauksilla, vuotaako katto tai ulkoseinä.

Ennen sitä saunaa ei kannata rakentaa uudelleen.

Ellei vaurion aiheuttajaa saada selville, vastuu jakautuu yhtiön ja osakkaan kesken asunto-osakeyhtiölain kunnossapitovastuusäännösten mukaan.

Juttuun on haastateltu Kiinteistöliiton neuvontalakimiestä Tapio Haltiaa, Vuokranantajien neuvontalakimiestä Ville Hopsua, Matinkylän Huollon rakennuttamispäällikköä Hemmo Päivärinnettä, Isännöintiliiton lakiasiantuntijaa Jaana Sall­ménia, Kuluttajaliiton lakimiestä Ilkka Salmista ja Kiinteistöliitto Uusimaan lakimiestä Heidi Vitikaista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • kylpyhuone
 • Keittiö
 • Sauna

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  3. 3

   Hallitus peruu kiinteistöveron korotuksen – oppositio iloitsee

  4. 4

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  5. 5

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  6. 6

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Kysely paljasti suomalaisten unelma-autot: Ei Ferraria tai Bugattia, vaan jotain paljon arkisempaa

  9. 9

   Poliisin operaatio Helsingin Kurvissa: sekoilu ja huumekauppa yritetään kitkeä pois – ”Asukkaat tuntevat päiväsaikaan olonsa turvattomaksi”

  10. 10

   Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  6. 6

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Lasikatto murtui Turussa: Minna Arve valittiin kaupunginjohtajaksi yhden äänen erolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää