Koti    |   Kysy asumisesta

Saanko poistaa naapurin puiden oksat?

Naapuritalon puiden oksat tulevat tonttimme puolelle ja roskaavat pihamme.

Naapuritalon puiden oksat tulevat tonttimme puolelle ja roskaavat pihamme. Taloyhtiön puheenjohtaja ilmoitti, että puut ovat metrin etäisyydellä rajasta ja puut ovat heille tärkeitä eikä yhtiö siksi tee asialle mitään. Millainen vastuu naapureilla on puiden oksista? Mitä asiassa voi tehdä?  

Naapuruussuhdelain mukaan tontin haltijalla on oikeus poistaa naapurin puolelta piha-alueelleen ulottuvat puiden juuret ja oksat, jos ne aiheuttavat haittaa.

Puiden omistajaa on ensin ja mieluiten kirjallisesti pyydettävä poistamaan juuret ja oksat.

Ellei naapuri toimi kohtuullisessa ajassa, juuret ja oksat voi poistaa itse.

Helsingin rakennusvalvontaviraston maisema-arkkitehti Pia-Liisa Orrenmaa sanoo, että juuret ja oksat saa poistaa vain tonttien rajalinjaan asti, eli koko puuta ei voi poistaa.

Juurien ja oksien poistamiseen ei tarvita erillistä lupaa. Lupa sen sijaan saattaa olla tarpeen, jos puiden omistaja päättää kaataa koko puun.

Helsingissä lupaa ei tarvita esimerkiksi silloin, kun puita kaadetaan enintään viisi eivätkä puut ole asemakaavassa suojeltuja tai kaupunkikuvallisesti merkittäviä. Myös ympäristölle vaaraa aiheuttavan puun saa kaataa ilman lupaa.

Tarvittaessa rakennusvalvonta voi edellyttää uuden vastaavan puun istuttamista kaadetun tilalle.

Jos on epävarma lupa-asioissa, kannattaa olla yhteydessä rakennusvalvontaan. Naapuruussuhdelakia valvoo poliisi, ja siihen liittyvät riidat ratkoo käräjäoikeus.

Maksaako yläkerta hissien huollosta enemmän?

Taloyhtiömme porraskäytäviin rakennettiin hissit kahdeksan vuotta sitten. Olisiko hissiremontin jälkeen pitänyt tehdä uusi jyvitys hoitovastikkeisiin eri kerrosten välille?  

Taloyhtiön jälkiasennettavien hissien rakennuskustannukset jyvitetään asunto-osakkaille sen mukaan, missä kerroksessa huoneisto on, sanoo Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki. Ylemmissä kerroksissa asuvat osakkaat maksavat hissien rakentamisesta enemmän kuin alemmissa kerroksissa asuvat.

Kysyjän tapauksessa hissit on rakennettu ennen asunto-osakeyhtiölain muutosta. Terkin mukaan vanhassa laissa jyvitystä ei vielä ollut. Hoitovastikkeisiin hissit eivät vaikuta nytkään, eli ylempänä asuvat eivät maksa hissien kunnossapidosta enempää kuin alempana asuvat.

Hissien huollosta ja korjaamisesta syntyvät kulut jakautuvat kaikille osakkaille yhtiöjärjestyksen mukaisella vastikeperusteella. Yleensä vastikeperusteena on huoneistojen neliömäärä.

Jos yhtiö haluaa jyvittää hissien kunnossapitokulut eri kerroksille, yhtiöjärjestykseen tulisi Terkin mukaan kirjata erillinen hissivastikkeita koskeva pykälä. Tällainen on kuitenkin harvinaista. Muutos vaatisi yhtiökokouksen määräenemmistöpäätöksen ja suostumuksen osakkailta, joiden maksuvelvollisuus kasvaisi.

”En ole kuullut hissien kunnossapidon kustannusten jyvityksestä kerrosten mukaan, mutta hissivastikepykäliä olen kyllä nähnyt”, Terkki sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kysy asumisesta
Luetuimmat - Koti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää